duvara zımpara nasıl yapılır

Zımpara Nasıl Yapılır

Zımpara Nasıl Yapılır – Zımparanın amacı nedir? Duvar nasıl zımparalanır?

Zımpara Nasıl Yapılır – Üzerinde çıkıntılar bulunan, bu çıkıntılar yardımıyla yüzeyi aşındıran malzemeye zımpara denir. Zımpara yüzeyi pürüzsüz hale getirir

Zımpara Nasıl YapılırBoya-badana yapılmadan evvel duvarların denetimi yapılmalı ve varsa duvardaki kusurlar yok edilmelidir. Bunu yapmak için duvarda bulunan delikler ve hasarlı bölgelerin tadilatı yapılmalı ve varsa kabaran boyalar kazınmalıdır. Genel olarak duvar tamiratı yaparken saten alçı kullanılır fakat bunun yanı sıra tamir macunu da bu iş için kullanılabilir. Onarım yapmak amacıyla kullanılacak olan bu malzemelerden herhangi birinden yeterli ölçüde hazırlanır ve ilk önce uygulama yapılacak olan mıntıka temizlenir. Sonrasında spatula ile duvarda onarımı yapılacak bölgeye dolgu malzemesi uygulanır ve kuruması için yeterince beklenir. Kullanılan dolgu malzemesi kuruduktan sonra, bu bölgeye zımpara yapılır. Zımpara yapılmasının amacı yüzeyin pürüzsüz hale getirilmesidir.

zımpara nasıl yapılır
zımpara nasıl yapılır

Bu tür onarım işlemlerinde zımpara, dolgu yapılan mıntıkanın duvarın geri kalan kısmı ile aynı düzeye getirmek için yapılır. Bunun haricinde tavanlara ve duvarlara alçı düzleme yapıldıktan sonra da zımpara yapılır. Badana yapıldıktan sonra duvarda boyanın kalın uygulandığı, rulo ve fırça izlerinin oluştuğu mıntıkalar da zımparalama yapılabilir. Bu sayede duvarda bulunan boya izleri de yok olur. Fakat bu zımparalama işleminden sonra duvara tekrar bir kat boya uygulaması yapılması gerekir.

Duvar Nasıl Zımparalanır?

1- Zımpara işleminden evvel duvarda işlem yapmak için uygun bir zımpara seçilmelidir. Tercihi en çok yapılan ve kullanılan zımparalar süngerli ve kağıt zımparalardır.

a- Süngerli zımparalar dikdörtgen prizma şeklinde, küçük ve ergonomiktir. Bu şeklinden dolayı süngerli zımparalar takoz olarak da isimlendirilir. Bu tip zımparalar  küçük bölgelerin kullanımı için idealdir.

b- Bunun tam tersi daha geniş alanlar için uygun zımpara kağıt zımparalardır. Elle kullanılacağı gibi değişik araçlarla da kullanılabilen kağıt zımparaları genellikle ustalar kullanır.

2- Zımpara kalınlığı da zımpara seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken çok mühim noktadan biridir. Zımpara kalınlığı 60, 80, 100 gibi numaralarla anlatılır ve numara büyüdükçe zımpara kalınlığı azalır.

a- Duvara yalnızca duvar alçısı  yapılmış, son kat saten alçısı yapılmamış ise kalın zımpara seçilmelidir. 40, 60 numara gibi kalın zımparaların yardımıyla duvardaki alçı kısa müddette kazınarak istenilen düzeye getirilebilir.

b- Saten alçılar da, kalın zımparalar duvarı çizdiğinden ötürü ince zımparalar kullanılmalıdır. Saten alçıda 200-220 numaralı zımparaları kolaylıkla kullanabilirsiniz.

3- Takoz (süngerli) zımparalar el ile kolaylıkla tutulur. Zımpara bu biçimde ele tutunur ve zımparayı tutmak amacıyla parmaklar ile duvara bastırılması yeterlidir.

zımpara yapmak
zımpara yapmak

a- Kağıt zımparaları el ile kolay biçimde tutabilmek için zımparanın hatasız (pürüzsüz) kenarı üstüne katlayarak tutmak gerekir. Kağıt zımparalar elektrikli zımpara ya da zımpara malasıyla da kullanılır.

b- Zımpara kağıdı, zımpara malasına iki kenardan sıkıştırılır. Tavan zımparası yapılır iken, ucuna sopa takılan zımpara malalarının kullanımı oldukça rahattır.

c- Elektrikli zımparaların dönen ve titreşim motoru ile çalışan modelleri vardır. Döner başlıklı zımpara makineleri profesyonel kullanıma aittir. Titreşimli zımpara makineleriyse kağıt zımparalarla kullanılır ve bu makinelerde bulunan elektrikli süpürge hortumu bağlantısı, zımparalama esnasında ortaya çıkan toz problemini önemli ölçüde azaltır.

4- Zımpara işlemi yapmak için muhakkak iş maskesi takılması gerekir. Aksi taktirde ortaya çıkan toz yutulur ve sağlık problemleri oluşur. Tavan zımparalanırken de göze toz kaçmaması için iş gözlüğü takılmalıdır.

5- Zımpara işleminde zımpara fazla bastırılmadan ileri-geri hareket ettirilerek yapılmalıdır.

a- İşlem sırasında zımpara yapılan mıntıkada birikmiş olan tozlar yanıltıcı olacağından ötürü tozların sık sık silinmesi ve o bölgenin istenilen düzeye gelip gelmediği elle ve gözle kontrol edilmesi gerekir.

b- Fakat aslında zımpara yapılan mıntıkanın pürüzsüzlüğünü kontrol etmek için kullanılan en tesirli metot ışıktır.

c- Işık kontrolünü yapmak için zımpara yapılan mıntıkaya oldukça eğik bir açıyla tutulur. Şayet zımpara yapılan bölgede gölge oluşumu varsa zımparalama işlemine devam edilmesi gerekir. Yüzey pürüzsüz hale geldiğinde gölge oluşumu yok olacaktır.

duvara zımpara nasıl yapılır
duvara zımpara nasıl yapılır

Benzer konu başlıklarımızı okumak ve incelemek için aşağıdaki sayfalarımızı da mutlaka ziyaret edin;

Boya nasıl yapılır

Alçı sıva nasıl yapılır

Mantolama nasıl yapılır


zımpara nasıl yapılır, tamir macunu, alçı düzleme, zımpara, onarım işlemleri, zımpara işlemi, elektrikli zımpara, duvar nasıl zımparalanır, boya uygulaması, zımparanın amacı nedir, boya badana, zımpara nedir, duvar tamiratı, zımpara nedir 

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir