günlük temizlik

Günlük temizlik

Günlük temizlik – Günlük ev temizliği nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Günlük temizlik – Günlük ev temizliğinde yapılması gerekenler nelerdir? Bir evi sürekli temiz ve düzenli tutmak için ne yapmak gerekir?

Günlük temizlik – Çalışan veya çalışmayan tüm bayanların ortak sıkıntısıdır ev temizliği. Hijyen ve sağlık açısından da yaşam alanlarında sistemli olarak temizlik yapılması çok önemlidir. Belli periyotlarla geniş çapta yapılacak olan ev temizliğinin yanı sıra günlük olarak yapılacak toz alma ve süpürme gibi muameleler daima sağlıklı bir ortamda yaşanmasını sağlar. Temizlik sırasında belli bir plana göre hareket ederek düzen-tertip oluşturmak ise temizliğin daha kolay olması yanında daha etkili olması bakımdan da yararlıdır.

günlük temizlik
günlük temizlik

Günlük ev temizliği öncesi

1- Temizliğe başlamadan önce evdeki dağınıklıkları toplamak ve camları açarak evi havalandırmak gerekir.

2- Yatak odasını yeterince havalandırdıktan sonra, yatağı ve odadaki diğer dağınıklıkları toplayarak odayı düzenlemek gerekir.

3- Mutfakta bir gün öncesinden kalan bulaşıklar varsa, ilk önce bu bulaşıkları ortadan kaldırarak lavabo ve tezgahı ovarak ortamı mutfakta yemek yapmaya uygun hale getirmek gerekir.

4- Evin tüm odalarında olduğu gibi banyonun da dağınıklığını toplamak, kağıt havlu ve tuvalet kağıdı gibi banyo malzemelerini kontrol etmek gerekir.

5- Akşamdan kalan dağınıklık varsa yine aynı şekilde salonu da toplamak gerekir.

Günlük temizlik nasıl yapılır?

1- Temizliğin en önemli noktası evinin derli toplu olmasıdır. Yatmadan önce evinizdeki gereksiz eşyaları ortadan kaldırıp toparlarsanız emin olun sabah kalktığınızda işiniz çok daha kolay olacaktır.

2- Öncelikle banyo ve tuvaletleri deterjanlayıp beklemeye bırakın ki sıra oraya geldiği zaman temizlemesi daha kolay olsun.

3- İşe bütün evi güzelce süpürmekle başlayın.

4- Süpürme işleminin ardından bir kova sirkeli su karışımı hazırlayın ve tüm evin tozunu alın. İnanın sirkeli su sayesinde evinizin daha geç tozlandığını gördüğünüz zaman başka deterjan kullanmayacaksınız.

5- Toz alma işlemini bitirdikten sonra evi silip daha sonra en başta deterjanla bekletmiş olduğunuz banyo ve tuvaleti temizleyin ve temizliği bitirin.

günlük temizlik nasıl yapılır
günlük temizlik nasıl yapılır

Günlük temizliğin püf noktaları

1- Günlük rutin olarak yapılacak olan ev temizliğinde kullanılacak temizlik malzemelerinin kimyasal ürünlerden uzak doğal ürünler olması maddiyatın yanı sıra sağlık açısından da oldukça önemlidir. Bu nedenle kimyasal ürünlerden çok beyaz sirke, limon gibi malzemelerin kullanımına öncelik verilmesi gerekir.

2- Toz almadan önce zemini elektrikli süpürgeyle güzelce süpürmek halı üzerindeki tozların zemini tekrar kirletmesini önler.

3- Ayrı yeten halı haricindeki zeminleri silerken tozların bir yerde yapışıp kalmaması için de zeminleri silmeden evvel muhakkak süpürmek temizliği kolaylaştırır.

4- Ahşap ve parke zeminlere uygun temizleme malzemeleri ile hazırlanan su ile zeminler temizlendikten ve lekeler giderildikten sonra, iz bırakmaması açısından kısa bir süre havalandırılması önemlidir.

5- Odaların temizliğinde yapılacak en son işlem toz alma işlemidir. Genel olarak nemli bir bez veya tozu engelleyici spreyler yardımıyla başta ortamdaki eşyalarla birlikte mobilyaların tozunu almak, birikmiş olan tozların yanı sıra süpürgenin kaldırdığı tozların da temizlenmesine yardımcı olur.

6- Yaşam alanlarının temizliğinden sonra banyo, tuvalet gibi ortamların temizliğinde de yapılacak ilk işlem yine zeminlerin elektrik süpürgesi ile süpürülmesi işlemidir. Gerekiyorsa ayna, lavabo ve muslukların temizlenmesi yanında duvar fayansları da silinmelidir.

günlük ev temizliğinin püf noktaları
günlük ev temizliğinin püf noktaları

Bir evi sürekli temiz ve düzenli tutmak

1- Bir evi daima temiz ve düzenli tutmak istiyorsanız bunun için muhakkak günlük, haftalık ve aylık temizlik sistemi oluşturmanız şarttır.

2- Gece yatmadan önce tuvaletiniz klozetse mutlaka domestos sıkın öyle yatın.

3- Sabah kalktığınız zaman üç dört kat tuvalet kağıdına birkaç damla cif, damlatıp klozetin oturulan kısmını bir kere silin. Üç dört kat yeni parça tuvalet kağıdını elinizle az ıslatıp durulama amaçlı bir kere daha geçin. Bu işlem sayesinde klozetin dışı bütün gün hijyen kalır.

4- Yine sabah banyo aynanızı bir parça kuru kağıtla silin, izi tozu gider ve günlük olarak parlak ve temiz görünür.

5- Her sabah banyodaki el havlusunu değiştirmeyi ihmal etmeyin.

6- Kahvaltıdan sonra bulaşıkları hiç bekletmeden mutlaka makineye yerleştirin ya da hızlı bir şekilde elde yıkayın. mutfağınız her daim bulaşıksız olsun bulaşık biriktirmeyin.

7- Odalarda çay kahve içildiğinde bardaklarını bekletmeden kaldırın.

8- Her zaman elinizin altında ıslak mendil bulundurun. Her gün salon, oturma odası veya evinizin herhangi bir yerinden geçerken bir iki ıslak mendil alıp sehpa, raf, tv ünitesi, pencere önü mermeri gibi yerlerin üstünü şöyle bir geçin. böylece evinizde toz birikmesini önlemiş olursunuz.

9- Sabah kalktığınızda evinizin her yerini en az yarım saat kadar havalandırın. Arkasından perdelere ve koltuklara çamaşır parfümü sıkın. Çamaşır parfümünüz yoksa parfümünüzü evde kendiniz yapın. İçi güzelce durulanmış boş bir cam sil şişesine yarım kapak yumuşatıcı dökün, şişeyi yarısına kadar suyla doldurup çalkalayın. Bu şişeden her sabah perdelere, koltuklara, yastıklara birkaç fıs sıkın. Ev havalandıktan sonra mis gibi kokar. Şişedeki sıvıyı üç günde bir yenileyin.

10- Evinizi her zaman derli toplu tutarsanız aniden misafir gelse bile insanların gözüne kirli görünmez. Bu yüzden odalardan geçerken etrafta bulunan gereksiz ıvır zıvır malzemeleri toplayın.

11- banyonuzda her zaman temiz havlunuz olsun ve klozetiniz çamaşır suyu koksun.

12- Evinizde sigara kokusu gibi kötü koku hakimse bunu gidermek için salonun bazı bölgelerine birer tabak içinde sirke koyun.

13- Çöp torbasından yayılan kötü kokular için kutuya limon kabuğu ve buz parçaları koyun.

14- Duvardaki mürekkep lekelerini çıkarmak için bir çay fincanı suya bir yemek kaşığı çamaşır suyu ilave edin. Pamuklu bir bezi bu karışımla ıslatıp lekeli yeri silin.

15- Yediğiniz elmaların kabukların atmayın. Bunları güzelce kaynatın. Suyuyla tencere ve mutfak takımlarınızı yıkayın. Her şeyin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

16- Teflon tavalarda kalan beyaz lekeleri temizlemek için tavayı, limon suyuna ya da beyaz sirkeye batırılmış süngerle silmeyi ihmal etmeyin.

17- Tencerenin dibinde kalan yanık yiyecekleri temizlemek zordur. Bu tür yanık tencereleri temizlemek için tencereyi suyla doldurup yarım çay fincanı tuz atın. Yirmi dakika kaynattıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin.

Ayrıca bakınız;

Bayram temizliği

Bahar temizliği

Mermer temizliği

Fayans temizliği

Banyodaki küf temizliği


günlük temizlik, ev temizliği nasıl yapılır, günlük ev temizliği nasıl yapılır, kapsamlı ev temizliği, ev nasıl çabuk temizlenir, pratik ev temizliği, evi kolay temizlemenin yolları, ev temizliği, günlük temizliğin püf noktaları, günlük ev temizliği öncesi, günlük iş planı

 

1 Comment

One thought on “Günlük temizlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir