Alçı Nasıl Çekilir Resimli Anlatım

Alçı Nasıl Çekilir Resimli Anlatım

Bu makalemde alçı sıva malzeme ve işçilik fiyatlarını, alçı sıvanın nasıl hazırlanması gerektiğini, alçı sıva malzeme çeşitlerini ve hangisinin nerelerde nasıl kullanılacağını sizlere detayları ile birlikte açıklayacağım. Alçınızı kendinizde çekebileceksiniz. Usta olamayacaksınız ama yapabileceksiniz.

Alçı Nasıl Çekilir Resimli Anlatım – Ben 28 yıllık alçı sıva ustasıyım. Sizlere bu videomu hazırlarken işinize yarayacak ve çok az kişinin bildiği birkaç tüyoyu da vereceğim. Eskiden şimdiki alçılar yoktu. Tuğla üzerine çok hızlı donan ve usta dilinde adi alçı dediğimiz malzemeyi kullanırdık biz.

Alçı taşı, insanlık varolduğu tüm zamanlarda kullanılmıştır. Bilinen en eski uygarlıklardan Mısır Piramitlerinde bile firavun mezarlarının içinde alçıdan süslemeler vardır. Medikalcilikten tutunda, heykel traşlığa kadar bir çok meslek dalında sıklıkla kullanılır. Ben bu videomda alçı taşının yapısından değil, alçının duvar yüzeylerine nasıl çekildiğinden bahsedeceğim.

ÖNEMLİ NOT: Alçı, iç mekânlara uygulanır. Kesinlikle dış mekânlara uygulanmaz.

Tuğla üzerine elle alçı sıva yapmak büyük tecrübe ve ustalık gerektirir. Bundan 20 yıl öncesine kadar geç donan ve çok çeşitli alçı sıvalar yoktu. Çabuk donan ve adına adi alçı dediğimiz kireç badana dipleri vardı. Çok zahmetli, zaman alıcı ve sabır isteyen bir işti tuğla üzerine alçıyı çekmek. Eskide kaldı. Zaten o derece kaliteli ve zor alçı çekecek gerçek ustalar günümüzde de kalmadı. Bizler son nesiliz galiba.

Alçı Nasıl Çekilir Resimli Anlatım

Bir dairenin alçısı 3-4 ustayla 40-45 gün sürerdi. Şimdiki spatulalar veya alçı kürekleri malaları yoktu. Hatta rahmetli babamlar kaleterasit sıva malasının dişli ağızlarını kesip kendilerine özel alçı malası yaparlardı. Tuğla üzerine çekerdik adi alçıyı. Öyle leğenlerin kovaların falan içinde yapmazdık. Hemen donduğu için küreklerin üstünde az az yapıp küçük spatularla hızlıca çekmek zorundaydık. Çok zahmetli ve ciddi anlamda ustalık gerektirirdi. Birde çektiğimiz alçının üzerine elimize poşet geçirip saatlerce duvarları poşetlerle parlatırdık. Alçı nasıl çekilir sorunuzun cevabını ancak bizim gibi eski nesil ustalardan öğrenebilirsiniz. Karşısına geçip duvara baktığımızda ayna gibi kendimizi görmezsek babamızdan ve ustalardan bir ton laf yerdik. Bazen de badananın dibinde kalan çürük kireci alçı gibi çekerdik. Nerde o eski ustalar sanatkârlaaarrr… Artık ne ustanın nede sanatkarın değeri kalmadı maalesef. Piyasalar yeni yetme ustacıklarla kaynıyor. Zaten şürda en fazla 5 yıl sonra bu ustacıklar bile mumla aranacak, çünkü çırak yok. Çırak olmayan yerde usta yetişmez. (Bu makalemi okuyun lütfen. Babam ve beni anlattım biraz).

usta ve çırak

Neyse, konumuza dönelim 😊

Alçı sıva uygulamaları hakkında vereceğim bilgileri başka yerlerde bulamazsınız bundan emin olabilirsiniz. Eğer alçı sıva hakkında ustasından bilgiler almak istiyorsanız makalemi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum. Şimdi iki üç acayip alçı yapımı hakkında tüyo vereyim. Bazı durumlarda alçı çabuk donsun diye içine bir avuç kadar tuz serpiştirin. Alçıyı hemen dondurur. Geciksin donma süresi istiyorsanız limon suyu veya limon tuzunu eritip koyun. Bunları kimseden duyamazsınız. Kimse duymasın 🙂 Alçıya bira da katabilirsiniz daha kaygan olması için. Veya süt. Evet, alçıya süt katın. Parlamasını sağlar. Alçı nasıl çekilir resimli anlatımımıza devam ediyoruz.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Alçı sıva uygulamaları iki temel şekle ayrılır.

  1. Makineli alçı sıva uygulaması.
  2. El ile alçı sıva yani bir başka ifadeyle çelik mala alçı sıva uygulama.
Makineli alçı sıva yapımı.

KISA BİLGİ: Makineli alçı sıva uygulamalarında en az 5 usta gereklidir. Bir kişi makine dolumu, bakımı ve alçının yapımıyla ilgilenir. En zor iş aslında onundur. Çünkü her mesai bitiminde makinenin temizliğini de o yapar. Diğerleri hortumcu denilen alçıyı yüzeylere hortum yardımıyla atar. Ayrı ve önemli bir ustalıktır. Mastarcının çalışma kolaylığı tamamen hortumcuya bağlıdır. Çünkü hortumu ne kadar güzel kullanır ve kıvamı ne kadar güzel ayarlarsa mastarcı o kadar düzgün yüzeyler oluşturur. kararında alçıyı yüzeye hortumcu bırakır. Mastarcı ise hortumcunun yüzeye attığı alçıyı mastarlayıp düzeltme işini yapar. Mastarcı iki kişi olmalıdır. Mastarcıdan sonraki çelik malacı veya süngercidir makineli alçı sıva işinde. Oda son perdah düzeltmelerini yapar.

Çelik mala ile (Elle) alçı sıva uygulaması görseli.

Biz bu makalemizde elle alçı sıva nasıl yapılır ve güncel maliyetleri hakkında bilgiler vereceğim. Makineli alçı sıva hakkında detaylı makalemizi de da çok yakında hazırlayacağım.

Alçı Nasıl Çekilir Resimli Anlatım – Günümüzde bir çok alçı çeşidi bulunmaktadır. Amaca, kullanım alanlarına ve proje detaylarına göre alçı sıva çeşidi değişir. Bir çok alçı çeşidi var, fakat ben sizlere genel olarak kullanılan alçı sıva çeşitleri hakkında bilgiler vereceğim.

  • Sıva alçısı bir başka ismiyle perlitli alçı.
  • Saten alçı.
  • Derz dolgu alçısı.
  • Kartonpiyer alçısı.

Bu alçı sıva çeşitlerinin nasıl hazırlanmaları gerektiğini, malzeme + işçilik m2 birim fiyatlarını, nerelerde kullanılması gerektiğini teker teker açıklayayım. Alçı Nasıl Çekilir (Resimli Anlatım) makalemizde sizleri yeterince bilgi sahibi yapmaya çalışıyoruz.

Perlitli Alçı Nasıl Hazırlanır ve Nasıl Çekilir

Perlitli sıva alçısından başlayalım. Kaba alçı olarak ta isimlendirilir. Malzemenin markasına göre kıvamı, donma süresi ve dolgu özelliği azda olsa değişmektedir. Biz ustaların kullandığı markalar bellidir. Perlitli alçıda ben her zaman ABS alçıyı kullanıyorum. Hem donma süresi, hem dolgu özelliği, hem de kullanım kolaylığı tam alçı ustasına göre yapılmış. Sakız gibi alçı yapmışlar kimyagerleri mühendisleri. Güzel ayarlamışlar. Direkt tuğla, bims blog, taş, ytong gaz beton üzerine ana dolgu alçısı olarak kullanılır. Kaba üzerine çekilen karışık alçının içind de perlitli alçı kullanılır. Ama o sonraki aşama.

Mastarlı anolu alçı çekmeyeceğiz bu videomuzda. Oda ayrı bir uygulama şeklidir. Biz tek kat kara sıva üzerine çekecekmişiz gibi hazırlık yapalım.

Alçı Çekmek İçin Gereken El Takımları Nelerdir?

Kaba alçı yani perlitli alçıyı çekmeye başlamadan önce el takımlarımızı ayarlayalım. Nedir onlar?

  • 35’lik veya 40’lık alçı malası.
  • 18’lik spatula. (İşin ustaları iki mala kullanarak daha hızlı alçı çekerler. Ama o ciddi anlamda ustalık gerektirir)
  • Leğen veya alçı kovası.
  • Temiz su. Su temiz olmalı. Kirli suyla yapılan alçı normalden çok daha hızlı donar. Alçının çürümesine de sebep olabilir.
  • Bıçak mastarsız olmaz. Çekeceğiniz duvar ölçüsüne uygun ve bıçak mastarla çalışabileceğiniz kadar uzunlukta olmalı. Ortalama 2 metre uzunluğunda olması genellikle yeterli oluyor. Eğer mastarlı ve anolu alçı çekeceksek o zaman bıçak mastarın uzunluğu ano mesafesine göre değişir.
  • Temizlik sıva süngeri. El takımlarımızı temizmelek için kullanacağız. Gerçi günümüzde ustacıklar köşe merkezlerde bile kullanıyorlar süngeri. Bu çok yanlıştır. Asla tavsiye etmiyorum.
  • Terazisiz olmaz. Çünkü alçı köşebentleri terazili ve mastarlı takacağız. Eğri büğrü köşeler varsa, çekilen alçının hiçbir önemi yoktur.
  • Karıştırıcı dediğimiz el matkabı. Eğer yoksa köşeli ve rahatça alçıyı karıştırabileceğimiz uzunlukta ağaç sopa. 1 metre kadar olması yeterli.
  • Köşe merkezi sayısınca alçı köşebent ve köşebent makası.
  • Merdiven ve maket bıçağı.
Alçı Sıva Uygulaması İçin Gereken Bazı El Araç ve Gereçleri

Alçı Nasıl Çekilir (Resimli Anlatım)

Çok daha fazla takım ve malzeme sayabilirim. Fakat en basit ve en gerekli malzemeleri saydım ben. Siz elbette brandalar, kağıt bantlar, iki merdiven arası kalas, lazer metre, farklı alçı malaları falan bulundurabilirsiniz. Hani bi söz var; alet çalışır, usta övünür. Çok doğru ve yerinde bir sözdür bu. El takımlarımızı hazırladık, alçılarımızı çalışma alanımıza getirdik. Hemen alçıyı yapıp çekmek yok. Öncesinde yüzey hazırlıklarımızı mutlaka yapacağız.

Alçı çekeceğimiz yüzeylerin temiz ve tozlardan arınmış olması gerekli. Biz buna raspa yapma diyoruz. Tüm alçı çeşitlerinde uygulama öncesinde raspa yapmak şarttır. Yapılmazsa ya çizik atar ya da düzeltmeler yeterince ustasını tatmin etmez. Raspa yapılmamış bir yüzeye alçı çekmek, belki de komple bir kat daha alçı çekmeye sebep olabilir. Bu alçı ustasının titizliğine bağlıdır. Artık günümüzde kara sıva yani kum ve çimento esaslı sıva olayı kalktı. Bunun yerini alçı sıva aldı. Çükü kara sıva değil de direkt alçı sıva yapmanın bir çok artısı bulunmakta. Mesela zamandan tasarruf edersiniz. Kara sıvada yaptığınız işçilik gibi hamallığı pek yoktur. Eğer kara sıva yaparsanız malzemenin katlara ayrı ayrı taşınması, kara sıvanın hazırlanması, pisliği, uygulamasının zorluğu vb. gibi bir çok maliyeti arttıran etkenlerle karşılaşırsınız. Alçı Nasıl Çekilir (Resimli Anlatım) makalemizde, alçı sıvanın bunların çoğundan sizi nasıl kurtardığını anlatıyoruz. En basit örnekle alçı torbalar halinde taşınıp, direkt olarak uygulanabilir. Hem daha hızlı, hem daha az işçilikli hem de çok daha az maliyetli olacaktır.

Kara sıva (Kum ve çimento esaslı) uygulaması hakkında.

Raspamızı alçı malamızın tersini kullanarak tüm yüzeye uyguluyoruz. Duvarda veya tavanda hiçbir çapağın kalmadığından emin olmalıyız. Varsa kumlardan ve tozlardan arındırmalıyız. Çünkü alçı tozlu duvara tam olarak yapışmaz. Tozlardan arınmak için hafif ıslatma yöntemini de kullanabilirsiniz. İşimizi sağlam yapalım. Raspa yapmak yontmak ile hemen hemen aynı anlama gelir inşaat dilinde. Yüzeylerin raspalanması çok ama çok önemlidir. Ben raspa yapmadığım için babamdan enseme sille yemiştim. O gün bugündür raspanın önemini en iyi bilenlerdenim 🙂

Raspa yapılmadan çekilen alçı, alçı değildir.

Alçının Hazırlanışı Hakkında Önemli İpuçları

Leğen veya kovamızın da temizliğine dikkat etmeliyiz. Hangisini kullanırsanız kullanın, alçınızı hazırlarken göz kararı yarısına kadar su koyun. Daha sonra elinizle serpiştirerek alçıyı suya yavaş yavaş dağıtarak atmaya başlayın. Ta ki suyun yüzeyine çıkana kadar devam edin serpiştirmeye. Su ve alçınız eşit hale gelsin. Sonra en az 5 dakika kadar bekleyin. Alçı suyu ne kadar içine çekerse o kadar kıvamı güzel olur ve topaklaşmaz. Bekleme süreniz dolunca sopa veya karıştırıcıyla alttan yukarı doğru çevirerek karıştırın. Üstü karıştırıp altı öylece bırakmayın. Her taraf eşit şekilde karışsın.

Alçı yapımı hakkında önemli ipuçları.

Daha sonra mala ve spatula yardımıyla yüzeye uygulamaya başlayın. Alçı malanız ne kadar yataysa o kadar dolgu bırakırsınız. Ne kadar dikse o kadar sıyırırsınız. Burada ustalık söz konusudur. Yüzeyin durumuna göre hareket etmelisiniz. Bazı bölgeler çok dolgu, bazıları ise az dolgu gerektirir. Bunu malanızı tutma şekliniz çözecektir. Alçı malanızı sopa gibi tutmayın. Sıkmayın. Rahat hareket etsin. Omuz boyu alçınızı çekmeye çalışın. Her yere eşit miktarda alçı sürmeyi deneyin. Minimum 1 cm kalınlık alçıda idealdir. Yüzeyin düzlüğüne göre dolgunuzu ayarlayın. Unutmayın bıçak mastarla düzeltme yapacaksınız. Mastarı çektiğinizde boşluklar kalmamalı. Ona göre alçınızın yüzeydeki miktarını ayarlayın.

Alçı köşebenti takarken mutlaka terazi ve mastar kullanın.

Çoğu kişi alçı köşebentlerini ilk kat kaba alçıda takar. Ben her zaman karışık alçı dediğimiz ikinci katta köşebentleri takıyorum. Hatasız ve daha kolay bir uygulama oluyor. Kaba alçı dediğimiz bu ilk kat sıva alçısı uygulamamız tamamen bittiğinde bekleme süremiz ev fazla yarım saat olmalı. Alçı duvarda biraz kendini çekince daha az alçı sürerek ikileme dediğimiz uygulamayı baştan başlayarak tekrar yapın. İlk kat kaba alçımızı her zaman ikilemek, ikinci katta daha rahat bir karışık alçı çekmemizi sağlar. Alttaki alçı tam donmadan çekeceğimiz bu ikileme alçısında çok az bir alçı sarfiyatı olur.

Karışık Alçı Çekmek ve Hazırlamak

Karışık alçı hazırlanışı ve uygulanışı. (Resim)

İlk kat kaba alçımızı bitirdik. Takımlarımızı su ve sünger yardımıyla silip temizleyip ikinci kat karışık alçımıza geçebiliriz. Donma süremiz hava koşullarına göre ve dolgu kalınlığımıza göre değişir. Ortalama 24 saat beklemeliyiz. Eğer alttaki alçı tam donmadan ikinci kat karışık alçı sıvayı yapmaya başlarsak, alttaki alçının çökmesine, suyla karışan ikinci kat karışık alçının bozulmasına ve amaca uygun şekilde dolgu yapmamasına sebep olur. Bu sebeple alttaki alçının tamamen kurumasını beklemeliyiz ikinci kat alçı sıvamız için.

Kuruma süresini tamamladık. Zaten tüm takımlarımızı ve kovamızı ilk alçı bitince temizlemiştik. Alçı köşebentlerimizi hazırlıyoruz. Köşebent makasımızla köşe merkezlerinin yanlarına kesip koymak için zeminden tavana kadar köşe merkez boyu ölçülerimizde köşebentlerimizi kesip hazırlıyoruz. Tüm köşebentlerimiz hazır olunca mastar ve terazi yardımıyla köşebentlerimizi tüm köşe merkezlere alçıyla yapıştırıyoruz. İkinci kat karışık alçı sıvamızı şu şekilde hazırlamalıyız. Kaba alçıyı hazırladığımız gibi leğen veya kovanın tam olarak yarısına kadar temiz suyu dolduruyoruz. Hem saten alçı hem de kaba alçı yani perlitli alçımızı hazırlıyoruz. İkisini karıştırarak ikinci kat alçımızı hazırlayacağız. Yine elimizle veya spatula yardımıyla en alt kata saten alçıyı serpiştirecek şekilde alçımızı suyun içine dağıtarak atmaya başlıyoruz. Sonrasında perlitli alçıyla devam ediyoruz. Ortalama her 3 avuç sıva alçısı sonrası bir avuç saten alçı atarak devam ediyoruz. Kısacası; ortalama %30 saten %70 perlitli alçı olacak şekilde karışık alçımızı ilk kat alçımız kıvamında ve oranında hazırlıyoruz. Alçının suyu çekmesini bekleyip iyice karıştırıyoruz. Neden karışık alçıyı çekiyoruz diye sorabilirsiniz. Çünkü ilk kat alçımız sadece perlitli sıva alçısıydı. İçinde saten alçı yoktu ana dolguyu yaptığımız için. Dolguda saten alçı kullanılmaz. Çünkü saten perdah alçısı içerisinde tutkal vardır ve kurudukça içine çöker. Dolgu özelliği yoktur. İkinci kat karışık alçı ise ana dolgu değil, sadece düzeltme içindir.

Elle çekilen alçı sıvada ikinci kat karışık alçı kullanılır. Makineli alçı sıvada ikinci kat uygulanmaz. Saten alçı son kat alçıdır ve sonrasında artık boya badana uygulanır. Eğer ikinci katta alçımızın içinde saten alçı olmasa, son kat saten alçıda keperme olur. Çünkü saten alçı kuruyan perlitli alçı üzerinde kaymaz ve toplanıp gelir. Bu yüzden ikinci katta maksimum %30 saten alçı koyuyoruz. Yine spatula ve alçı malası yardımıyla ilk katta olduğu gibi ikinci katı da yüzeylere uyguluyoruz. Daha az alçı sarfiyatı olacak. Alçı çekme uygulaması daima aynı şekildedir usanın el ayarına göre. Ya aşağıdan yukarıya, yada sağdan sola omuz genişliğinde. Ama aşağıdan yukarıya çekmeniz daha uygundur. Ne kadar çok düzeltme yapılır ve pürüz kalmazsa, son kat olan perdah alçımız o kadar hatasız ve düzgün çıkacak demektir. İkinci kat karışık alçımızı da bitirdik. Yine takımlarımızı ve leğenimizi temizliyoruz. Yine ortalama 24 saat kuruma süremizi beklemeliyiz saten alçı için.

Saten Alçı Çekmek

Saten alçı hazırlanışı ve uygulama şekli (Resim)

Artık saten alçımızı hazırlamaya başlayabiliriz. Diğer alçılarda olduğundan daha fazla özenle hazırlayacağız saten perdah alçımızı. En ufak bir su içindeki çapak, kum veya tortu, alçı çekmemizi zorlaştıracak veya çizik atıp bizi deli edecektir. Çünkü saten alçımızda hiç çizik olmamalı. Pürüzsüz olmalı. Sonrasında zımparada bizi oyalar ve yorar. Bazı hatalar ve çizikler zımpara ile de gitmeyebilir. Tamirat alçısı gerektirir. Buda yama olmaya, yandan bakıldığında pürüze sebep olarak işçiliğimizi bozabilir. Her şeyden emin olduktan sonra ilk ve ikinci katta hazırladığımız alçıdan %15 oranında daha az saten alçıyı suya ekliyoruz. Çok daha ince kıvamda olmalı ki rahat uygulanıp yüzeyde kayabilsin malamız. Alçının suyu çekmesi için beklediğimiz süreden daha fazla beklemeliyiz. Ortalama 15 dakika kadar bekleyip öyle karıştıralım saten alçımızı. Sakız kıvamından çok, yoğurt kıvamında olmalı. Saten alçı hakkında daha detaylı bilgiler için şu sayfamızı mutlaka ziyaret edin; SATEN ALÇI >

Saten alçıyı çekmek gerçek ustalık ister. Herkes çektiğini zanneder ama işin aslı öyle değildir. Işıklar yandığı zaman hatalar görünür ve artık geri dönüşü yoktur. Hele birde duvarlara yandan baktığınızda görünenler? Usta işte o zaman belli olur. Günümüzde bırakın yandan bakmayı, karşıdan bile baktığınızda, hatta ışıklar sönük olsa bile onlarca hatayı görmemiz mümkün. Alçının donması ayrı şeydir, tam anlamıyla kuruması ise apayrı bir şeydir. Zımpara yapabilmeniz için alçının içerisinde hiç su kalmayana kadar kurumalıdır.

Alçımızı çektik. Sıra Zımpara Yapmakta

Resim: Zımpara yapmak için önemli ipuçları.

Zımpara yaparken 180’lik zımpara kullanmaya dikkat edin. Daha kalın dişli zımparalar duvarda çizik atar. Zaten eğer 150 veya 120 lik zımpara kullanacak kadar kötü alçı çektiyseniz o alçının üzerine bir kat daha alçı çekin derim. 😊 Zımpara yapmak hakkında çok detaylı anlatımımız için şu sayfamızı mutlaka ziyaret edin; ZIMPARA NASIL YAPILIR >

Alçı Nasıl Çekilir Resimli Anlatımımızın sonuna geldik. Aslında daha fazlası var. Fakat mümkün olduğunca özet geçmeye çalıştım. Gerisi pratikle, tecrübeyle ve yaptıkça öğrenilecek şeyler. El alışkanlığı, göz aşinalığı, yüzeylerin durum farklılıkları, çalışma ve iş koşulları, hava şartları ve daha fazla etkenle karşılaşmalısınız ki alçı çekme işinde ustalık kazanabilesiniz. Bu makalemizi resimlerle desteklemeye çalıştım.

Youtube kanalımı mutlaka ziyaret edin. Bu ve benzeri bir çok konuya değindiğim detaylı açıklamalarla ve bilgilerle dolu videolarıma göz atın.

ABONE OLUN >

Gelelim Alçı Sıva İşçilik Fiyatlarına

Aşağıdaki linki tıklayarak sayfamızın içinde çok detaylı alçı sıva işçilik ve malzeme fiyatlarımızı inceleyebilirsiniz. Her alçı sıva çeşidi hakkında ayrı ayrı ve onlarca ipucumuzla sizleri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Alçı sıva güncel fiyatları hakkında iletişim numaralarımızı arayabilirsiniz

ALÇI SIVA FİYATLARI >

Web sitemize abone olarak, tüm makalelerimize ve bilgilendirmelerime anlık olarak ulaşabilirsiniz. Haberdar olun, güncel bilgiler edinin.Bir başka makalemizde buluşmak dileği ile. SAYGILAR.

İLGİLİ BAŞLIKLAR: resimli anlatım alçı sıva, alçı sıva bilgileri resimli, alçı nasıl çekiliyor resimli, alçı çekmenin püf noktaları,

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir