Alçı Sıva Tamiratı – Alçı sıva neden kabarır ve dökülür
Alçı sıva tamiratı – Tavan veya duvarlarda yapılmış olan alçı sıvalar neden kabarır veya dökülür? Bunu nasıl önleyebiliriz? Alçı sıva tamiratı nasıl yapılmalıdır?
Alçı sıva tamiratı – Batıkent ve çevresinde tadilat ve dekorasyon işlerimize hızla devam etmekteyiz. Bu sayfamızda, Ankara Batıkent‘ te yapmış olduğumuz ve yeni teslim ettiğimiz tadilat işimiz hakkında bazı görselleri ve detaylı bilgileri incelemeniz için yayınlamayı uygun gördük. Sayfamızı okuyup inceledikten sonra alçı sıva tamiratı nasıl yapılır konusunda yeterli bilgilere sahip olacağınızı düşünüyoruz. İşinde uzman alçı usta olarak, sizlere en doğru ve en net alçı sıva tamiratı bilgileri sunmaya gayret göstereceğiz.
Alçı sıva ustası anlatıyor
İç mekan duvar ve tavan yüzeylerinde kullanılan alçı sıva malzemesi, dekorasyon uygulamalarının en vazgeçilmez çalışmalarından başında gelmektedir. Böyle önemli bir iç mekan dekorasyon çalışmasının da elbetteki dikkatli ve gayet titiz bir şekilde yapılması gerekmektedir. Fakat ne yazık ki günümüzde konuya hakim, çekirdekten yetişme alçıcı ekip ve alçı ustası çok zor bulunmaktadır. Alçı sıva malzemesinin kalitesinden, alçı sıva öncesi uygulanması gereken astar-temizlik gibi çalışmalardan ve mekanın alçı sıva uyumundan çok daha önemlidir alçı sıva ustasının tecrübesi ve iş deneyimi.
Bu önemli açıklamayı yaptıktan sonra kısaca alçı sıva tamiratı hakkında bilgileri vermeye başlayabiliriz.
Alçı sıva neden kabarır ve dökülür
1-) Alçı sıva yapacağımız yüzeylerden önce mekanın uygunluğuna dikkat edilmelidir. Sıfırın altında ve sıklıkla don olaylarının yaşandığı mekanlarda kesinlikle alçı sıva yapılmamalıdır. Alçı sıva bu şartlarda kabarır ve dökülür.
2-) Isı derecesi 40′ in üzerinde olan mekanlarda da alçı sıva yapılmaz. Bu türlü mekanlarda da alçı sıva çatlama ve kabarmalar yapar.
3-) Rutubetli ve nemli ortamlarda da alçı sıva yapılmaz. İlk hazırlanışı sırasında su alçının dostu olsa da, alçı malzemesi kuruduktan sonra düşmanı da yine sudur. Alçının un gibi ufalanmasına, yapışma özelliğinin yok olmasına ve pul pul dökülmesine sebep olacaktır.
4-) Beton, tuğla, alçıpan, betopan, kara sıva gibi yüzeylere uygulanmalıdır alçı sıva. Demir, plastik, boyalı yüzeyler, dış cepheler, dışarıyla alakası olan tüm yüzeyler, yağmur, soğuk-sıcak, rutubet ve nem alabilecek ortamlarda kesinlikle alçı sıva yapılmaz.
5-) Uygun şartlarda ve yüzeylerde alçı sıva yapmadan önce mutlaka temizlik yapılmalıdır. Yüzeyler tozlardan, yağlardan, kirlerden mutlaka arındırılmalıdır. Ham yüzeyler dediğimiz brüt beton üzeri alçı sıva yapılacaksa mutlaka uygun alçı sıva astar malzemelerini sürmeliyiz ve kuruma sürelerini de titizlikle beklemeliyiz.
Alçı sıva tamiratı nasıl yapılır
Kabaran, çatlayan veya dökülen alçı sıva yüzeylerini spatula yardımıyla tamamen kazımaya çalışmalıyız. Bu işi dikkatle yapmalıyız. Alttan hava almış tüm alçı sıvaları dökmeliyiz. Çünkü alttan bir defa hava alan alçı sıva mutlaka kabarmış demektir ve üstüne boya yapıldığı zaman yumuşayacak ve yaprak yaprak ruloya saracak demektir. Böyle bir sıkıntıyı mutlaka yaşayacağımızı düşünerek, kabaran alçı sıvaların kazıma işlemini titizlikle kontrol ederek yapmalıyız.
Tüm alçı sıvalar yüzeyden kazılıp döküldükten sonra, alçı sıva tamiratı yapılacak yüzey uygun astar malzemesiyle mutlaka astarlanmalıdır. Astar yapılmasına gerek olmayan yüzeylerin ise mutlaka ince temizlikleri yapılıp toz, yağ veya kir bulunmamasına dikkat edilmelidir. Gereken ve güvenilmeyen, çatlama olabilecek ekli yüzeylerde ve kolon tuğla birleşim yerlerine (Oynak yüzey) derz bantları veya file bantları çekilmelidir.
Daha sonra alçı ustasının hazırlayacağı alçı sıva malzemesinin kullanım kurallarına göre hazırlanıp tavan veya duvarlara çekilmesine başlanılabilir. Alçı sıva tamiratı işlemi bittikten sonra, zımparası titizlikle yapılır ve normal boya badana uygulamasına başlanılabilir.
Aşağıdaki ilgili sayfalarımızı da mutlaka ziyaret edin
Alçı markaları ve malzeme fiyatları
alçı sıva tamiratları, alçı tamirat, alçının tamiri, alçı sıva tamiri, alçı nasıl tamir edilir, boya öncesi alçının tamir edilmesi, tamir alçısı, alçı sıva tamiri nasıl yapılır, alçı sıva neden dökülür, alçı neden kabarır, alçı kabarmaları, alçı dökülmeleri