Teras su yalıtımı çözümleri hakkındaki bilgileri burada inceleyin! Bu makalemizde Teras su yalıtımının aşamalarından tutun, Ters teras çatı uygulamasında dikkat edilmesi gerekenlere kadar her şey var. Su yalıtımı ve ters teras çatı uygulaması hakkında geniş ve kapsamlı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz!
Teras Su Yalıtımı Çözümleri – Teras ve balkon İhtiyaç duyulan yerlerin başındadır. Bu teras ya da balkonların kullanımında kimi zaman alttaki komşumuz tavanıma su sızıyor diye şikayete gelir. Ya da dubleks dairemiz varsa kendi odamızın tavanına su damlamaya başlar. Özellikle kış aylarında yağmur ya da kar yağdığında bu sorunlarla daha sık karşılaşırız. Bunun başlıca nedenleri ya teras izolasyonu iyi olmadığı içindir, ya da teraslardan giden yağmurluk pimaşlarının içinde su birikmiştir.
Bu nedenle su yalıtımı binaların kış aylarında hava şartlarına maruz kaldığı, yaz aylarında ise insanlar tarafından sıklıkla kullanıldığı teraslarda, problem yaşanmadan önce alınması gereken önlemdir. Açık teraslarda yaşanan su akması ya da sızıntısı, sadece alt katlara zarar vermez. Başlangıç yerinden itibaren zarar vermeye, betonu çürütmeye ve binayı zayıflatmaya başlar. Bu nedenle alınacak önlemler sırası, hem bağlı bulunduğu katı hem de alt katları koruyacaktır.
Teras Su Yalıtımının Aşamaları
İyi bir yalıtımla hayat standartlarınızı düşürmeden ya da kış ortasında tadilat gereksinimi olmadan terasınızı kullanabilirsiniz. Üstelik kalıcı olacak şekilde kaliteli sonuç alabilirsiniz. Kullanılan yalıtım ürünlerinin sağlığa zararı olmadığı için, terasınızda rahatlıkla oturabilirsiniz. Teras yalıtımında;
- İlk aşama yalıtım yapılacak olan alanın temizlenmesidir. Temizlikte tazikli su ve deterjan kullanılmaktadır.
- Yalıtımının ikinci aşamasında su yalıtım kimyasalının sürme astarının uygulanmasına geçilmektedir. Fileli bir yalıtım istenirse rulo filenin astara uygulanması gerçekleştirilmektedir.
- Son aşamada son kat sürme izolasyon kimyasalı yapılmaktadır. Bu yalıtım kimyasalları havuz su yalıtımda kullanılan malzemelerdir.
Teras Çatılarda Isı Yalıtımı
Çatı yapıları, yapıyı serbest atmosferle ayıran yağmur, rüzgâr, kar ve dolu gibi etkenlerden koruyan yapı elemanıdır.
Çatının biçimi, yapısı ve kullanılacak malzemenin seçimi; binanın bulunduğu hava şartlarına, binanın işlevselliğine ve mimari konseptine göre belirlenmektedir. Çatılar çok sayıda kritere göre tasarlanmaktadır. Bu ölçütlerin her birine göre ayrı sınıflandırılmaktadır.
Hafif metal çatılar: Ülkemizde sanayi tesislerinde tercih ediliyor. Bu çatılar dışında yaygın olarak görülen tüm çatılar, şekilleri bakımından iki ana gruba ayrılıyor. Düz çatılar; üstünde gezilmeye elverişli olan çatılar. Kırma çatılar; üzerinde gezilmeye elverişli olmayan çatılar.
Düz çatılar: Eğim olarak, yüzde 0-5 arasında eğime sahip çatılar olarak tanımlayabiliriz. Düz çatılar yüzey tabakasını oluşturan malzemelere ve kullanılan ısı yalıtım malzemesinin yük taşıma özelliklerine göre iki gruba ayrılır. Gezilemeyen (çakıl kaplı) teras çatılar ve Gezilebilen (Karo kaplı, bahçe çatı, otopark çatılar) dır. Bir çatının üstünde gezilebilmesi, o çatının üzerinin kullanılabilmesinin yanı sıra, çatı yüzeyinin hareketli ve darbesel yüklere karşı korunması gerekliliğini doğurur. XPS ısı yalıtımı levhalarının su yalıtımının üstünde yer aldığı detaya “ters teras çatı”; su yalıtımı katmanının XPS ısı yalıtımı levhalarının üzerinde bulunduğu detaya ise “geleneksel teras çatı” denilir.
Üstünde Gezilen Ters Teras Çatılar
Döşeme kaplaması
Karo takozları ya da harç (harç kullanılması halinde altında çakıl katmanı uygulanmalıdır.)
Ayırıcı keçe
Mantolama (ekstrüde polistiren köpük)
Su yalıtım örtüsü
Eğim betonu
Betonarme plak ya da asmolen döşeme ya da gazbeton döşeme paneli
Tavan sıvası
Üstünde Gezilemeyen Ters Teras Çatılar
Çakıl
Ayırıcı keçe
Mantolama (ektrüde polistiren köpük)
Su yalıtım örtüsü
Eğim betonu
Betonarme plak ya da asmolen döşeme ya da gazbeton döşeme paneli
Tavan sıvası
Geleneksel Çatılar
Geleneksel teras çatı ısı yalıtımı, bilinen en eski teras çatı ısı yalıtım çözümüdür. Yukarıda bahsedildiği üzere bu detayda su yalıtım katmanı, ısı yalıtımının üstünde yer alır. Bu nedenle, su yalıtım tabakası çatı yapısının geri kalan katmanlarından farklı olarak büyük sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalır. Kolayca ve kısa sürede yıpranmaktadır. Bünyesine su alarak ısı ve su yalıtımının işe yaramaz hale gelmesine neden olur. Ayrıca bu sistemde, su yalıtım membranı altında yoğuşma ve hava kabarcıklarını önlemek için yapı betonu ve ısı yalıtımı arasına bir buhar kesici gerekir.
Ters Çatılar
Ters teras çatılarda geleneksel teras çatıların tersine, XPS ısı yalıtımı levhaları su yalıtım membranının üzerine yerleştirilmektedir. Bu sebeple kullanılacak olan ısı yalıtım malzemesi dış iklim koşullarına (sıcak, soğuk, yağmur vb.) maruz kalmaktadır. Membranı binanın iç kısmındaki sıcaklığa yakın bir sıcaklıkta tutarak, ısıl değişimlerden korur ve ömrünü uzatır. Bu nedenledir ki! ters teras çatılarda; ısı yalıtım malzemesinin temel ısıl özelliklerinin dışında, bu detaya uygun olarak donma çözülme dayanımı, basma dayanımı ve uzun süreli su emme değerleri aranır.
Ters Teras XPS Isı Yalıtımının Yararları
- Yüksek ısı farklılıklarında dahi ısı yalıtımı altında kullanılan su yalıtım membranı, ısının sebep olduğu gerilmelerden etkilenmez.
- Hava koşullarının yıpratıcı etkisi altında kusursuz koruma sağlar.
- UV radyasyonunun zararlı etkilerinden korur.
- Membran altında yoğuşma sebebiyle oluşan kabarmalardan korur.
- Su yalıtım membranı XPS ısı yalıtımı altında sıcak tarafta yer alarak aynı zamanda bir buhar kesici tabakası işlevi görür. Ayrıca bir buhar kesici gerekmez.
- Su yalıtım membranı döşendikten sonra, XPS ısı yalıtım levhaları her türlü iklim koşullarında döşenebilir. Böylece zamandan tasarruf sağlanır.
- XPS ısı yalıtım levhaları, yapıştırma olmadan serbest halde döşendiği için ihtiyaç halinde kolayca kaldırılıp yeniden serilebilir.
- XPS ısı yalıtım levhalarının basma ve sünme dayanımları çok yüksek olduğu için uzun yıllar yayılı yüke maruz kalacak çatılarda mekanik direnç sağlar.
Ters Teras Çatı Uygulaması
Çatıda biriken yağmur suyunun drenajı için betonarme üzerine en az yüzde 2 eğim sağlayacak şekilde eğim betonu dökülmekte.
Eğim betonunun üst yüzeyi iyice temizlenmekte. Kuru durumda iken astar olarak metrekareye en az 0,4 kg. sarf edilecek biçimde TS113’e uygun soğuk uygulamalı asfalt emülsiyonu sürülebilmekte.
Elde edilen düzgün yüzey üstüne, uygulama tekniğine uygun olarak su yalıtım örtüsü uygulanır. XPS ısı yalıtım malzemesi, su yalıtım örtüsü üstüne yapıştırılmadan, serbest ve şaşırtmalı olarak ek yerlerinde derz oluşmayacak şekilde yerleşir.
Isı yalıtım malzemesi üstüne, üstteki tabakalardan gelecek olan istenmeyen yabancı maddelerin ve yalıtım levhalarının derzlerine girmesini engelleyen filtre katmanı serilmektedir.
Filtre katmanı olarak buhar geçişine karşı direnç oluşturmayan, en az 150 gr/m2’lik polyester ya da polipropilen keçeler ve bu işlevler için özel olarak imal edilen mamuller (ısısal dokunmuş jeotekstiller) kullanılır.
Filtre katmanının üstüne ağırlık oluşturarak ısı yalıtım malzemesinin uçmasını ya da yüzmesini engelleyen, güneş ışınlarını yansıtan açık renkli Ø(16-32) mm arası yuvarlak, yıkanmış ve elenmiş uygun kalınlıkta dere çakılı serilmekte. Gezilmeyen ters teras çatı detayı tamamlanır.
Ters teras çatılarda uygulama, çatının kullanım amacına göre farklılıklar gösterir. Gezilebilen (seramik kaplı) ters teras çatı detaylarında; çakıl tabakası üzerine ayırıcı katman serilmekte. Ardından, harçla döşenen döşeme kaplaması ya da çakıl tabakası serilmeden filtre katmanı serilmekte. Üstüne plastik takozlar yerleştirilmekte. Prekast beton karoların plastik takozlara oturtulmasıyla uygulama tamamlanır.
Bahçe çatı uygulaması yapılacaksa; Çakıl katmanı üstüne filtre katmanı serildikten sonra, onun da üzerine bitki toprağı yerleştirilerek uygulama tamamlanmakta. Bahçe çatı uygulamalarında özel olarak bitki köklerine dayanıklı özel su yalıtım membranlarının kullanılması gerekir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bu programın yapısında; su emmeyen kapalı gözenekli XPS (ekstrüde polistiren köpük) ısı yalıtımı levhaları kullanılmalıdır.
- Mantolama, su yalıtım örtüsünün üzerine yapıştırılmadan yerleştirilmekte. UV ışınlarına ve rüzgarla uçmaya karşı, gezilmeyen çatılarda en az 5 cm kalınlığında Ø16–32 mm çakıl tabakası serilerek bırakılmakta. Çakıl tabakası altına, filtre tabakası (jeotekstil keçe) serilmekte. Betonarme, metal ve ahşap taşıyıcı yapı üzerine yapılmakta.
- Yeni binalarda taşıyıcı yapı altında, (bina içi sıcak doğrultuda) ısı yalıtımı kullanılmamalıdır. Sahip olunan yapının ya da sahip olunan ısı yalıtımının yenilenmesi gerektiğinde kullanılabilmekte. Mevcut çatının yenilenmesi halinde, su yalıtım örtüsünün altında kalan yapının ısı geçirgenlik direncinin daha düşük olması gerekir.
- Su yalıtım örtüsü gece-gündüz sıcaklık farklarından etkilenmemekte. Bütün sene boyunca oda sıcaklığına yakın ve değişikliğe uğramayan bir ortamda kalır. Su yalıtım örtüsü ısıl floklardan etkilenmemekte.
- Duvar ve çatı yalıtımları birbirinin üstüne bindirilerek, ısı köprüleri engellenmelidir. Gerektiğinde parapetlere (küpeşte) dıştan ısı yalıtımı programı yapılarak ısı yalıtımının devamlılığı sağlanmalıdır.
- Yapısında su emmeyen, kapalı gözenekli, yüksek donma çözülme direncine sahip, basma ve sünme yüklerine sağlam XPS levhalar kullanılmalıdır.
- Isı yalıtımı levhaları, UV ışınlarına maruz kalacak şekilde çıplak olarak bırakılmamalıdır. Parapet kenarlarına döndürülen ısı yalıtımı levhaları, etek elemanlarıyla korunmalıdır. Çakıl tabakasının devamlılığı sağlanmalıdır.
- Sahip olunan yapılarda, sahip olunan su yalıtım örtüsü üstünde rastgele kaplama ve temizlenemeyen kırıntılar varsa, polietilen köpük levhadan bir yastık tabakası oluşturulması, ısı yalıtımı levhalarının tahrip olmasını engeller.
- Yağmurun etkisiyle küçük çakıl taneleri, levha aralarından aşağıya sızar. Bilhassa tek kat su yalıtım örtülerinde sorun yaratılabilmekte. Bunu önlemek için ısı yalıtımı levhalarıyla çakıl tabakası arasında jeotekstil keçe tüketir.
- Çatıya eğim verilerek yoğuşan suyun su yalıtımıyla süzgeç birleşimlerine doğru akması ve tahliye borusuna verilmesi sağlanmalıdır.
Aşağıdaki sayfalarımızı da mutlaka ziyaret ediniz;
DEKORDELİSİ olarak bizler sahip olduğumuz deneyim ile size en iyi şekilde hizmet vermekteyiz. Bizimle iletişime geçerek bu konuda sunduğumuz hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Profesyonel ve tecrübeli ekibimiz ile sizlerde istediğiniz dekorasyona sahip evi oluşturabilirsiniz!
İLGİLİ BAŞLIKLAR: teras su yalıtımı,su yalıtımı,teras su yalıtımı nasıl yapılır,beton teras su yalıtımı,ters teras çatı uygulaması,teras su yalıtımı fiyatları,geleneksel çatı,teras su yalıtım malzemeleri,teras yalıtım,açık teras, bahçe çatı uygulamaları,teras izolasyonu,teras su yalıtım aşamaları,teras çatılarda ısı yalıtımı,