İnsanlık, tarih boyunca farklı yaşam alanı tercihleri yapmış ve bu yönde ilerlemiştir. Yer altındaki mağaralarda yaşarken, yer üstüne çıktılar. Yer üstünde çok katlı yapılar inşa etmeye başladılar. Zamana ve teknolojinin sunduğu imkanlara paralel olarak insan, yeni yaşama alanları oluşturarak bu yönde kendisini ilerletmeye devam ediyor.
İhtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahip, sağlam ve uzun ömürlü yapılar daima tercih sebebidir. İçinde huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşayarak, psikolojimizi bu yönde rahatlatacak yapılarda barınma ve yaşama isteği tüm insanların bilinçaltında vardır. Betonarme evler tam da bu noktada ön plana çıkıyor. Birçok farklı yapı şekli bulunmasına rağmen, neden betonarme ev tercih ediliyor bunun ilginç sebeplerini bu yazımızda anlatacağız.
Neden Betonarme Evler Tercih Ediliyor
Farklı yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen evler mevcut günümüzde. Prefabrik çelik evler, ahşap evler ve betonarme evler. Bunlarda kendi aralarında bir çok farklı kola ayrılıyor. Tasarımlarına ve genel şekillerine göre farklı isimlerle ifade ediliyorlar. Bu kadar çok seçenek içinde neden betonarme evler tercih ediliyor diye sorduğumuzda, bir çok cevapla karşılaşıyoruz. Maliyet, imalat süreçleri, sağlamlık, kalite, tasarıma uygunluğu, proje yelpazesi gibi bir çok farklı etken bizi nasıl bir ev yapmamız gerektiği konusunda yönlendiriyor. Kıyaslama yaparak neden betonarme ev tercih ediliyor sorusuna cevapları sıralayalım.
Diğerlerine Göre Betonarme Evlerin Maliyeti
Projesi ve ölçüleri aynı olan ahşap ev ile prefabrik eve oranla betonarme evlerin maliyeti genel olarak %30 daha fazladır. Betonarme evler dışındaki diğer tüm evler, çoğunlukla demontedir. Yani ana malzemeler dışarıda hazırlanır ve yerine getirilip projesine göre montajları yapılır. Prefabrik evlerde, ahşap evlerde aynı şekilde imal edilirler. Bu, daha az maliyete sebep oldukları anlamına gelir. Bir betonarme evin temeli gibi temel atılmalarına da ihtiyaçları da yoktur. Betonarme evlerde olduğu gibi derin hafriyat çalışmalarına da gerek yoktur. Betonarme ev inşaatlarında ortalama 40 kalem ayrı iş, malzeme ve uygulama varken, prefabrik ve ahşap evlerde kalem sayısı 15’i geçmez. Bu hem malzemden, hem işçilikten, hemde zamandan kar etmek anlamına gelir. Bu kadar avantaj sonrası elde edilecek kar marjı, ortalama olarak toplam maliyetin %30’unu teşkil etmektedir. Maliyet bakımından betonerme ev yarışı burada kaybetti. Fakat buna rağmen neden betonarme evler tercih ediliyor?
Betonarme Evlerin Yapım Süreci
Mimari projeler ve resmi izinler, hafriyat ve temel işleri, kalıp ve beton aşamaları, duvar imalatları, çatı yapım işleri, dış cephe kaba inşaat çalışmaları, elektrik ve su tesisatları, sıva ve şap işleri, iç ve dış dekorasyon çalışmaları süreçleri. Bir betonarme yapının temelden çatıya imalatı ile diğer yapı türlerinin yapım süreçleri yine en az %30 oynamaktadır. Mesela 60 günde bitirilebilen bir prefabrik çelik ev, aynı tasarımda betonarme ile yapılmaya kalkılsa 90 günde bitirilebilir. Ahşap ev veya prefabrik evlerde yapılan tüm işler daha pratik ve kolay yapılır. Zamandan kar edilebilir ama normalde kullanılan malzeme ve işçilik %30 oynasa bile ortalama fiyatları aynıdır. Bu sebeple işin süreci, imalatta yapılan tüm kalem işlerin fiyatlarını etkilememektedir. 100 m2 betonarme bir evde elektrik tesisatı için ayrılan bütçenin aynısı ahşap ev veya prefabrik evdede harcanır. Su tesisatı içinde aynıdır. Sonuçta aynı uzunlukta borular ve kablolar kullanılır. Aynı klozetler, elektrik düğmeleri ve prizleri, aynı pencereler, aynı kapılar, aynı parkeler ve mutfak dolapları yapılır. Kısacası malzeme ve işçilikler aynı, masrafları aynı, sadece yapım süreçleri farklıdır. Bu anlamda betonarme evler işin süresi yarışını da kaybetti. 🙂
Betonarme Evlerde Sağlamlık
Yeryüzü sürekli olarak şekillenir. Çok yavaş olsa da yer değiştirir, kayar, titrer ve şekil değiştirir. Bu yer yüzü şekillenmeleri ile oluşan tehditler, her an yerüstünde bulunanları etkilemektedir. Depremler, sert rüzgarlar, yağmurlar, soğuk ve sıcak hava koşulları, gürültü. Bu dış etkilerin yanı sıra, iç etkilerde yapı sağlamlık açısından önemlidir. Örneğin; ses izolasyonu, ısı izolasyonu gibi etkenler. 100 m2 projesi olan bir prefabrik evin kazılan temel hafriyatı en fazla 50 cm’dir. Prefabrik veya ahşap evin m2’ye uyguladığı basınç azami 150 kg’dır. Toplam m2’ye vurduğumuzda bu 15 ton gibi bir rakam yapar. Ahşap evler içinde bu basınç miktarı aynıdır. Bunun anlamı düşündüğünüzde, yere sağlam basmayan, rüzgarlarda ve depremlerde daha esnek yapılar demektir. Temel derinlik ve ağırlık göz önüne alındığında, betonarme yapılar gibi pek güven vermediği aşikar. Betonarme bir evin m2’ye uyguladığı basınç, prefabrik ve ahşap eve oranla %200 daha fazladır. Yani 100 m2’lik bir betonarme ev, zeminine 300 tondur. Betonarme evlerin iç duvarları bims, ytong veya tuğladır. Her iki tarafına ise dolgulu alçı sıva veya kara sıva yapılmaktadır. Bunun anlamı her türlü uygulama ve dekorasyon malzemesini daha sağlıklı ve sağlam şekilde yapabilmemiz demektir. İçi boş duvarlar değil, tamamen doludur. Bu ses ve ısı izolasyonunda daha sağlam bir alt yapı teşkil ettikleri anlamına gelmektedir. Rüzgarlar, depremler, yangınlar, ses ve ısı izolasyonları bakımından sağlam ve uzun ömürlü olan yapı olarak betonarme evler tercih sebebidir. Sağlamlık yarışını betonarme evler açık ara önde bitiriyor. 🙂
Kalite Yarışında Betonarme Evler
Bir yapının sağlamlığı ve uygulamalara uygunluğu kalitesinin göstergesidir. Bir prefabrik veya ahşap evin iç ve dış dekorasyon çalışmalarında kullanabileceğimiz malzemeler kısıtlıdır. Örneğin ahşap bir eve söve yapılamaz. Mantolama yapılamaz. Sıva veya ahşap dışında bir süsleme yapılamaz. Fakat bir prefabrik çelik veya betonarme eve ahşap malzemeler kullanabiliriz. Yarı ahşap evler dediğimiz ahsap dışında çelik ve beton yardımıyla güçlendirilen triplex veya geniş temel oturumlu ahşap evler bu kategorinin dışındadır. Prefabrik veya ahşap evlerde kullanılacak malzemeler ve tüm uygulamalar kısıtlıdır. Oysa betonarme evlerde kullanılacak malzemeler uygulamalar sınırsızdır. Her türlü mimari tasarımları uygulayabiliriz. Betonarme evler kalite yarışını da açık ara önde tamamlıyor. 🙂
Betonarme Evlerin Tasarımları ve Proje Yelpazesi
Prefabrik ve ahşap evler hızlı ve pratik yapılmak için tercih edilen yyapı türleridir. Bu sebeple tasarımları da ona göre yapılır. Çizilen mimari projeleri de bu hedef üzerine çizilir. Örneğin betonarme evler gibi geniş ölçekte metrajlı tasarımlarda imal edilmezler. Proje yelpazelerinde genellikle 70 ve 90 m2 arasında basit tasarımlar görülür. Bir betonarme ev gibi 250 m2 lik bir prefabrik ev veya ahşap ev çok nadirdir. İçinde iki ayrı banyosu, verandalı, çift balkonlu, söve süslemeli, ağır ve zengin dekorasyonlu prefabrik ev veya ahşap ev göremezsiniz. Prefabrik evler standart olarak dıştan betopan, bordex, yalı baskıdır. İçten ise alçıpan giydirme ve ince bir alçı sıvadır. Tüm dekorasyon imalatları demonte ve basittir. Ahşap evlerinde aynıdır ve genel iç dış kaplamalarını hepsi ahşaptır. Rabıtalarla tüm duvarlar ve tavanlar kaplanır ve verniklenir. Kısacası her iki yapıda da tasarımlar ve projeler hemen hemen aynıdır. Pek fazla bir farklılık yoktur renkleri dışında. Uzaktan bakıldığında, bu özelliklerinden dolayı hemen bilinirler. Fakat bir betonarme ev tasarımı veya projesi sınırsızdır. İstediğiniz büyüklükte, yükseklikte veya projede betonarme ev yapılabilir. Neden betonarme evler tercih ediliyor sorusunun cevaplarından bir tanesi de budur. Betonarme evler tasarımlar ve proje yelpazesi yarışını da açık ara kazandı.
Tercih Yarışında Betonarme Evler Lider
Neden betonarme evler tercih ediliyor diye merak edilen konulara farklı cevaplara değindik. Belli başlı sebepleri irdeledik. Betonarme evlerin tercih edilmesi için bir çok neden öğrendik. Bu konu hakkında araştırma yapanlara detaylı açıklamalarda bulunmaya çalıştık. Faydalı olduğumuzu düşünüyoruz. Betonarme evler hakkında daha detaylı bilgiler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Şu sayfalarımızı da mutlaka ziyaret edin
İLGİLİ BAŞLIKLAR: neden betonarme tercih ediliyor, prefabrik evmi beton evmi, ahşap evmi betonarme evmi, betonarme evin avantajları, betonarme evlerin maliyetleri,