KÜTÜPHANE DEKORASYONLARI – Dekorasyon bizim işimiz.
Kütüphane dekorasyonları bizim işimiz. Evinizin veya ofisinizin dilediğiniz odasını kütüphane olarak tasarlayıp, her türlü mobilya, kitaplık ve tavan duvar dekorasyon çalışmalarını ekonomik fiyatlarımızla ve profesyonel olarak yapıyoruz.
Ücretsiz keşif, tasarım ve maliyet hesabı için iletişim numaralarımızı 7/24 arayabilirsiniz.
Kütüphane nedir? Kütüphane mobilyaları. Kütüphane dekorasyonları nasıl olmalıdır? Kütüphane dekorasyonlarında dikkat edilmesi gerekenler ve kütüphane dekorasyonlarında yapılan büyük hatalar nelerdir? Kütüphane modelleri.
Kütüphane nedir;
Kütüphane dekorasyonları hakkında farklı ve modern bilgiler vermeden önce kütüphane nedir ve bu ismi nereden almıştır onu araştırıp birlikte öğrenelim.
Kütüphane ismi; Farsça’da ‘hane’ (ev) kelimesi ve Arapça ‘kütüb’ (kitaplar) kelimesinin birleşmesinden oluşan ”Kitaplarevi” manasına gelmektedir. Belirli bir düzen ve dizayn ile planlanarak içinde kitap ve benzeri materyallerin saklandığı veya toplandığı yer. Kütüphane dekorasyonları
Kütüphane dekorasyonları nasıl yapılır;
Dünya’nın en büyük felsefecilerinin, bilim insanlarının ve yüksek kariyer sahibi insanların hayatlarına ve kitap okudukları zaman herkesten uzak olmayı nasıl başardıklarına bakacak olursak, ilk dikkatimizi çeken şey kütüphane olarak seçtikleri yerlerin genellikle küçük, loş ve insanlardan uzak olan ev içindeki kuytu mekanlardır. Çoğunluğu böyledir. ”Kitap okunsun da nerede okunursa okunsun demek bence çok yanlış”. Önemli olan kitap okumak değil, okuduğun kitabın özüne inip tamamen temasına konsantre olabilmektir. Sessiz, sakin ve gözlerden uzak kitabına konsantre olmuş bir kişinin anladıklarıyla, kalabalık, gürültülü ve her an herkes tarafından rahatsız edilmeye açık bir ortamda kitap okuyan kişinin anladıkları ve konuyla alakadar oluşu hiç aynı olurmu? Elbette olmaz. Eğer gerçek bir okuyucu ve kitap kurdu olmak istiyor isek ilk yapmamız gereken şey, kitap okumak için seçtiğimiz yer ve o yerin amacımıza uygunluğudur.
Bir kütüphane dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken sadece birkaç basit unsur vardır. Bunlardan birisi kütüphane raflarında A’dan Z’ye her harf için ayrı bir raf olması gerekmektedir. Bu sayede kullanıcılar istedikleri kitabı istediği zaman kolaylıkla bulabilmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca kütüphanelerde perde seçimi de çok önemli bir unsurdur. Zira tam kitap okurken gözümüze güneş ışığının gelmesi hepimizi rahatsız eder. Perdeden sonraki unsur kütüphanede fazla renkli maddelerin olmamasıdır. Dikkat dağıtmadan çalışmanın başında yer alanlardan biridir.
Aynı zamanda renk uyumu da çok önemlidir. Genellikle kütüphanelerde ağaç renk tonları veya kapalı tonlar kullanılır. Parke, zemin kaplama malzemelerinden olan fayans – seramik vb gibi yerler genellikle kapalı tonlar olur.. ayrıca lamba veya abajurda çok önemlidir. Okuyucunun dikkatinin dağılmaması için ayrıca müzik çalarlar veya Tv gibi ses ile alakalı unsurlardan da önemle kaçınılmalıdır.
Kütüphane dekorasyonlarında dikkat edilmesi gerekenler;
- Öncelikle kütüphane olarak kullanmak istediğimiz mekanın, koridor veya antreden uzak bir yerde olmasına dikkat etmeliyiz. Örneğin bir odanın içinden açılan başka bir oda olmalıdır. Bunun sebebi sık kullanılan yerden uzak olmasını sağlamakla, dikkat dağıtıcı bir çok şeyden uzak durmuş oluruz.
- Kütüphane olarak kullanamyı planladığımız yer kolay ulaşılabilen veya ayakaltı mekanlar olmamalıdır. Sık sık açılıp kapanan kapılar, dinlenilen veya izlenilen Tv müzik sesleri, mekan içinde yürüyen insan sesleri, konuşmalar, dışardan gelen gürültüler ve her an birileri tarafından rahatsız edilebilecekmiş hissi uyandıran yerlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
- Koyu renkler, beyni düşünmeye tetikler. Bu son yılların bilimsel gerçeklerinden biridir. Kütüphane mobilyalarımız, duvar boya badana renklerimiz ve zemin döşeme renklerimiz mutlaka koyu renk olmalıdır.
- Kütüphane dekorasyonları dolu ve doyurucu olmalıdır. Hem dolu hem doyurucu nasıl olur diye içinizden sorduğunuzu duyar gibiyim. Kütüphane dolapları dolu olmalıdır. Muhteşem güzellikteki kütüphane dolapları ve rafları olan mükemmel bir dekorasyona sahip mekanlarda kitap sayısının az olduğunu ve rafların boş olduğunu hayal edelim. Bu büyük bir eksiklik ve hatadır. İyi bir kitap kurdu, her zaman raflarının dolu olmasını ve kütüphanesinin öncelikle gözünü doyurmasını ister. Koyu renk mobilyalarla doldurulmuş küçük bir oda, sesten ve kalabalıktan sıyrılmış bir mekan, loş ve konsantre olmaya tamamen uygun bir şekilde yapılmış ortam… Böyle bir yerde kim kitap okuyup, bilgi dağarcığını genişletmek istemez ki…
Kütüphane mobilyaları;
Konumuzla alakalı olmasından dolayı kütüphane mobilyalarını iki ayrı bölümde ele almalıyız.
-
Bir kütüphanede olması gereken mobilyalar.
-
Kütüphanede olmaması gereken eşyalar nelerdir?
1- Bir kütüphanede olması gereken mobilyalar;
- Bütçemizin durumu yeterli ise duvardan duvara ve zeminden tavana kadar ahşap raf kütüphane dolapları.
- Kütüphane dolaplarımızın ve raflarımızın en üstlerine yetişebilmek için mobilyalara uygun şekilde özel olarak yapılmış ve aynı renkte merdiven.
- Uzun süre üzerinde kitap okuyabileceğiniz ve bedeninizin ve sağlığınızın rahatlığına zarar vermeyecek şekilde tasarlanmış, uygun yükseklik ve büyüklükte koyu renkli bir okuma masası.
- Uzun süre üzerinde oturabileceğimiz, sırt ve bel ağrısı yaşamamanız için özel olarak tasarlanmış, rahat edebileceğiniz ve ayarlanabilir bir koltuk sandalye.
- Okuma masanızın üzerine koyduğunuz kitabı, size özel olarak tasarlanmış olan okuma koltuğunuzda okurken ayaklarınızın belli bir süre sonra diz kapaklarından uyuştuğunu veya rahatsızlık verdiğini mutlaka hissedeceksiniz. Sık sık bu rahatsızlık hissi yüzünden ayaklarınızı uzatmak ve germek isteyeceksiniz. Bu yüzden okuma masanızın hemen altına sığabilecek şekilde tasarlanmış ve ayaklarınızı dilediğiniz zaman rahatlıkla uzatarak üzerine koyabileceğiniz bir ayak pufu.
- Eğer kütüphane olarak seçtiğiniz oda büyük ve yeterli ölçülerde ise, odanızın bir köşesine uzanarak ve ayaklarınızı rahatlıkla uzatıp üzerine koyup dinlenerek kitaplarınızı okuyabilmeniz için özel olarak tasarlanmış ayarlanabilir okuma koltuğu.
- Ayarlanabilir okuma koltuğunuzun hemen yanına ise, kahvenizi yudumlarken rahatınızı bozmadan ve kalkmadan alabilmeniz için bir küçük sehpa.
- Kütüphanemizin dolu ve doyurucu olabilmesi adına, boş kaldığına inandığımız ve bizi bu yüzden rahatsız eden her yere uygun ölçülerde ve mobilyalarla aynı renklerde küçük sehpalar, sandalyeler serpiştirebiliriz.
2- Bir kütüphanede olmaması gereken eşyalar;
- Televizyon
- Buzdolabı
- Müzik ve ses sistemleri
- Radyo – Teyp
Kütüphane modelleri;
Siz değerli ziyaretçilerimiz ve müşterilerimiz için kütüphane dekorasyonları hakkında kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. Umarım faydalı olabilmişizdir. Makalemizin sonunda bir kaç tane de anlatmaya çalıştığımız kütüphane modellerine uygun kütüphane resimlerini incelemenize sunmayı uygun gördük.
kütüphane, kütüpane, kütüphane nedir, kütüphane dekorasyonu, kütüphane yapmak, kütüphane yaptırmak istiyorum, kütüphane mobilyaları, kütüphaneci, kütüphane dekorasyoncusu, kütüphane dekorları, kütüphane nasıl yapılır, odayı kütüphane yapmak, kütüphane odası, kitap okuma köşesi, kitaplıklar, kütüphane dekorasyonu nasıl yapılır, kütüphane odası dizayn, kütüphane yapmak, ankara boyacı