Hizmetlerimiz

İnşaat

Proje + İnşaat
14
500 1 M2
  • Ekonomik inşaat
  • Popüler inşaat
  • Ultralüks inşaat
Kampanya

Tadilat

Eski Ev Yenileme
5
250 1 M2
  • Ekonomik tadilat
  • Popüler inşaat
  • Ultralüks inşaat
Kampanya
Videoyu oynat
ONLİNE ZİYARETÇİ
renklerin-tasarımda-kullanım1

İÇİNDEKİLER

Renklerin Tasarımda Kullanımı

Bu yıla damgasını vurmuş Renkleri tasarımda kullanımı burada inceleyin! Bu makalemizde Renklerin uyumundan tutun, renklerin psikolojik algısına kadar her şey var. Son derece etkileyici renk şemaları hakkında geniş ve kapsamlı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz! DEKORDELİSİ olarak bizler sahip olduğumuz deneyim ile size en iyi şekilde hizmet vermekteyiz. Bizimle iletişime geçerek bu konuda sunduğumuz hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Profesyonel ve tecrübeli ekibimiz ile sizlerde istediğiniz dekorasyona sahip evi oluşturabilirsiniz!

Renklerin Tasarımda Kullanımı – Renk bizim için çok önemlidir, giyimden arabaya kadar, karar verme sürecimizde çok önemli bir rol oynar. Renkler hem kültürel hem de psikolojik anlamlar taşır. İnkar edilemez bir şekilde insan sağlığı, fiziksel iyi olma hali üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Renk, anlamı olan, bir mesaj gönderebilen, insan zihnini harekete geçirebilen, ruh halini ve seçimlerini belirleyebilen bir unsurdur. Renklerin psikolojik ve fizyolojik etkilerine ilişkin birçok yayın ve akademik çalışma bulunmaktadır. Her renk üç bileşenden oluşur: ton, parlaklık ve doygunluk. Grafik tasarım, görsel tasarım, ürün tasarımından iç tasarıma kadar her tasarım sektöründe renk önemlidir. Bugünkü yazımız da; Basit kurallar kullanarak renklerle nasıl uyum oluşturulacağından bahsetmek istiyorum.

renklerin-tasarımda-kullanımı2

Renklerin Uyumu

Gördüğümüz renkler, fiziksel bir olgunun sonucudur. Saydam bir yüzeye çarpan bir ışık huzmesi yedi renge ayrılır; Kırmızı, macenta, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve menekşe rengidir. Renkler arasında uyum yaratmak, müzik notaları arasında uyum oluşturmakla benzer bir durumdur. Ancak bunu bulmak her zaman kolay değildir. Bazen belirli renk kombinasyonları birbirleri için yapılamazken, bazen de yumuşak ve hoş bağlantılar ortaya çıkabilir. Hem sanatçılar, hem de tasarımcılar bu temayı uzun süre incelediler ve zamanla renkleri uyumlu hale getirmek için bazı kurallar geliştirdiler.

Renklerin Efendisi

Renklerin uyumunu anlamak için, renk çarkına başvurmalıyız. Bahsetmemiz gereken, ilk olarak ana renklerdir. Bunlar Kırmızı, sarı ve mavidir, diğer renklerin karışımından elde edilemez. Çarktaki diğer tüm renkler bu üç rengin karıştırılmasıyla elde edilir. Ana renkler eşit olarak karıştırıldığında ara renkler elde edilir. Ara renkler; turuncu, yeşil ve mordur . Tamamlamak için, renk tekerleğinde üçüncül renkleri de buluruz. Bu renkler, birincil ve ikincil olanlarla karıştırılarak elde edilir.

renklerin-tasarımda-kullanımı3

Renklerin Psikolojik Algısı

Rengin algılanması, beyin tarafından alınır ve kuşkusuz ruhumuz üzerinde etkisi vardır. Renkleri algılama şeklimiz ve nelerle ilişkilendirdiğimiz ise, içinde yaşadığımız sosyal ve kültürel gerçekliğe bağlıdır. İşte bu nedenle renk psikolojisinden bahsetmek önemlidir. Sıcak renkler; Sarı turuncu ve kırmızı olumlu duygular uyandırır. Yeşil ve mavi gibi soğuk renkler ise, güven duygusu verir. Turuncu, insanların dışa dönük olmalarını ve iletişimlerini geliştirmelerini sağlayan çok sosyal bir renktir 

Renk Şemaları

Aşağıdaki renk seçimleri, tamamen öznel olsa bile başarılı eşleşmeler oluşturmanıza olanak sağlayacak kombinasyonlarından bahsedeceğim.

Monoton Renk Şeması: Bir rengin düşük tonları, griler veya kahveler ile kullanıldığında monoton veya nötr bir şema elde edilir. Oluşturması kolay bir renk düzenidir, fakat sıkıcı ve cansız olabilir. Bir miktar renk eklemek iyi bir fikir olacaktır.

renklerin-tasarımda-kullanımı4

Krom Şema: Monotona benzer şekilde yapılır, ancak şemada gri ve kahverengi dışındaki renk varyasyonlarını kullanır. Mavi, mor, yeşil vb.

Tamamlayıcı Renkler Şeması: Çark üzerinde zıt konumlarda bulunan renkleri mavi ile turuncu, yeşil ile kırmızı veya sarı ile mor arasında ilişkilendirmeyi içerir. Doğru kullanıldığında bu desen çok parlak bir görünüm sağlar.

Benzer Renkler Şeması: Renk tekerleğinde birbirine yakın duran renkleri kullanmakla oluşur. Bu düzeni doğa kendi kendine uygular. Bu kombinasyonda hata yapmamak için, yakın renklerin yanı sıra baskın bir renk kullanılmalıdır.

Tamamlayıcı Renklerin Ayırımı Şeması: Tamamlayıcı renk şemasının bir versiyonudur. Renk tekerleğinin karşısında ama bitişik olan iki renkle eşleştirilmiş bir anahtar renk tonu vardır. Doğrudan zıt renk kullanılmaz, yeşil ve kırmızı gibi. Bu nedenle canlı ve konforlu bir iç mekan yaratılır. Bu tür bir şema, otel odaları, ofisler, ortak kullanım alanları gibi, çok zaman geçirdiğimiz odalar için kullanılabilir.

Üçlü Renk Şemaları: Renk tekerleğinin, tam olarak üç zıt tarafına yerleştirilmiş ve üç renge dayanan bir şemadır. Üç ana veya ikincil renk seçimini içerir. Renklerle dengeyi bulmak, hepsi maksimum ifadelerinde olduğu için karmaşıktır. Bu yüzden, uyum ve daha fazla denge için birkaç tonun tüm renklerini kapatmak iyidir. Bu şema genellikle çocuk odası ve yatak odaları gibi küçük mekanlarda kullanılabilir. Nötr renk ile yapılacak kombinasyonları, geniş mekanlar için çok daha uygundur.

renklerin-tasarımda-kullanımı5

ALINTI;

Görüntü toplumunda renk, haritalardaki gibi bilgi verir. Reklamda olduğu gibi baştan çıkarır. Sinemada olduğu gibi anlatır. Hava durumu tahminlerinde olduğu gibi hiyerarşi kurar. İnfografiklerde olduğu gibi düzenler. Kozmetikte olduğu gibi zenginleştirir. Yemekte olduğu gibi ayırt eder. Örnek kitaplarda olduğu gibi kendini gösterir. Kamuflaj elbiselerinde olduğu gibi gizlenir. Sanat eserlerinde olduğu gibi beğenilir.

Riccardo Falcinelli

Renk Tasarımı Görselleri

Aşağıdaki sayfalarımızı da mutlaka ziyaret ediniz;

İLGİLİ BAŞLIKLAR: renk tasarımları,renk algısı,renk şeması,renk kombinasyonları,ana renkler,ara renkler,renk şemaları,monoton renkler,nötr renkler,tamamlayıcı renkler,ev dekorasyonu,dekorasyonda renk kullanımı,

🤞 Bültenimize Abone Olun!

Güncellemelerden, fiyatlardan ve projelerimizden anında haberdar olun. İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Butonlar aracılığıyla paylaşabilirsiniz;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir