yağlı boyanın üzerine su bazlı boya

Yağlı Boyanın Üzerine Su Bazlı Boya

Yağlı Boyanın Üzerine Su Bazlı Boya – Yağlı boyanın üstüne su bazlı boya uygulaması. Sentetik eskiden yapılmış yağlı boyanın üstüne su bazlı boya tutar mı?

Yağlı boyanın üzerine su bazlı boya yapmak kolay gibi görünen fakat ustalık gerektiren bir uygulamadır. Bunun bir kaç yöntemi vardır. Farklı her yüzey zemini için farklı yöntemler uygulanır. Örneğin çok bozuk yüzeyleri önce düzeltmek isteyebilirsiniz komple. Bunun için uygulama tamamen değişir. Varolan yüzeyler temiz ve düzgündür, siz sadece sentetik yağlı boyanın üstüne su bazlı silikonlu boya yapacaksınızdır o zaman farklı uygulama gerekir. Biz bu yazımızda düz bir yüzeye direkt su bazlı yağlı boya nasıl yapılır onu anlatacağız.

Hangi yüzeye uygulanırsa uygulansın yağlı boyanın üzerine direkt su bazlı boya yapılmaz. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır. Hırdavatçılardan veya yapı marketlerden rahatlıkla bu astarı temin edebilirsiniz. (Bknz; Boya Nasıl Yapılır )

dönüşüm astarsız boya
dönüşüm astarsız boya

Yağlı Boyanın Üzerine Astar Sürülmeden Su Bazlı Boya Yapılır mı?

1- Geçiş astarı sürülmeyen yüzeylerde, yağlı boyanın üstüne uygulanan su bazlı silinebilir boyalar ile plastik boyalar yapışmaz. Boyanın kabarmasına, şişmesine, çatlamasına, kabuklaşmasına ve kağıt gibi soyulmasına neden olur.

2- Dönüşüm astarı (geçiş ve transfer astarı) boya dalında (sektör) yağlı boya boyutundan su bazlı boya boyutuna geçmekte kullanılır. Ham alçı sıva üzerine her ne kadar 1/7 su ilave edilse de, sentetik eski yağlı boya üzerine bu oranda kesinlikle inceltilmemelidir. 1/2 maksimum inceltme ölçümüz olmalıdır. 2 kat geçiş astarı sürülmeli. İkinci katı ise 1/7 su ile incelterek sürebiliriz.

3- Su bazlı boyalar yağlı boyaların üstüne büsbütün nüfus edemez ve tutunamazlar. Hal böyle olunca bu durumda işin esenliği ve uzun ömürlülüğü açısından problem çıkar. Bunu engellemek için mutlaka dönüşüm astarı kullanmalısınız. Geçiş astarı kuruma süresini mutlaka bekleyiniz. Kuruma süresi alt yüzey yağlı boya olduğu için fazladır. Bununda sebebi alttan duvar yüzeyi astarı çekmez. En az 12 saat kuruma süresi beklenmelidir.

4- Bu malzemenin kullanılmasının amacı zemine (yüzeye), dönüşüm astarının dayanıklı (sağlam) ve mükemmel bir biçimde yapışmasını sağlamaktır.

5- Uygulanmış olan bu malzeme tamamen kuruduktan (en az 12 saat) sonra hafif bir zımpara yapılır.

6- Zımpara işleminden sonra tercih ettiğiniz, istediğiniz boyayı kullanma talimatını okuyup, boyayı incelttikten sonra üstüne uygulayabilirsiniz.

kabaran boya
kabaran boya

Yukarıda yapmış olduğumuz bilgilendirmelerin dışında önemli olduğuna inandığımız bir başka konuda daha açıklamalar yapmak istedik. Yağlı boya duvardan nasıl çıkar konusunda bir çok soru ile karşılaşmaktayız. Bu soruya cevap olması maksadıyla sayfamızı ziyaret etmenizi öneriyoruz. Faydalı bilgiler ve görseller bulacağınıza ve sorunları çözeceğinizi umuyoruz.

Tıkla; Yağlı boya duvardan nasıl çıkar


yağlı boyanın üzerine su bazlı boya, yağlı boyanın üzerine astar sürülmeden su bazlı boya yapılırmı, yağlı boyanın üstüne su bazlı boya nasıl uygulanır, yağlı boyanın üstüne su bazlı boya uygulaması, yağlı boya, su bazlı boya, plastik boya, dönüşüm astarı, geçiş astar fiyatları

2 Comments

One thought on “Yağlı Boyanın Üzerine Su Bazlı Boya

  1. Hakan bey merhaba efendim. Doğru uygulama nasıl yapılmalı tarif edeyim.

    ÖNEMLİ: Temizlik herşeyden önemli. Bu sebeple öncelikle tüm pervazlar, süpürgelikler, zeminler ve varsa eşyaları koruma bantları ile bantlayın. Tüm zeminleri koruma brandaları ile kaplayın. Çünkü uygulayacağınız tüm malzemeler, kuruduktan sonra temizlenmesi büyük problem olan yapı malzemeleridir. Koruma ambalaj ve kaplama işlerimiz bittikten sonra;

    – Eski yüzeyler sentetik yağlı boya ise; gereken alçı sıva tamiratlarını yaparak 180’lik zımpara yardımıyla hafifçe zımparalayın.

    – Yüzeyleri tozdan, kirden ve yağlardan arındırın.

    – Tüm boyanacak yüzeylere geçiş astarını sürün. Fakat alışılmış ölçülerde inceltmeyin. 1/7 civarında değil, 1/2 civarında incelterek geçiş astarını sürün. Sürme işleminde astar akıcı olduğu için bol bol duvarı tarayarak ve yedirerek sürün. Akıntı olmasın fazla yoksa iz yapar kuruduktan sonra.

    – İki kat geçiş astarı uygulamalısınız. Fakat ikinci kat astarı 1/7 inceltin.

    – İki kat arasındaki kuruma süresini (12 saat) mutlaka bekleyin.

    – Geçiş astarı kuruma süresini bekledikten sonra yine dişleri kırılmış 180’lik zımpara ile çok hafif varsa yüzey çapaklarını veya pürüzlerini alın.

    – Artık evinizi gönül rahatlığı ile renklendirebilirsiniz.

    KOLAY GELSİN…

  2. Yaglı boyanın üzerıne önce 1 kat ınce sıva yapılır derken hangı, ne tip bır sıva nasıl tatbık edılecek yazarmısınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir