Fayans boyama – Fayans boyama teknikleri nelerdir?
Fayans boyama – Fayans nasıl boyanır, fayans hangi boya ile boyanır, fayans boyanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Fayans boyama – Mutfaklar olsun, banyolar olsun evimizin birçok alanında fayanslar bulunur. Evimizin en güzel ve en şık mekanlarından birisi olması için bu fayansların her zaman bakımının yapılması için çaba harcanması gerekmektedir. Hele ki temizliğin ön planda tutulduğu banyolarda banyo fayans boyama işlemlerinin kesinlikle ön planda tutulması ve yapılması şarttır.
Dekorasyonda fayans ve seramik boyama her daim sorun olmuştur. Çünkü fayans boyama işlemi büyük bir özen ve son derece titizlik ile yapılması gereken bir işlemdir. Yüzeylerin boya yapılabilmesi için öncelikle boya yapılacak olan yüzeyin belli bir emiciliğinin olması şarttır. Ancak fayans ve seramikler, yüzeyleri sırlarla kaplı olan ürünlerdir. Bu nedenle kaygan ve gözeneksiz yapıya sahiptirler ve boyanın tutunamamasına neden olurlar. Kısa sürede yer çekiminin de etkisiyle fayans üstüne sürülen boyalar aşağıya doğru akar ve yapılan işlemin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur.
Fakat alçı-sıva, beton, ahşap gibi malzemelerin emicilik katsayısı çok olduğundan dolayı değişik boya türlerini kullanarak istenilen sonuçlar elde edilebilir. Alçıyla bir kat astar atmak istemiyorsanız bunun yerine çok yaygın olan ve yapı marketlerde rahatlıkla bulunan özel astar malzemelerini de tercih edebilirsiniz. Hatta son yıllarda polisan marka boyanın bir ürün ile zımpara v.s hiç bir işlem yapmadan tek kat astar vurup 24 saat sonra üzerine istediğiniz boyayı uygulayabilirsiniz.
Fayans hangi boyayla boyanır
Banyo fayanslarını boyamak istiyorsanız;
1- Fayansın üzerine yapacağınız boya suya maruz kalacağı için buhar sıcaklık ve soğukluğu defalarca kez yaşayacağından dolayı sağlam ve kalıcı olmalıdır.
2- Fayanslar kolayca boyanmalı ve daha sonra uzun yıllar boyu rahatlıkla kullanılabilmelidir.
Banyo fayanslarına yukarıda saymış olduğumuz özelliklere uygun boya uygulamak istiyorsanız, ya tiner bazlı yağlı boya kullanılmalı veya kesinlikle gemi sektöründe kullanılan suya dayanıklı olan boya sektörünün en iyi malzemesi olan epoksi boya kullanmalıdır.
Not: Epoksi boyayla fayansları veya seramikleri rahatlıkla boyayabilir ve sonrasında uzun seneler kullanabilirsiniz.
Mutfak fayanslarını boyamak istiyorsanız;
Tiner bazlı yağlı boyayla boyayabilirsiniz.
Not: İster banyo ister mutfak olsun fark etmez fayansı boyadıktan sonra fayansların birleşim yerleri yani derzler boşluk olacağı için buralar belli olur. Buralara tamirat yapmazsanız bu arada kaç tane fayans varsa boyama sonrasında belli olacaktır. Eğer sadece fayansları boyamak size yetiyorsa buralara hiçbir işlem yapmanıza gerek yoktur. Belli olmasını istemiyorsanız derzlerin tamiratını yapınız.
Zemine desen yapmak istiyorsanız;
Boyama sırasında zemine desen yapmak istiyorsanız, bunun için hiç arayış içerisine girmeden Bayhaus veya Koçtaş gibi yapı marketlerden temin edebilirsiniz.
Fayans nasıl boyanır
1- Fayans boyamaya başlamadan önce ortalık iyice temizlenmelidir.
2- Daha sonra alan temiz bir bezle silinmelidir.
3- Bu işlemlerin sonunda boyanacak alana astar boya uygulanmalı ve 24 saat beklenmelidir.
4- Astar uygulamasından sonra boyama işleminizi en az 2 kat olmak şartıyla zevkinize uygun renklerle boyayabilirsiniz.
Fayans boyama teknikleri
Güzel ve etkili bir boyama işlemi için;
1- Uygulamaya başlamadan evvel mutlaka astar atılmalı ve 24 saat beklenmelidir.
2- Daha sonra boyama işlemine geçilmelidir. Bu noktada boyayı dikey şekilde kullanmanız sizin yararınıza olacaktır.
3- Boyama işlemi en az iki en çok üç kat olmalıdır.
ilginizi çekebilecek diğer konularımız;
fayans boyama, fayans nasıl boyanır, fayans üstü fayans, fayans boya, fayans boyama teknikleri, fayans boya uygulaması, fayans hangi boyayla boyanır, banyo fayans boyama, mutfak fayans boyama, fayans üstüne boya, epoksi boyayla fayans boyama, banyo seramikleri nasıl boyanır, epoksi fayans boyası, fayans boyama örnekleri, fayans rengi nasıl değiştirilir