Boya lekeleri – Boya lekesi nasıl çıkar, nasıl temizlenir?
Boya lekeleri – Giysilerdeki, halı ve koltuklardaki boya lekeleri nasıl çıkarılır? Boya lekesini temizlerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Boya lekeleri – Her sene olmasa da birkaç yılda bir evimizi ya da eşyalarımızı boyarız. Evde boya yaparken, en sık yaşanan sorunlardan biri boya badana lekesinin etrafa yayılmasıdır. Doğal olarak boya işlemleri sırasında ister istemez kıyafetlere, koltuklara veya parkelere boya damlayabilir. Ama telaşa gerek yok çıkarılması zor gibi görünse de çıkarılmayacak lekeler değildir. Bu nedenle boya yapmadan önce bazı önlemler almanız sizin açınızdan yararlı olacaktır.
Boya öncesi alınacak önlemler
1- Boya tulumu giymek.
2- Parkelerin üzerine gazete veya naylon sermek.
3- Eşyaların üzerini muşambayla örtmek.
Boya lekesi nasıl çıkar, nasıl temizlenir
Badana boya lekesi artık sorun değil. Fakat boya lekelerini kuruduğu zaman çıkarmak daha zor bir işlem olduğu için leke tazeyken müdahale edilmesi daha doğrudur. Ayrıca boya türleri farklılık gösterdiği için, leke çıkarma uygulamaları da farklılık göstermektedir. Bu yüzden boya lekesini temizlerken boyanın hangi tür olduğu bilinmeli ve ona göre temizlenmelidir.
1- Hafif nemli, temiz bir bezle boya lekesi olan yüzeyin diğer tarafını örtün.
2- Nemli bir bezle lekenin arka tarafını silerek, altta kalan beze boyanın atmasını sağlamış olursunuz.
3- Uygulama esnasında ağartıcı içermeyen sıvı deterjan kullanabilirsiniz.
4- Silme işlemi bittikten sonra kendi halinde kurumasını bekleyin.
5- Kuruduktan sonra ( boya lekesi giyside ise) yıkama talimatına uygun olarak yıkayın.
6- Yere dökülen boya kurumamışsa kesinlikle silerek temizlenmemeli ve ıslak bir bez yardımıyla tampon yapar gibi temizlenmelidir.
7- Plastik boya lekesi kurumamışsa, üzerine pudra dökülüp alkole batırılmış bir bezle silinir.
8- Koltuk döşemesi, perde, halı veya kumaşa bulaşan yağlı boya lekesi oldukça can sıkıcıdır. Böyle bir durumda hemen boya dökülen yere pudra serpin ve daha sonra pudralı bölgeyi eter ya da alkollü bir bezle silin.
9- Eter yanıcı bir madde olduğu için ateşten uzak durmalısınız. Eter ya da alkolle sildiğiniz bölgeyi bol soğuk suyla yıkamalısınız.
10- Yağlı boya kıyafetinize dökülmüş ve kurumuşsa, kurumuş boya lekesinin üzerine amonyak dökün ve on beş dakika kadar bekletin. Daha sonra yumuşamış olan boyayı bol soğuk suyla durulayın.
11- Yere dökülen yağlı boya lekesini selülozik tiner dökülmüş bir bez yardımıyla kolayca temizleyip çıkarabilirsiniz.
12- Yağlı boya halıya dökülmüşse zaman kaybetmeden halı yıkama servisinden yardım almalısınız.
Giysideki boya lekeleri
Çoğu kumaşlar açısından; (doğal elyaf, yün, ipek, deri, süet, keten gibi narin kumaşlar) boya çıkarmanın en etkili yöntemi kuru temizleme yapılmasıdır. Saymış olduğumuz bu faktörlerin haricinde, yıkanabilir işaretli giysiler için evde uygulanabilecek yöntemler de vardır.
1- İster plastik boya, ister yağlı boya olsun, boyanın fazla kısmını bıçak gibi bir nesneyle bastırmadan, hafifçe kazıyarak kumaştan uzaklaştırın.
2- Su bazlı boya lekelerini çıkarmak için öncelikle kumaşın lekeli kısmı aşağı gelecek şekilde ters çevirin ve musluk altında soğuk suyla yıkayın.
3- Daha sonra saç spreyini doğrudan lekenin üzerine sıkın ve on beş dakika kadar bekleyin. Arkasından yıkama talimatına uygun olarak kumaşı yıkayın.
4- Kumaştan bir diğer leke çıkarma yöntemi de izopropil alkoldür. Ayrı yeten perde, çanta ve mont gibi kalın yapıdaki kumaşlardan da lekeleri bu yöntemle kolayca çıkarabilirsiniz.
Kumaştan yağlı boya lekesi nasıl çıkar
1- İlk önce kumaşın lekeli kısmını temiz bir bez üzerine yatırın.
2- Boya lekesinin diğer tarafına ağartıcı içermeyen ılık suyla deterjan uygulaması yapın.
3- Gerekirse işlemi tekrar uygulayın ve sonrasında lekeyi güzelce durulayın ve giysiyi yıkayın.
4- Son olarak kumaşı kurutucuya koymadan kendi halinde kurutun.
5- Kumaş beyaz ve dayanıklıysa, kumaşa zarar vermeyecekse bu tür ürünlerde ağartıcı kullanabilirsiniz.
Halıdaki boya lekeleri
Halı üzerindeki boya lekesini çıkarmak güç bir işlemdir. Ancak leke kurumamışsa boyanın çıkarılması daha kolaydır. Fakat bazı özel boya kullanılmış halı veya kilimlerden boya lekesini çıkarmak oldukça dikkat istemektedir. Yapılacak işlemden kaygılı iseniz, halı yıkama servislerinden yardım alın.
1- Kurumamış nemli olan boya lekeleri için, lekeli bölgeye hemen ılık suyla deterjan uygulaması yapmak için temiz bir bez veya sünger hazırlayın.
2- Lekenin dışından içeriye doğru küçük dairesel hareketlerle deterjanlı suyu lekeye yedirin.
3- Bu işlemi tamamladıktan sonra, lekeyi temiz ve kuru bir bezle emdirin ve kurumasını bekleyin.
4- Yağlı boyalar için boyanın fazlasını yüzeye zarar vermeyecek bir alet ile kazıdıktan sonra lekenin üzerine aseton, tiner ya da terebentin döküp iyice silin. Bir süre bekledikten sonra lekeler çıkana kadar işlemi tekrarlayın.
Kurumuş zorlu halı lekeleri nasıl temizlenir
1- Katı olan boya fazlasını plastik kart yardımı ya da küt ağızlı bir bıçakla dikkatlice kazıyarak olabildiğince azaltın.
2- Sıvı deterjan ve ılık su karışımı ile halının üzerindeki boyaya dışarıdan içeriye dairesel hareketlerle, ovmadan, bastırmadan tampon yaparak uygulayın.
3- Sonrasında boya lekesini beyaz ve temiz bir kağıt havlu veya bezle boya lekesi çıkıncaya kadar olabildiğince emdirin. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayabilirsiniz.
4- Temiz ılık suyla halıyı durulayın ve nemli kalmaması için yine temiz bir bezle yukarıdaki gibi tampon yapın.
5- Kuruduktan sonra elektrik süpürgesiyle halınızı süpürün.
Koltuklardaki boya lekeleri
Döşeme kumaşları oldukça sık dokudaki kumaş türleridir. Burada uygulayacağımız leke çıkarma yöntemlerini mutlaka boyanın cinsine göre belirlemeliyiz.
1- Su bazlı boyalar (plastik boyalar) için çamaşır veya bulaşık deterjanı ile hazırlayacağınız su karışımı işinize yarayacaktır.
2- Yağlı boyalar için leke üzerine tiner veya terebentin uygulamanız gerekmektedir. Bu işlemi kurumuş lekelere uygulayacaksınız kesinlikle bu maddeleri leke üzerinde bir süre bekletin ondan sonra silin.
Halı ve giysilerden plastik boya lekesi çıkarma
1- Plastik boyalar su bazlı olduklarından dolayı giysileri suyla yıkayarak lekelerin büyük kısmını çıkarırsınız.
2- Giysinizi birkaç dakika soğuk suda bekletin ve iyice durulayın. Sonrasında etikette belirtilen yıkama talimatlarına uygun olarak yıkayın.
3- Halınıza bulaşan plastik boyayı temiz, ılık suya batırılmış bir bez veya süngerle dışarıdan içeriye doğru dairesel hareketlerle ovmadan ve fazla bastırmadan silerek temizleyin.
4- Daha sonra kuru ve temiz bir bez veya kağıt havlu yardımıyla tamponlayarak suyun fazlasını emdirin ve halıyı kurumaya bırakın. Kuruyana kadar lekeli bölgenin üzerine basmayın.
Halı ve giysilerden yağlı boya lekesi çıkarma
1- Giysinize bulaşan yağlı boya lekesinin üzerine konsantre sıvı deterjan gibi direkt olarak lekelere uygulanabilen bir deterjan dökün.
2- Deterjanı dairesel hareketlerle boyanın üzerine yayın. Lekeyi yumuşak bir biçimde ovalayarak giysinizi ılık suda yıkayın.
3- Daha sonra etiketteki yıkama talimatlarına uygun olarak yıkayın.
4- Giysinize bulaşan boya lekesi kurumuşsa birkaç saat deterjanlı ılık suda bekletmek boyayı yumuşatacaktır. Bundan sonra boyanın fazlasını bıçak gibi bir cisimle kazıyıp, giysinizi yukarıda anlatıldığı şekilde yıkayın.
5- Halınıza yağlı boya bulaştıysa temiz bir sünger veya bezi sıvı deterjanlı ılık suya batırın, dairesel hareketlerle lekenin üzerine dışarıdan içeriye doğru fazla bastırmadan uygulayın. Bu işlemi leke çıkana kadar birkaç kez yapın.
6- Daha sonra bezi iyice durulayıp, temiz su ile bölgeyi birkaç kez silin. Kuru ve temiz bir bez veya kağıt havlu bastırarak suyun fazlasını emdirin ve halıyı kurumaya bırakın.
7- Kurumuş yağlı boya lekeleri için de yukarıdaki yöntemi uygulayın. Leke buna rağmen çıkmıyorsa boya inceltici ya da boya sökücü maddeler kullanabilirsiniz. Yine sonuç alamazsanız halı yıkama servislerinden yardım alın.
ilginizi çekebilecek diğer konularımız;
Yağlı boya duvardan nasıl çıkar
boya lekeleri, boya lekesi, plastik boya lekesi, yağlı boya lekesi, boya lekesi nasıl çıkar, boya lekesi nasıl temizlenir, boya badana, boya türleri, boya öncesi alınacak önlemler, kurumuş boya lekesi nasıl çıkar, boya çeşitleri, kumaş boyası lekesi nasıl çıkar, halı boya lekesi nasıl çıkar, koltuklardaki boya lekeleri, halı ve giysilerden yağlı boya lekesi nasıl çıkar, halı ve giysilerden plastik boya lekesi nasıl çıkar, giysideki boya lekeleri, halıdaki boya lekeleri