tesisat yalıtımı

Tesisat yalıtımı

Tesisat yalıtımı – Tesisat izolasyonu nedir, nasıl yapılır?

Tesisat yalıtımı – Tesisat yalıtım malzemeleri nelerdir, tesisat yalıtımının yararları nelerdir, tesisat izolasyonunun uygulandığı yerler nerelerdir?

Tesisat yalıtımı – Yapıların (bina) ısıtma ve soğutma tesisatlarının, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek olmayan yerlerden geçen bölümleri ve bu bölümlerdeki vana ve armatürlerle mekanik tesisatı oluşturan boruların, tankların, depoların, klima kanallarının, içinden geçen akışkanın sıcak veya soğuk oluşuna göre uygun özelliklere sahip ve uygun kalınlıktaki yalıtım malzemeleri ile yalıtılmasına tesisat yalıtımı (izolasyon) denir. Tesisat izolasyonu geri dönüşümü en kısa olan yalıtım uygulamasıdır, sağladığı enerji tasarrufu ile yalıtım tutarı birkaç ay içerisinde geri kazanılmaktadır.

tesisat yalıtımı
tesisat yalıtımı

Binaların ısıtma ve soğutma tesisatlarının, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek olmayan yerlerden geçen kısımları ve bu kısımlardaki vana ve donatılara (armatür) mekanik tesisat yalıtımı yapıldığı zaman sağlanacak olan enerji tasarrufunun önemi küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Bu yüzden enerji verimliliği için binadaki ısıtma, soğutma veya sıcak su tesisatlarına mutlaka ısı yalıtımı yapılması gereklidir. Tesisat yalıtımında kullanılabilecek çeşitli tesisat yalıtımı malzemeleri bulunmaktadır. Ayriyeten verimli ısıtma soğutma sistemleri tercih edilmeli ve otomatik kontrol teknolojilerinden yararlanılmalıdır.

Tesisat yalıtım malzemelerinin temel özellikleri

1- Isı iletkenlik katsayısı

2- Buhar difüzyon (yayınma) direnç katsayısı

3- Yangına dayanıklılık

4- Uygulama kolaylığı

5- Korozyon (aşınma) riskinin azlığı

6- Dayanım sıcaklığı

7- Ekonomiklilik

8- Yangın sırasında malzemenin çıkardığı zehirli gaz miktarı

9- Duman yoğunluğu

Gerek ısıtma gerekse soğutma tesisatında kullanılacak  olan ısı yalıtım malzemelerinin düşük ısı iletkenlik değerine ve yangına karşı yüksek dayanıklılığa sahip olması ve su buharına maruz kalmayacak şekilde uygulanmaları, emniyet, verimlilik ve tesisatın kullanım ömrü açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kullanılacak olan yalıtım malzemesinin özelliklerini ve nerelerde kullanılacağı iyi analiz edilmelidir.

mekanik tesisat yalıtımı
mekanik tesisat yalıtımı

Tesisat izolasyonunun uygulandığı yerler

1- Tüm dikey ve yatay tesisat borularında ısıtma ve soğutma yapılan havalandırma kanallarında, vanalar da, radyatör arkasında uygulanır.

2- Yapıların kazan daireleri ve ekipmanlarda ısı kaybını önlemeye yönelik ısı yalıtımı yapılır.

3- Soğutma ünitelerinde, split (bölünmüş) klima ve klima santrallerinde ısı kazanımı ve yoğuşmayı önlemeye yönelik ısı yalıtımı yapılır.

4- Havalandırma kanallarının içinde özellikle menfez çıkışlarından gelen sesin azaltılması için ses yalıtımı yapılır.

5- Boru, hidrofor, brülör ve kazanlarda oluşan gürültü ve titreşimi önlemeye yönelik ses yalıtımı yapılır. Titreşim yapan cihazların zeminle temas ettiği noktalarda uygulanır.

6- Genellikle yangın kaçış koridorlarını besleyen havalandırma kanallarında ve yatay-dikey geçişlerin olduğu şaftlarda (elektrik kabloları, borular, kanallar) yangını önleme amaçlı olarak uygulanır.

7- Kazan dairelerinde iş güvenliği ve yangın riski açısından yüzey sıcaklığı yüksek olan ekipmanların (vana, kazan, flanş) dış yüzeylerinde yangın yalıtımı amaçlı uygulanır.

8- Bacalar, ısı kaybı ve yoğuşmaya karşı yalıtılır.

ses izolasyonu
ses izolasyonu

Tesisat yalıtımının yararları

Yönetmeliklere uygun yapılacak tesisat yalıtımı;

1- Kışın daha iyi ısınmaya, yazın serin kalmaya olanak sağlayarak ısınma ve serinleme amacıyla yapılan harcamalarda tasarruf sağlar.

2- Tesisat yalıtımı yoğuşmayı önlediğinden ötürü tesisatı korozyona (aşınmaya, paslanmaya) karşı uzun ömürlü olmasını sağlar.

3- Yakıt tüketimiyle birlikte atık gaz salımlarını azaltarak çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.

4- Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır.

5- İçerisinde yüksek sıcaklıklarda akışkan taşınan tesisatlarda yalıtım uygulamaları ile hattın çevresinde bulunan diğer teçhizat veya ekipmanın ve bu tesisat hatlarında görevli personelin sıcaklık etkisinden korunmasını sağlar.

6- Tesisattan kaynaklı seslerin azaltılarak, insanların daha gürültüsüz bir ortamda yaşamalarını sağlar.

7- Titreşim kaynaklı seslerin yalıtılması sayesinde binanın taşıyıcı sisteminin zarar görmesi önlenir, binanın ömrünü uzatır.

8- Yangın yalıtımı tesisat kanalları ile katlar ve bölümler arası duman ve alev geçişini geciktirir. Yangın esnasında insan ve diğer canlıların tahliyesi için zaman kazandırır.

tesisat yalıtımı nasıl yapılır
tesisat yalıtımı nasıl yapılır

Tesisat yalıtımı nasıl yapılır

1- Temel olarak kendinden yalıtımlı boru veya havalandırma kanalları kullanılarak, tesisat üzerine sonradan malzemelerin kaplanması ile yapılır.

2- Tesisatta ısı geçişine karşı yüksek direnç gösteren cam yünü, taş yünü, kauçuk köpüğü, polietilen köpüğü, vana ceketi gibi malzemelerle uygulanır.

3- Uygulama esnasında ısı köprüsü oluşturmayacak ve süreklilik sağlanacak şekilde yalıtım yapılması gerekir.

Tesisat ısı yalıtımı

1- Boruların ve havalandırma kanallarının içinde taşınan akışkanın ve havanın dış ortam koşul ve sıcaklıklarından etkilenmeden ısı kazanımını veya ısı kaybını önlemek için alınan tedbirlerdir.

2- Sistemin sağlıklı olarak çalışmasını sürdürür.

3- Binanın daha az enerji kullanarak ısınması veya serinlemesiyle çevre kirliliğinin azaltarak, cihazların daha verimli çalışmasını sağlar.

4- Tesisat yalıtımı ile enerji kayıp ve kazançlarının yanı sıra hattı oluşturan boruların yoğuşma nedeniyle korozyona uğramasını önler.

Tesisat ses yalıtımı

1- Cihazların çalışması sırasında çıkardığı ses, titreşim ve ısıl genleşmeler bu gürültünün temel sebeplerindendir.

2- Borulardan geçen akışkan hızı, kanallardan geçen havanın kanal yüzeyine çarpmasıyla oluşan ses de gürültü olarak nitelendirilebilir.

3- Yukarıda saymış olduğumuz ses ve titreşimlerin en aza indirilmesi için alınan tedbirlerdir.

yangın yalıtımı
yangın yalıtımı

Tesisat yangın yalıtımı

1- Yangın güvenliği açısından en önemli noktalardan biriside gerek tesisatın yangın etkilerinden korunmasının gerekse yangın esnasında mümkün olduğunca küçük bir hacme hapsedilen alev ve dumanın yayılmasının durdurulmasıdır.

2- Yaşam alanlarımızda risk oluşturan ekipmanlar tesisat boruları, havalandırma kanalları, elektrik kablolarının, şaftların yangının ilerlemesinde en riskli noktalar olduğu bilinmektedir. Bu noktalarda yangının ilerlemesini önlemek için alınan tüm tedbirlerdir.

ilginizi çekebilecek diğer konularımız;

Isı yalıtımı

Çatı katı yalıtımı

Yangın yalıtımı

Ses yalıtımı nedir?

Ev ısı yalıtımı

Bina ısı yalıtımı


tesisat yalıtımı, tesisat yalıtımı nedir, tesisat izolasyonu, tesisat yangın yalıtımı, tesisat ses yalıtımı, tesisat ısı yalıtımı, tesisat yalıtımı nasıl yapılır, tesisat yalıtımının yararları, ısı yalıtım malzemeleri, mekanik tesisat yalıtımı, taşıyıcı sistem, tesisat yalıtım malzemeleri, tesisat izolasyonunun uygulandığı yerler, binalarda tesisat yalıtımı, yapılarda tesisat yalıtımı, tesisatta ısı yalıtımının önemi

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir