Penceresiz Veya Güneş Alamayan Mutfakları Nasıl Dizayn Etmeliyiz? Penceresiz Küçük Mutfaklar İçin Etkileyici Dekorasyon Önerileri.

Penceresiz Mutfak Dizaynı – Bilindiği üzere yaşanılan alanda çeşitli objeler kullanarak; kişinin kendi rahatına, göz zevkine, kullanım amaçlarına göre dizayn etmesine dekorasyon denmektedir ve özellikle, küçük alanların geniş gösterilmesi veya daha kullanışlı hale getirilmesi bakımından bu dizayn çok önemlidir. Günümüzde kentleşmenin mimari yapılarda getirdiği gelişmelerden birisi de, birbiri ile iç içe inşa edilen binalardır. Hal böyle olunca da maalesef doğal olarak, bazı odaların penceresiz veya oldukça küçük gün ışığı alan bir pencereye sahip olması da kaçınılmaz olmaktadır. Genel olarak apartman dairelerinin mimari tasarımları yapımı sırasında her ne kadar banyolar penceresiz olarak dizayn edilse de, zaman zaman mutfaklar da penceresiz tasarlanmak zorunda kalabilmektedir. Büyük şehirlerde karşı karşıya kalınan penceresiz mutfaklar; yeterli ışık almaması nedeniyle, aydınlatmanın az olması ve havalandırma sorununun çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle sonradan genişletme veya pencere ekletme şansı olmadığından dolayı mutfağı kullanışlı hale getirmek için dekorasyon önerilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Günümüzde birçok apartman dairesinin mutfak bölümünün çokta geniş olmadığı kaçınılmaz bir gerçek. Fakat gelişen çağın özelliklerine göre tasarım anlayışı ve kullanım alışkanlıkları da şekillendiğinden ötürü; artık küçük alanlarda, son derece kullanışlı ve çok daha pratik yerleşimler oluşturulabilen mutfak üniteleri üretiliyor. Küçük bir mutfağa sahipseniz sizin için en önemli unsurlardan birisi de gün ışığından yararlanabilmektir. Artık küçük mutfaklara adapte olabilen tasarım teknolojileri sayesinde, penceresiz veya ufak pencereli mutfaklar için de çözümler üretiliyor. Hal böyle olunca bu durumda daha pratik, daha kullanışlı, temizlemesi ve düzenlemesi daha kolay mutfaklar genellikle küçük mutfaklar oluyor. Yani böylelikle küçük mutfaklar, artık bir nevi ev sahiplerinin korkulu rüyası olmaktan çıkıyor. 🙂 Peki penceresiz veya penceresi olsa dahi apartman boşluğu gibi bir noktaya açıldığı için güneş alamayan mutfakları nasıl dizayn etmeliyiz? İşte bizde Dekor Delisi ailesi olarak bugünkü makalemizde, siz değerli ziyaretçilerimiz adına yazımızın devamında penceresiz mutfaklar için birkaç basit yöntemle herkesin kolaylıkla uygulayabileceği dekorasyon önerilerinden bahsedeceğiz.

Dekorasyon Önerileri

Daha Aydınlık ve Geniş Mutfaklar

Öncelikle mutfaklarda gün ışığına bu kadar ihtiyaç duyulmasının en önemli sebebi; mutfak alanlarının aktif olarak hareketli ve trafiği yüksek bir alan olması ve bu işlerin genellikle gündüz saatlerinde yapılmasıdır. Penceresiz mutfaklarda odaya ışık girmemesi nedeniyle mutfak olduğundan daha küçük göründüğü için mutfağı dekore ederken, daha aydınlık ve geniş gösterecek şekilde dekore edilmesine dikkat edilmelidir. Kısacası; bazı dekorasyon hileleri ile, küçük ve penceresiz mutfakların dezavantajı avantaja dönüştürülmelidir. Bu nedenle mutfağın daha geniş ve ferah görünmesi için kullanılan mutfak eşyaları minimum düzeyde olmalıdır. Bunun için mutfaklarda minimalist tarza uygun mobilyalar kullanılmalıdır. Ayrıca geniş tablolar da mutfakların daha şık ve geniş görünmesine yardımcı olmaktadır.

Havalandırma Sistemi

Kuşkusuz penceresiz mutfaklarda karşımıza çıkan ve sağlığımız açısından son derece sakıncalı olan en büyük sorunlardan birisi de havalandırmadır. Bu problemin çözülmesi için mutfaklarda, uyumlu bir aspiratör seçiminin yapılması gerekmektedir. Çünkü; aspiratörün havalandırma özelliklerine göre, mutfak mobilyalarının da ömrü uzamaktadır. Bu nedenle doğal havalandırma sistemi bulunmayan mutfaklarda, hava akışını sağlayacak ek teknolojiler mutlaka bulunmalıdır. Şüphesiz penceresi olan mutfaklarda da mutlaka aspiratör kullanılmaktadır. Fakat penceresiz mutfaklarda, içeride oluşacak rutubet ve havasızlığa daha iyi çözüm olması için çok daha kaliteli, hava temizleme özelliği bulunan davlumbazlara yatırım yapılmalıdır. Şayet tavan yüksekliğiniz yeterli ise tavan pervaneleri de, bu bakımdan son derece yararlı bir yatırım olacak ve mutfağınızın havasının temizlenmesine katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra; yemek kokusunu emen ve odayı temizleme özelliğine sahip yeşil bitkilerin mutfağa konulması da, hem mutfağa renk katarak dekor oluşturacak hem de kokuları gidermeye yardımcı olacaktır.

Kötü Kokuları Gidermek

Mutfaktaki yemek kokusu gibi kötü kokuları emen ve odayı temizleme özelliği bulunan pek çok yeşil yapraklı bitki bulunmaktadır. Pragmatik ve dekoratif özelliklere sahip bu bitkilerle, mutfaklara renk katılmasının yanı sıra işlevsel özelliklerinden de yararlanılmaktadır. Bu bitkiler isteğe bağlı olarak, küçük mutfak dekorasyon fikirlerinde asma şeklinde kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra; çeşitli kokulu mumlar kullanarak, kötü kokuların önüne geçmek ve dekoratif görünüm elde etmek mümkün olabilmektedir. Mumlar, dekorasyon içinde mutfakta güzel bir görüntü sağlamaktadır. Görsel ve ekonomik bakımdan ev sahiplerini memnun eden bu yöntemin dışında, aromatik yağlarda kullanılabilecek seçenekler arasındadır. Kaynar suyun içine birkaç damla aromatik yağ damlatılması ile mutfağı güzel kokular kaplamaktadır. Dekoratif bir vazo veya kaseye konularak, mutfakta yüksek bir alana konumlandırılması durumunda devamlılık sağlanmaktadır.

Aydınlatmalar

Güneş ışığı almayan penceresiz mutfakların bir diğer sorunu da aydınlatmadır. Bu aydınlatma tabakalarının en önemlisi de, çalıştığınız tezgahı vurgulayan ışıklardır. Aydınlık bir mutfağa sahip olsanız bile yemek hazırlarken tezgahın gölgeli veya loş olması işinizi zorlaştıran en önemli engellerdendir. Tezgahın üstünü aydınlatan, mutfak dolaplarının altında yer alan ışıklandırma sistemleri her zaman çok daha pratik ve ferah bir çalışma alanı oluşturur. Bunun için üretilen ve kolaylıkla yapı marketlerden satın alıp, kişinin kendinin bile takabileceği veya bir elektrikçiye taktırabileceği led aydınlatma üniteleri de bulunmaktadır. Bu ledlerin mutfak dolaplarının altına takılması, mutfak aydınlatması için son derece faydalı olmaktadır. Bunun yanı sıra tek bir noktadan yayılan bir ışık kaynağı yerine, tavana yayılan ünitelerle her noktayı eşit derecede aydınlatan bir sistem çok daha kullanışlı ve ferah olmaktadır. Tek bir noktadan yayılan ışık ne kadar kuvvetli olursa olsun, yapay ışıklandırma atmosferi oluştururken tavana yayılan ve her noktaya eşit şekilde ulaşabilen bir sistem, tıpkı pencereden gelen güneş gibi doğal bir aydınlık sağlamaktadır.

Açık Mutfak Dolapları

Açık raflar ve duvarlar mutfağın daha geniş görünmesini sağladığı için mutfakta kapalı dolaplar yerine açık raflar kullanılmalıdır. Dolapların yükseldikçe mutfağı daha küçük göstereceğini unutulmamalıdır. Bu nedenle; mutfağınızda fazla depolama alanına ihtiyacınız yoksa, üst dolapların yerine açık raflar tercih edilmelidir. Aynı zamanda; duvar renginin ve mutfak eşyalarının beyaz renkte olması, aydınlık ve ferah bir ortamın oluşmasına yardımcı olmaktadır.

Beyaz Mutfaklar

Beyaz mutfaklar dekorasyonda modası hiç geçmeyen nadir tarzların başında gelmesinin yanı sıra, beyaz yüzeylerin iç açıcı etkisi de özellikle küçük mutfaklarda kendini daha iyi göstermektedir. Güneş görmeyen mutfaklarda, beyaz dolaplar her zaman daha ferah ve aydınlık bir ortam oluşturmaktadır. Özellikle lake gibi malzemelerle üretilen parlak ve yansıtıcı yüzeyler, ışığın daha iyi yayılmasına imkan sağladığı için çok daha iç açıcı bir mutfak görünümü ortaya çıkmaktadır. Beyaz mutfaklarda, dolabı ön plana çıkarmak ve daha aydınlık bir görünüm sağlamak için uzmanların önerdiği fikirlerden bir diğeri de, mutfak dolaplarının arkasında yer alan duvarların, dolapların renginden bir ton daha koyu renkte seçilmesidir. Bu dekorasyon hamlesi sayesinde, mutfak dolaplarının aydınlık yüzeyleri daha çok ön plana çıkmakta ve daha ferah bir görünüm elde edilmektedir.

Aşağıdaki sayfamızıda mutlaka ziyaret ediniz;

Tadilat Fiyatları

İLGİLİ BAŞLIKLAR: penceresiz mutfak dekorasyonu,penceresiz küçük mutfak,mutfak modelleri,küçük mutfak nasıl kullanışlı hale getirilir,ışık almayan mutfak nasıl dekore edilmeli,küçük mutfak dekorasyonu,küçük dokunuşlarla mutfak dekorasyonu,küçük mutfak,