su bazlı boya yapımı

Su Bazlı Boya Yapımı

Su Bazlı Boya Yapımı – Silikonlu su bazlı boya nasıl yapılır?

Su Bazlı Boya Yapımı – Fırça, rulo ve makine ile su bazlı boya uygulaması nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gerekenler ve boya uygulaması hakkında bilgiler.

Su Bazlı Boya Yapımı – Boyaya başlamadan önce tamir gerekiyorsa duvarınızı su bazlı macunlarla veya alçıyla, spatula yardımı ile düzeltin ve kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra ise ince zımparayla düzeltin. Astar kuruduktan sonra boyaya başlayın. Daha önceki boyanız su bazlı silikonlu silinebilir boya ise direkt olarak uygulamaya başlayabilirsiniz.

boya nasıl yapılır
boya nasıl yapılır

Fırçayla Su Bazlı Boya Uygulaması

Güvenlik :

1- Uygulamaya başlamadan önce güvenlik hazırlıklarınızı yapın. İlk önce iş kıyafetinizi giyin.

2- Güvenliğiniz için kullanacağınız maske ve gözlüğünüzü takmayı unutmayın.

3- İç ve dış cephelerde yapılacak olan uygulamalarda kendi güvenliğinizi tehlikeye atacak maddeleri çevrenizden uzaklaştırın.

Astar Malzemesinin Hazırlığı :

1- Astarın ambalajı üzerindeki kullanımı, karışımı ve güvenlik talimatlarını mutlaka okuyun.

2- Astarlar su bazlı boyadan evvel su ile inceltilir. Bu kurala uymaya dikkat edin.

3- İnceltme oranının kutu üzerindeki talimatlarını dikkate alın.

4- Kutu üstündeki orana göre inceltici temiz suyu karıştırma kabına dökerek homojen olana kadar iyice karıştırın.

Astarı Uygulama :

1- Astarı fırça yardımıyla yüzeye sürün. Uygulama boya metotlarla aynı olmakla beraber farklılık göstermez.

2- Pencere ve kapı doğramalarda 1/2 veya 1 inç fırçaları, geniş yüzey boyamaların da 2 ve 3 inçlik fırçaları, duvarların astar ve boya uygulamasında ise 4 ve 5 inçlik fırçaları kullanın.

3- Kıl boyunun 1/3 geçmeyecek kadar fırçayı astara tam batırmadan, astara batırın ve astarın fazla olan  kısmını kabın kenarına sürerek alın.

4- Astar malzeme akışı fırçadan durana kadar bekleyin ve uygulanacak yüzeyi astar ile boyayın.

5- Astar uygulamalarında da tüm uygulamalarda yapıldığı gibi önce duvar kenar kısımlarına kesme fırçası sürün. Bunu yaparken 1.kat ve 2. kat uygulamalarında katların arasında en az 2 saat bekleme yapın. Yüzeyi 1×1 m2 ‘lik kareler halinde astarlayın. Komşu kareye geçiş yapana kadar bir öncekinin kurumamasına dikkat edin ki kat izi oluşmasın.

6- Boyunuzun ulaşamadığı yüksekliklerde fırçanıza uzatma sapını takın ve uygulamayı o şekilde yapın. Uzatma sapının kullanılması dar alanlarda zor olduğundan dolayı iskele veya merdivenden yararlanabilirsiniz.

7- Astarı ahşap uygulamalarında ahşabın lif yönlerine doğru sürün. Ayrıca metal yüzeylere astar uygulama sırası diğer yüzeylere uygulandığı gibidir, önemle dikkate alın.

Boyayı Uygulama :

1- Boyanın uygulanması yukarıda anlatıldığı gibi astar malzeme hazırlığı ve astar uygulamasıyla aynıdır.

2- Boyama yaptığınız zaman yüzey tam olarak kurumadığı için boya yaşken fırça izleri görülebilir. Aynı yüzey kısımlarını tekrar tekrar boyamayın ve boyanın katlar arasında eşit olmasına dikkat edin.

3- Ahşap yüzeylerde boyama yaparken sürme işlemini ahşabın lif yönlerinde yapın. Metal yüzeylere boya uygulama sırası diğer yüzeylerle aynıdır, dikkate alın.

Rulo İle Su Bazlı Boya Uygulaması

Rulo

1- Rulo, boya ve astar uygulamalarında silindir şeklinde yüzeyi çeşitli malzemelerle kaplanmış ve malzemeyi yüzeye uygulamada kullanılan boyama gerecidir.

2- Ruloyu kullanmak uygulama hızını artırmakla birlikte, fazla boyanın rulodan alınmaması durumunda sıçratma ve damlatma sorunlarına neden olabilir.

3- Sünger rulo, Mercan rulo, Peluş rulo, Posteki rulo, Delikli rulo, Kadife rulo olmak üzere birçok çeşitleri vardır.

4- Fırçalarda olduğu gibi rulolar da boyama işlemi bittikten sonra temizlenmelidir.

su bazlı boya yapımı
su bazlı boya yapımı

Astarı Uygulama :

1- Yüzeye rulo yardımıyla astarı sürün. Uygulaması boya uygulamalarındaki metotlarla aynıdır farklılık göstermez.

2- Metal yüzey, kapı ve pencerelerde 5 cm veya 10 cm sünger rulolar, geniş yüzeylerin boyanmasında 20 cm ve 30 cm peluş rulolar, daha geniş dış cephe boyamalarında ise 30cm üstü rulolar kullanılır.

3- Astar uygulamalarında ilk önce kesme fırçasını duvar kenar kısımlarına sürün. Astarı rulonun batırma kabına koyun. Ruloyu batırma kabına daldırın. Rulo üstündeki fazla astarı almak ve eşit olarak yaymak için kabınızın tırtıklı yüzeyine rulonuzu sürün. Rulonuzu daima boyama yüzeyine sürün.

Boyayı Uygulama :

1- Astarın uygulamasından sonra en az 4 saatlik bekleme süresinin ardından rulo ile boya yapımına geçin.

2- Boya uygulamalarına geçmeden evvel duvar kenar kısımlarını kesme fırçası ile sürünüz. Boyayı rulonun batırma kabına koyup rulonuzu batırma kabına daldırın.

3- Rulo üzerindeki fazlalığı almak ve boyayı eşit olarak yaymak için kabınızın tırtıklı yüzeyine rulonuzu sürün. Ruloyu boyanacak olan yüzeye sürün. Ağır hareketlerle fazla bastırmadan yüzey üzerinde ruloyu gezdirin.

4- Yüzeyi 1×1 m2 ’lik kareler halinde boyayınız. Komşu kareyi boyamaya geçene kadar bir öncekinin kurumamasına dikkat edin ki kat izi olmasın.

Makineyle Su Bazlı Boya Uygulaması

Su Bazlı Makineler

1- Kaplama ve Boya malzemelerinin satıhlara uygulanması sadece insan gücüyle çok fazla zaman alır. Bunun yanında çok da emek gerektiren bir işlem olmasından ötürü maliyetleri arttırır.

2- İşçilik maliyetiyle birlikte zamandan tasarruf sağlamak amacıyla ve yüzeyi büyük olan alanlarda boya uygulamaları yapmak için geliştirilmiş boya uygulamalarında kullanılan makinelerdir.

3- Marka ve yüzeye uygulanacak olan malzemelere göre çok çeşitlilik sunmakla birlikte genel olarak çalışma şartlarına göre iki çeşittir.

Elektrik, hava pompası ve benzin usulleri ile çalışan boya makineleri :

1- İşçilik bakımından zamanı azaltır.

2- Çoğu kez 1 kat uygulama yapmak yeterlidir.

3- Muhteşem sonuçlar elde edilmesine olanak sağlar.

4- Rahat kullanılması ve hafifliği ile tek kişilik işler için son derece idealdir.

5- Tavanların, duvarların ve zeminlerin boyanmasında kullanılır. Uygulama için yağlı boyalar, boyalar, astarlar, vernikler vs ürünler kullanılabilir.

6- Rulo ve fırça işçiliği zayıf olan boyacının çok daha iyi iş çıkarmasına olanak sağlar.

7- Sprey şeklinde püskürtme yaparak dakikada 1 ile 5 lt arasında malzeme çeşitleri bulunmaktadır.

8- Fazla boya kullanımı ve çalışma temizliğinden ötürü konut yapılarının iç kısımlarında tercih edilmezler.

El kuvvetiyle çalışan boya makineleri :

1- Çalışma prensibi açısından çalışan ve kas gücüyle basınç elde edilerek püskürtme sağlanan makinelerin dışında, makinelerde olduğu gibi mevcut olan sıvı malzemeyi bir mandal yardımıyla pompalayarak bir hortumun ucundaki fırça ya da ruloya aktaran çeşitleri de bulunur.

2- Bu işlem yapılarak elde edilmek istenen amaç boya kabına fırça veya ruloyu batırmadan ve damlatma yapmadan hızlı bir şekilde işi tamamlamaktır. Bu gruba giren makineler bizlerin daha çok uygulamada kullanacağı makinelerdir.

Boya Uygulaması :

1- Astar ya da boya uygulamaları makineyle yapılacağından dolayı inceltme oranı fırça ve rulo uygulamalarından daha farklı olacaktır. Mutlaka bu oranı dikkate alınız.

2- Astar veya boyanın uygulamasını açık havada yapacaksanız, ortamın nem durumu, ısısı, toz ve çevre kirliliği durumlarını göz önünde bulundurmalısınız.

3- Astar yapılması ya da boyanmasını istemediğiniz kısımlar varsa kesinlikle bantlayın veya koruma muşambalarıyla kaplayın.

4- Makinenizin boyama deposuna hazırlamış olduğunuz uygulama malzemesini kenarlarına taşırmadan dökün.

5- Hazırlamış olduğunuz boyanın iyice karıştırılması gerekir ki tortu ve yabancı maddeler olmasın. Aksi halde tabancanın ucu tıkanır.

6- Tabanca ucunu deneme amaçlı uygulama yüzeyine 30–40 cm yaklaştırarak tetik kısmına basın. Boyanın yüzeye dağılımına ve yoğunluğuna, göre, tabanca ucunu ayarlayın.

7- Boyanacak yüzeyden 30–40 cm uzaklıktan uygulama malzemesini yüzeye püskürtün. Püskürtme sırasında aynı bölge üzerinde eşit aralıklarda kalarak malzemenin yüzeye homojen dağılmasını sağlayın. Tabancanın ucunu malzeme sıvı hale gelip akacak şekilde bir yerde tutmayın.

8- Uygulama alanlarını bölgelere ayırarak, tabancanın tetiğine kısım kısım basın. Katman oluşturacak şekilde boyama yaptığınız yerin üstünden tekrar tekrar gitmeyin.

9- Ahşap kısımların ya da daha küçük metallerin boyanmasında boya akışı fazla olduğundan dolayı tabancanın tetiğine sık aralıklarla ve kısa süreli basarak boyayın.

10- Kas gücü uygulanan püskürtme makinelerinde, benzinli, elektrikli, ve basınçlı çalışanlarda olduğu şekilde uygulama yapın.

11- Püskürtme yapılmayan makine çeşitlerinde ise boya, pompalama yolu ile bir rulo veya fırçanın ucuna geldiği için uygulama, fırça veya rulolarda olduğu gibi yapılacaktır.

Ayrıca bakınız;

Ankara boyacı

Boya badana ustası

Boya badana hakkında genel bilgiler

Boya Seçimi

Boya nasıl yapılır


su bazlı boya yapımı, su bazlı boya nasıl yapılır, su bazlı boya uygulaması, su bazlı boya nedir, su bazlı boya, su bazlı silikonlu boya, su bazlı silikonlu boya fiyatları, su bazlı boya çeşitleri, su bazlı boya fiyatları, fırça ile su bazlı boya yapımı, rulo ile su bazlı boya uygulaması, makine ile su bazlı boya yapımı

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir