Çamaşır makinesi temizliği – Çamaşır makinesi nasıl temizlenir?
Çamaşır makinesi temizliği – Çamaşır makinesi ne sıklıkla temizlenmelidir? Çamaşır makinesini temizlerken nelere dikkat edilmelidir?
Çamaşır makinesi temizliği – İçinde devamlı yıkama işlemi gerçekleştiği için çamaşır makinelerini temizlemek çoğu kişinin aklına bile gelmez. Fakat ıslak kalan parçalar, bakterilerin üremesi için en uygun ortamdır ve küflenmeye de neden olabilir. Bunun yanı sıra çamaşır makinelerinde su ve deterjandan kaynaklanan tortu birikmesi, makinenizin içerisindeki parçalarda kireçlenmelere neden olur.
Kireçlenme ise suyun daha zor ısınmasını sağlar ve elektriğin fazla tüketilmesine neden olur. Ayrıca zamanla makinenizin çalışma kalitesini düşürerek kullanım ömrünü azaltır ve çamaşırlarınızın iyi yıkanmasını engeller. Makinenizin ömrünü uzatmak ve daha verimli çalışmasını sağlamak için mutlaka düzenli aralıklarla çamaşır makinesi temizliği yapmamız gerekmektedir.
Çamaşır makinesi nasıl temizlenir?
Dış yüzey temizliği
1- Nemli, yumuşak bir bezle makinenizin üstünü, kontrol panelini ve ön yüzünü kolayca temizleyebilirsiniz.
2- Çok yoğun, zorlu, inatçı kirleri ise ılık suyun içerisine az miktarda bulaşık deterjanı ekleyerek temizleyebilirsiniz.
3- Ardından hafif nemli bir bezle durulayıp, kuru bir bezle de makineyi kurulamalısınız.
4- Makinenizin çizilip kötü bir görüntüye sahip olmasını istemiyorsanız, kesinlikle bulaşık teli gibi sert cisimlerle dış temizliğini yapmamalısınız.
Deterjan gözü temizliği
Makinenizin deterjan gözünde zamanla deterjan ve yumuşatıcı dan kaynaklanan tortular meydana gelir. Hem kötü bir görünüme sebep olan hemde deterjanı makineye ileten deliklerde tıkanıklığa neden olan bu tortuları temizlememiz çok önemlidir. Çünkü en çok birikme, tortulanma hatta küflenmeye varan kirlilikler bu bölümde oluşur.
1- Deterjan haznesi makineden çıkartılıp lavabonun altında yıkanarak bu tortulardan arındırılmalıdır.
2- Eğer tortulanma fazla yoğun ve aşırı sert ise, düşük ısıda bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz.
3- Ulaşılması zor yerler ve inatçı kirlerin temizliği için, eski bir diş fırçası kullanabilirsiniz.
4- Küflenme varsa, küflü yerleri biraz sirke ve diş fırçası yardımıyla temizleyebilirsiniz.
5- Deterjan çekmecesinin oturduğu gözü de kontrol edip, varsa birikintileri nemli bezle veya diş fırçası sirke yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz.
İç temizliği
Çamaşır makinelerindeki en büyük ve en önemli sorunlardan birisi de kireç oluşumudur. Günümüzde birçok modern çamaşır makinelerinin otomatik servis yıkama programları vardır. Bu program, sadece makinenin içini temizlemek için kullanılır. Eğer makinenizde böyle bir program yok ise;
1- Makinenizin toz deterjan gözüne bir çay bardağı beyaz sirke koyup, ardından makineyi pamuklu programında, en yüksek derecede boş çalıştırıyoruz.
2- 200 gram limon tuzu ile 1 litre sirke çamaşır makinesinin tamburu içine dökülüyor. Ardından makinenin derecesi 90 dereceye getiriliyor ve makine uzun programda çalıştırılıyor.
3- Bu işlemi makinenin kullanım sıklığına göre iki ayda bir tekrarlayın.
Körük lastiğinin temizliği
Makinenin kazan ve kapak çerçevesi arasında kalan bölümünde körük lastiği yer alır. Çamaşırların yıkanmasının sonra körük lastiği genellikle ıslak kalır ve lastikte tortuların birikmesine, küflenmeye ve mantar oluşumuna neden olabilir.
1- Küflenmeyi önlemek için her yıkama sonrası körük lastiği mutlaka kurulanmalı ve kesinlikle ıslak bırakılmamalıdır.
2- Eğer körük lastiğinde küflenme varsa öncelikle çamaşır suyu ile ıslatılmış bir bezle silinmeli ve ardından durulanmalıdır.
3- Daha sonra makinenizin deterjan gözüne beyaz sirke koyarak, pamuklu programında makineyi boş şekilde çalıştırın.
4- Körük lastiğiniz çok yıpranmış ve temizlenmeyecek şekildeyse, yetkili servisine ulaşarak körük lastiğini mutlaka yenisiyle değiştirin.
Çamaşır makinesini temizlerken dikkat edilmesi gerekenler
1- Çamaşır yıkarken doğru dozda çamaşır deterjanı kullanmaya dikkat edin.
2- Makinenin deterjan gözünün temizliğini gereken sıklıkta gerçekleştirin.
3- Kullanılan toz deterjan ve yumuşatıcı özelliğine göre tortulanma sıklıkla oluşabilir. Haftada bir defa kontrol edilmelidir.
4- Eğer çamaşır makinenizden hoş olmayan kötü kokular yükseliyorsa su doğru düzgün çekilmiyor olabilir. Makinenin filtresini çıkarın ve deterjanlı sıcak suyla iyice temizleyin.
5- Ağır kimyasallar ve ağartıcılar çamaşır makinesi temizliğinde kullanılmaması gereken ürünlerdir.
Not: Çamaşır makinesi temizleme işlemi mutlaka altı ayda bir yapılmalıdır. 90 derecelik programda, deterjan gözüne 2 litre elma veya üzüm sirkesi ekleyip makineyi çalıştırıyoruz. Sirke, makinenin içini temizler ve rezistans üzerindeki kireçlenme kalıntıları da su sıcaklığı 90 dereceyi bulduğunda parçalanarak çıkar. Sirke kokusunu çıkarmak içinse normal deterjanla kısa programda yıkama yapıyor ve yıkamadan sonra makine kapağını açık bırakıyoruz. Boş olarak yapılan ikinci yıkmada deterjan sirke kokusunu alarak hoş bir koku bırakıyor. Çamaşır makinesi temizliği hakkında verdiğimiz bilgiler ışığında makinenizi belli aralıklarla temizlemeniz sizin yararınıza olacaktır.
ilginizi çekebilecek diğer konularımız;
çamaşır makinesi temizliği, çamaşır makinesi nasıl temizlenir, kötü kokan çamaşır makinesi nasıl temizlenir, çamaşır makinesine sirke konur mu, çamaşır makinesi kazan temizleme programı, çamaşır makinesi deterjan gözü nasıl temizlenir, çamaşır makinesi temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler, körük lastiği temizliği, çamaşır makinesi ne sıklıkla temizlenir, çamaşır makinesinde oluşan kireç nasıl temizlenir, çamaşır makinesi içi nasıl temizlenir, çamaşır makinesi kireci nasıl temizlenir