İç Mimaride Endüstriyel Stil

Endüstriyel Dekorasyon Stili Nedir? Nasıl Uygulanır? Özellikleri Nelerdir? Endüstriyel Tarzda Merak Edilen Tüm Detaylar.

İç Mimaride Endüstriyel Stil – Dekorasyona farklı bir bakış açısı kazandıran modern, rahat ve özgür tarzı ile iç mimaride son yılların en popüler iç mekan stilleri arasında yer alarak öne çıkan endüstriyel stil, doğal detayların oldukça çekici tasarımlarla buluştuğu bir stildir. Günümüzün tasarım dünyasında, depo veya endüstriyel binaları tekrar yenileyerek kullanıma sokmak en sevilen uğraşlardan birisi haline gelmiştir. Sizde terk edilmiş fabrika ve binalarda başlayan yolculuğuna, ağırlıklı olarak ham materyaller ve mekanik öğelerin yer verildiği farklı tip evler için, rahat ve modern bir iç mekan stil seçeneği olarak devam ettiren endüstriyel tasarım trendininin şıklığını ufak dozlarda da olsa yaşam alanlarınıza taşıyabilirsiniz. Ancak sert ve modern hatların, metal eşyaların, boru ve kirişlerin yanı sıra betonun hakim olduğu bu trendin içinde ruhunuzun daralmasını istemiyorsanız; sıcak renkler, ahşap detaylar, vintage eşyalar ve bitkilere yer vererek ortamı daha şık ve çekici hale getirebilirsiniz.

Loft stili olarak da bilinen endüstriyel’in doğduğu yer olan Newyork’da, terk edilmiş ve yıkılmaya yüz tutmuş bakımsız fabrika ve depo gibi mekanların, yaşam alanları haline getirilmesi düşüncesi ile doğmuş olan bu dekorasyon tarzı; zaman içinde değer kazanmaya başladı. O dönemlerde bu eski fabrika ve depolar, eski ve gözden düşmüş mekanlar olmasından ötürü kiraları bir hayli düşük, farklı sanatsal çalışmalar için kiralanan ucuz çalışma alanlarıydı. Ancak dönemin sanatçıları bu alanları dekore ederken, mekanın orjinal yapısına dokunmadan ve doğallığını bozmadan eklemeler yapmayı tercih ettiler. Hal böyle olunca da bu sayede; mekandaki yaşanmışlık hissi kaybolmadan son derece modern, lüks ve rahat bir yaşam alanı haline gelmeleri ve popülerleşmeleri çok uzun sürmedi.

Endüstriyel Stilde Renk Kullanımı

Modern dekorasyonun alt kategorilerinden biri olmasının yanı sıra, maskulen bir ev dekorasyonu tarzı olan endüstriyeli dekore etmek istiyorsanız, öncelikle canlı renklerden ve desenlerden uzak durmalısınız. Bunun yerine fabrika depolarını çağrıştıracak şekilde özellikle gri, bordo, siyah, kahverengi ve tuğlaları anımsatacak olan koyu kırmızı tonlarını tercih etmelisiniz.

Bu tarz dekorasyonda iç mekana yakışan renklerin başında gelen gri ve tonlarını, duvarlardan mobilyalara veya tekstil ürünerine kadar akla gelebilecek her alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yine siyah, beyaz ve bej tonları ile uyumlu olan grinin hemen hemen her tonunu şık bir dekorasyon oluşturmak için risk almadan kullanabilirsiniz.

  • Gri mobilyalar veya gri yastıklarla uygulanan mekana şık, modern ve estetik bir hava katabilirsiniz.
  • Parlak metallerle mükemmel bir görsel şölen oluşturan açık gri tonları ile mekanda doğal ışık yansıması oluşturabilirsiniz.
  • Uygulama yapılan mekanın belli bölümlerinde, parlak bir sarı veya kırmızı tonları gibi canlı renkler kullanarak muhteşem bir kontrast oluşturabilirsiniz.

Mobilya Seçimi

Genel olarak sade çizgilere sahip olan modern dekorasyon ürünleri, endüstriyel stil açısından bir üst seviyededir. Bu stilde ister koltuk takımı olsun, isterse kitaplık veya sehpa hiç farketmez.. uygulama yapılacak mekandaki tüm mobilyalar net forma sahip olmalıdır. Bununla birlikte metal detaylar da bu dekorasyon stilinin olmazsa olmazları arasındadır. Metalin yoğun olarak kullanımından oluşabilecek soğuk atmosferin etkisini, bir nebzede olsa azaltmak için ise ahşap kullanımı şarttır.

Endüstriyel tarzın olmazsa olmaz unsurları arasında yer alan ham ahşap tasarımlarının örneklerini incelediğinizde, masif ahşap mobilyaların mekanda oluşturduğu doğallık ve estetikliği rahatlıkla fark edebilirsiniz. Genel olarak kitaplıkların, çalışma masalarının ve dekoratif sehpaların öne çıktığı masif ahşabın endüstriyel ruhunu, evin genelinde de rahatça hissedebilirsiniz.

Bu stilin en önemli parçalarından birisi de eskitilmiş mobilya veya geri dönüşüme uğramış mobilyalardır. Böyle bir mekanda ahşap ne kadar doğal ve eskimiş bir görünüme sahip ise, mekandaki yaşanmışlık hissi de bir o kadar artmaktadır. Yani kısacası ham ahşaplar sadece mobilya olarak değil, şık tamamlayıcı aksesuarlar olarak da rahatlıkla bu tarza uyum sağlamaktadırlar.

Duvar Dekorasyonu

Bir iç mekana endüstriyel dokunuşlar eklemeye karar verdiyseniz işe; bu tarza doğallık ve estetiklik ruhunu vermiş olan sıvasız beton, eskitilmiş harman tuğla gibi en önemli unsurlara sahip olan duvarlardan başlamalısınız. Duvarların bu ham hali sayesinde mekandaki yaşanmışlık ruhunu ortaya çıkararak çok daha doğal, modern ve şık bir görünüme sahip olabilirsiniz.

  • Küçük mekanı daha büyük ve ferah göstermek için; açık renk tuğla duvarlar tercih edebilirsiniz.
  • Orjinal bir atmosfer oluşturmak istiyorsanız; duvar kaplaması olarak, eskitilmiş harman tuğlalar kullanabilirsiniz.
  • Harman tuğlaların masraflı olacağını düşünüyorsanız; tuğla görünümlü duvar kaplamaları veya eskitme tuğla ve beton desenli duvar kağıtlarını tercih edebirsiniz.
  • Son dönemlerde oldukça popüler olan taş duvar görünümlü duvar kağıdını en az duvarınızın bir tanesine uygulayarak; dekorasyonunuzu daha güçlü hale getirebilirsiniz.
  • Duvar kağıdını uyguladıktan sonra diğer duvarları boyamak için; beyaz, gri, krem rengi gibi renk tonlarını tercih edebilirsiniz.

Aydınlatma Ürünleri

Kaliteli aydınlatma elemanları iç mekana parlaklık ve cazibe katarlar. Bu yüzden iç mekan uygulaması içerisinde çokça metal materyal bulunacağı için, aydınlatmanın kaliteli olması gerekir. Aynı zamanda endüstriyel aydınlatmaların mekanda odak noktası olduğu da unutulmamalıdır. Büyük depolarda aydınlatma konusunda pek çok seçenek mevcutken, apartman tipi dairelerin endüstriyel aydınlatmalarında daha hassas tercihler yapılması gerekir.

Kullanılacak alanda her zaman baş rolde olacak olan aydınlatma ürünlerinden; metal, bakır ve pirinç tasarımlı olanları endüstriyel ev dekorasyonu için en uygun tasarımlardır. Büyük metal bir lambader veya tavanda metal spotlar mekana endüstriyel bir cazibe katarken, modern metal masa lambaları çalışma odasında, yatak odasında veya salonda şık bir tamamlayıcı olacaktır.

Perde Seçimi

Ev tekstil ürünlerinin oldukça az kullanılması gerektiği ve sadeliğin ön planda olduğu bir dekorasyon tarzı olan endüstriyel stilde perde tercihlerinizi, fonksiyonelliği ön planda tutarak yapmalısınız. Modern dekorasyon perde seçeneklerinde tercihinizi, düz renkli ve desensiz alternatiflerden yana kullanmalısınız. Perde renklerinde daha çok; koyu kırmızı, kahverengi, siyah ve gri tonlarına yer vermelisiniz.

Aksesuar Seçimi

Endüstriyel bir mekanda en önemli tamamlayıcı unsurların bir diğeri de aksesuarlardır. Metal sandalyeler, tabureler ve aydınlatmalar bu tarzı öne çıkarmasının yanı sıra, aksesuar görevi gören dekoratif parçalardır. Bununla birlikte modern hatlı aynalar, dekoratif ve metal detaylı çerçeveler, sanayi yaşamına ait tablolar, halat detaylı ürünler ve nostaljik süsler de bu dekorasyon stilinde kullanabileceğiniz modern dekorasyon objeleri arasındadır.

  • Duvarda metal levhalar, büyük afişler ve posterler kullanarak daha canlı ve çarpıcı bir atmosfer oluşturabilirsiniz.
  • Vintage tarzı dekoratif ahşap kutular ve kasalarla; çalışma alanları dahil evin her köşesinde sıcak bir etki oluşturabilirsiniz.

Zemin ve Halı Seçimi

Endüstriyel dekorasyon tarzını hakkıyla yansıtabilmek için, zemin dekorunda doğru adımlar atmalısınız. Öncelikle ev dekorasyonunuzun renk skalasına uygun bir laminat parke seçmeli, ardından hangi halıyı seçeceğinize karar vermelisiniz. Eskitme görünümüne sahip tek renkli halıların yanı sıra hasır halılarda bu dekorasyon tarzı için oldukça uygun tercihlerdir.

Endüstriyel Stilin Karakteristik Özellikleri

  • İşlenmemiş metalin, cilalanmamış ahşabın ve boyanmamış tuğlaların kullanıldığı endüstriyel stilde bitmemişlik hissi hakimdir.
  • Duvarlar sadece sıvalı kullanılabilir veya ince sıva yapılmadan boyanabilir.
  • Asma katlı veya çatı katlı dairelerde; işlevsel ve yalın mobilyalar tercih edilir.
  • Ahşap ve metal malzemelerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bu stilde; genel olarak nötr renk paleti ve sınırlı sayıda renk kullanılır.
  • Ham veya ham görünümlü aksesuarlar, metal görünümlü zemin ve tezgahlar, saklanmamış tesisat unsurları bu stilin en karakteristik özellikleridir.

Aşağıdaki sayfamızıda mutlaka ziyaret ediniz;

Tadilat Fiyatları

endüstriyel tasarım,endüstriyel tarz ev dekorasyonu,endüstriyel stil nedir,endüstriyel dekorayon stili,endüstriyel dekorasyon,endüstriyel dekorasyon ürünleri,tarz dekoratif ürünler,endüstriyel tarz nedir,endüstriyel tarz ev dekorasyonu,endüstriyel tarzın özellikleri,

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir