Fayans temizliği – Fayans temizliğinin püf noktaları nelerdir?
Fayans temizliği – Hepimizin bildiği gibi hem görsel açıdan güzel bir görünüm hemde mutfak ve banyoların hijyeni için fayans temizliği çok önemlidir.
Fayans temizliği – Fayanslar evimizin birçok alanında kullanılan malzemelerdir. Özellikle mutfak ve banyo fayansları zamanla kirlenir. Fayansların bağlantı noktası olan derzler kirlenerek koyulaşmaya başlar ve zaman içerisinde ne kadar temizlense de kirli bir görüntü oluşturur.
Fayans temizlerken dikkat edilecekler
1- Dikkat edilecek en önemli noktaların başında fayans temizliğinin devamlılığı gelmektedir. Uzun müddet temizliği yapılmayan fayansların hijyenini sağlamak ve korumak oldukça güç olacaktır.
2- Sık sık fayans temizliğini yapılmalıdır. Çünkü kir, ne kadar çok fayans ve derzlerde kalırsa temizliği de bir o kadar güç olacaktır.
3- Fayansların yüzeyindeki tabakaya zarar vermemek ve derzlerin erimesine neden olmamak için fayans temizliği yaparken dikkat etmeli ve çok ağır kimyasallar kullanmamalısınız. Temizlik ürünü alırken çok yoğun kimyasalları tercih etmeyin.
4- Kullanmış olduğunuz malzeme nasıl olursa olsun, temizliğin arkasından yüzeyi güzelce temizleyin. Şayet yüzey üzerindeki maddeler iyice arıtılmazsa hem lekelenmelere neden olur hemde insan sağlığına zarar verir.
Fayans temizleme yöntemleri
Deterjanla fayans temizlemek
Marketlerde, fayans temizliğinde kullanılmak için üretilen deterjan ürünleri bulunmaktadır. Banyo ve mutfak yüzeylerine uygun olan sıvı ve krem deterjanı sünger yardımı ile fayans ve fayans aralarına uygulayarak fayansları temizleyebilirsiniz.
Doğal malzemelerle fayans temizlemek
1- Fayans ve derz temizliği yapmak için doğal malzemelerden faydalanabilirsiniz. Bunun için ise en iyi doğal temizleyici olan beyaz sirkeden yararlanabilirsiniz.
2- Püskürtme yapabileceğiniz bir şişe veya kabın içine yarı yarıya olmak üzere beyaz sirke (saf sirke) ve ılık su doldurun. Hazırladığınız bu karışımı temizlenecek olan bölgeye püskürtün.
3- Daha sonra süngerin sert yüzüyle fayansları ovalayın. Ardından ılık su ile durulayın.
4- Çok etkili başka bir yöntem ise çamaşır suyu ve karbonat karışımı kullanmaktır. Arzu ettiğiniz büyüklükte bir ölçü kabıyla üç ölçü karbonatı ve bir ölçü çamaşır suyunu iyice macun kıvamı alıncaya kadar karıştırın.
5- Fayansın üstüne biraz su dökün ve bir fırça yardımı ile bütün yüzeye karışımı yayın. Özellikle derzlere gelmesine özen gösterin. Karışımı yarım saat kadar yüzeyde bekletin.
6- Daha sonra bir sünger yardımı ile yüzeyde bulunan karışımı tek bir yönde silip topluyoruz.
7- Toplanmış olan karışımı bir süngerle alın ve fayansları güzelce durulayın.
Derzlerin temizliği
1- Kararan, küflenen derzlerin temizliği için diğer bir yöntem de, diş fırçasıyla ovmaktır.
2- Bu işlem için püskürtme yapabileceğimiz bir şişeye yarı yarıya olmak üzere ılık su ve çamaşır suyu karıştırın.
3- Kirli yüzeye püskürtün, arkasından diş fırçası yardımıyla iyice ovun.
Not: Fayanslarda bulunan kirler yukarıda anlattığımız yöntemlerle temizlenmeyecek şekilde yoğunsa, profesyonel yardım alabilirsiniz.
Ayrıca bakınız;
Duvar kağıdı temizliği
fayans temizliği, fayans temizliğinin püf noktaları, fayans nasıl temizlenir, fayans temizliği nasıl yapılır, mutfak ve banyo fayansları, fayans, fayans temizliği, fayans ve derz temizliği, doğal temizleyici, beyaz sirke, derzlerin temizliği, doğal malzemelerle fayans temizliği, fayans temizleme yöntemleri, deterjanla fayans temizliği, fayans temizlerken dikkat edilmesi gerekenler, fayans araları nasıl temizlenir