İÇİNDEKİLER

Tavan Boyası Nedir

Tavan Boyasının Özellikleri Nelerdir? Tavan Boyasının Dekorasyona Etkileri ve Önemi Nedir? Tavan Boyası Nasıl Yapılır? Tavan Boyası Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Bu Makalemizde Tavan Boyası ve Tavan Boyasıyla İlgili Merak Ettiklerinize Geniş ve Kapsamlı Bilgiler ile Ulaşabilirsiniz.

Tavan Boyası Nedir – Dekorasyonda duvar dekorasyonu ve duvar boyası ne kadar önemli ise tavanların bakımı ve boyası da bir o kadar önemlidir. Dekorasyon tarzını iç mekana ne kadar doğru yansıtırsanız yansıtın, eğer iç mekanın tavanı kirli, pis ya da boyası dökülmüş ise iç mekanı kötü gösterecektir. Sağlık ve hijyen açısından da çok önemli olan tavan boyaları, iç mekanın dekorasyon tarzı ve görünümü açısından da çok önemli bir detaydır. Ayrıca iç mekan tavan aydınlatmasının görünümü de oldukça etkileyen tavanlar ikinci plana itilmemelidir. 

Genellikle beyaz olan tavan boyaları için farklı renkler de bulabileceğiniz gibi iç mekanda tavan dekorasyonu da yapabilirsiniz. Ancak belirtmeliyiz ki tavan boyaması, duvar boyamasına göre daha zor ve daha dikkat edilmesi gereken iç mekan alanlarındandır. Eğer tavanınızı kendiniz boyamak istiyor iseniz bunun için öncelik ile tavanınızın dokusunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Her tavan aynı yüzeye sahip olmadığı için boyama teknikleri de farklı olacaktır. Örneğin tavanınız pürüzlü bir yüzeye sahip ise tavan boyamadan önce profesyonel bir yardım alarak bir ustaya tavanınızı nasıl boyamanız gerektiği ile ilgili fikir almanız daha sağlıklı olacaktır. Tavanınız patlamış mısır tavanı ise yani akustik tavan ya da demonte tavan olarak da tabir edilen pürüzlü bir tavan ise bu tavanı en iyi sprey boya malzemeleri ile boyayabilirsiniz. 

Tavan boyalarının dekorasyona oldukça fazla olumlu etkisi bulunmaktadır. Özellikle de beyaza boyanan tavanlar iç mekanı daha aydınlık, ferah ve daha büyük göstermektedir. Ancak unutmamalısınız ki beyazın da bir çok tavan boyasında tonu bulunmaktadır. Bu nedenle de iyi bir araştırma ile iç cephe duvar boyalarınıza en uyumlu tonunu bularak tavana uyguladığınız takdirde iç mekanda çok şık bir görüntü yakalayabileceksiniz. 

Tavan Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tavan boyası yaparken dikkat etmeniz gereken boyamaya başlamadan önce birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ise tavanınızın yapısıdır. Her tavan aynı yüzeye sahip değildir. Bunun için de her tavan aynı boyama tekniği ile boyanmamaktadır. Örneğin eğer patlamış mısır görünümü de denilen pürüzlü yani demonte ya da akustik bir tavana sahip iseniz bunun için spreyli boyama malzemeleri temin etmeniz gerekmektedir. Tabi öncelik ile bir ustaya danışarak profesyonel bir yardım almanız tavanınız için daha sağlıklı bir çözüm olacaktır. Bunun dışında tavan boyamasında da duvar boyamasında olduğu gibi dikkat etmeniz gereken nokta tavanınızda oluşan çukur, çivi izi olabilir ya da hemen hemen her tavanda görülen çatlaklardır. Bu tarzdaki tavanda oluşan hasarları tavan boyaması yapmadan önce gidermeniz gerekmektedir. Örneğin tavanda çatlaklar oluşmuş ise bir alçıpan ustası ise anlaşarak bu çatlakları gidermeniz tavan boyamasında size daha doğru sonuçlar verecektir. Alçıpan için anlaştığınız usta duvara daha düz bir örtü görünümü verecektir. Bunun üzerine tavan boyası yaptığınız da ise tavanınız daha parlak ve daha aydınlık bir görünüme kavuşacaktır. Bu sayede tavanda oluşan kir ya da pislikler de giderilmiş olacaktır. 

Tavan Boyası Nasıl Yapılır

Tavan boyası yapmadan önce öncelikle sarf malzemelerine ihtiyacınız olacaktır. Bunları temin etmeniz gerekmektedir. Tavan boyası yapılır iken bir tavan boya fırçası ya da uzatma sapına sahip olan mikro fiber iç cephe rulosu satın alabilirsiniz. Hangisi daha kullanışlı diye merak ediyor iseniz, uzatma sapı olan mikro fiber iç cephe ruloları tavan boyası yapar iken tavan fırçalarından daha kullanışlıdır. Tavan fırçası kullanır iken kabarcık ya da tümsekler oluşturabilirsiniz. Ancak uzatma sapı olan mikro fiber iç cephe boyalarında bu tarz boyama kazaları olmamaktadır. Tavan boyası yapar iken diğer ihtiyacınız olacak malzemeler ise bir merdiven, bir boya tepsisi, astar, kenarlar için duvar fırçası, spatula, delikler için bir macun bıçak, kalafat ve kalafat tabancasıdır. 

Tavan boyaması yapmaya geçmeden önce duvar boyama işlemi gibi odanızda bulunan eşyaları çıkartarak iç mekanı boşaltmanız gerekmektedir. İç mekandan çıkaramayacağınız büyüklükte ve ağırlıktaki eşyalarınız için, tavan boyasından etkilenmemeleri açısından bir branda ile üstlerini örtmeniz, eşyaların sonraki kullanımı açısından oldukça önemlidir. Yine zemini, pencere eşiklerini ve zemin döşemesinin etrafını da mutlaka tavan boyasından etkilenmeyecek duruma getirerek kaplamanız gerekmektedir. 

İç mekandaki zemini, eşyaları ve pencere eşiklerini tavan boasından etkilenmeyecekleri bir duruma getirip kapladıktan sonra tavan boyama işlemine geçebilirsiniz. Tavan boyama yapmadan önce mutlaka tavanın astarlanması gerekmektedir. Astarlanan tavana yapılan boya daha düzgün, aydınlık ve daha belirgin bir tavan görüntüsü sağlayacaktır. Hatta tavanı daha güzel bir görünüme getirmek istiyor iseniz, astarlanan tavan üzerine iki kat tavan boyası yapabilirsiniz. Astarın tavana olan faydaları ise, astar yapılan tavanda lekeler, filigranlar bulunmaz. Ayrıca sigara ve nikotinin iç mekanda tüketilmesi zamanla iç mekanın tavanlarında gözle görülür lekeler bırakmaktadır. Tavana astar yaptığınızda bu lekeler gider. 

Aşağıdaki sayfalarımızı ziyaret ederek boya ve badana hakkında farklı ve detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ BAŞLIKLAR: tavan boyası nedir, tavan boyası nasıl yapılır, tavan boyasının özellikleri, tavan boyası yaparken dikkat edilmesi gerekenler,

🤞 Bültenimize Abone Olun!

Güncellemelerden, fiyatlardan ve projelerimizden anında haberdar olun. İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Facebook
X
Pinterest
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir