dış cephe kaplama

Dış Cephe Kaplama

Dış Cephe Kaplama – Tüm dış cephe kaplamaları hakkında merak edilenler

Dış Cephe Kaplama – Çoğu kişinin sadece mantolama olarak algıladığı, ancak farklı şekillerde yapılan izolasyonda içerebilen dış cephe kaplama bilgileri..

Dış Cephe Kaplama – Yapıların dış cephesine uygulanan kaplamalar, ısı ve enerji yalıtımında büyük oranda bir tasarruf sağlar. Fakat yapım nedenleri arasında binaların dış tasarımlarında daha estetik bir görünüm yakalanması da vardır. Kaplama teknolojileri arasında birçok desen ve modeller ile karşılaşmak mümkündür. Aynı zamanda kolay uygulanabilir ve her dış cepheye uygun olması da ister yeni yapılarda kullanım isterseniz de var olan yapılarda kullanım imkanı sağlamaktadır.

taş kaplama uygulaması
taş kaplama uygulaması

SİLİKON CEPHE

Kapaklı cephelerin yanı sıra, geliştirilmiş sistemler ile silikon cepheler de oluşturulabilir. Bu tip uygulamalarda, cephenin dış yüzeyinde ince birleşim çizgileriyle (15 mm genişliğinde) bölünmüş kesintisiz cam cephe görüntüsü elde edilir. Cam paneller arasındaki sızdırmazlık çift EPDM fitil veya özel cephe silikonları ile sağlandığından, panellerin arasına tam yalıtım sağlanmış olur.

Cephelere bina mimarisine ve müşterinin talebine bağlı olarak, cam panellerden istenilenler gizli kanat mekanizmaları sayesinde sistem ile bütünlük oluşturan gizli kanatlar da yerleştirilebiliyor. Böylece cam panellerin arasında gölge oluşması engellenir. İstendiğinde seçilen herhangi bir cam panel (dışarıdan hangisinin açılır olduğu belli olmaksızın) gizli kanat haline getirilebilir. Cam ve alüminyum panel arasında silikon, çift camda ise iki cam arasında komponentli silikon kullanılmaktadır. Silikon çekilmesi işlemleri esnasında silikon firmasının kalite kontrol test prosedürleri çerçevesinde prosesler kontrol altında tutulmaktadır. Cephede kullanılacak camların kombinasyonu binanın kullanım amacı, cephesi, bulunduğu yerdeki hava ve iklim şartlarına uygun performans değerlerini taşıyan cam cinslerine ve projesinin tasarımına uygun cam rengine göre belirlenir. Silikon cepheler de kullanılacak ısı camlar U.V. ışınlarından etkilenmeyen özel silikon dolgulu ve kademeli olarak imal edilirler. Sistem detayına göre imal edilen kasetlere ısı camlar fabrika ortamında mesafe belirleyici bant (Norton Bant) ve yapıştırma silikonu (General Electiric, Dow Corning, v.b.) ile yapıştırılır (bonding). Yapıştırma silikonu ile ısı camların dolgu silikonun uyumu mutlaka test edilerek, süreç içerisinde meydana gelebilecek problemler engellenmiş olur.

GİYDİRME CEPHE

Işık geçirmesi gereken ve pencere işlevi yüklenen kısımlar sadece camdan oluşur. Dış duvar işlevini yerine getirecek olan opak kısımlar ise cam, metal, doğal ve yapay taş vb. dış kaplama yüzeyini oluşturacak malzemeler, değişik yalıtım katmanları ve iç yüzey kaplama malzemesinden meydana gelir.

Yapıların dış cepheleri, mimari değişim süreci içinde insan gelişimi ve teknolojik yeniliklerden en çok etkilenen öğelerden biridir ve yapının vizyonunu sergilemede her zaman en önde yer alıyor, adeta yapıların kişilikleri ve kimliklerini yansıtıyor. Bu nedenle, uygulanacak her detayın hassasiyetle ve ustalıkla işlenmesi gerekiyor. Giydirme cepheler, kullanılan panellerin ağırlığına bakılarak olarak 2 farklı şekilde sınıflandırılabilir.

Ağırlığı 100 kg/m2’den büyük olan panellerden oluşan sisteme “Ağır Asma Giydirme Cephe”,

Ağırlığı 100 kg/m2’den küçük panellerden oluşan sisteme ise “Hafif Asma Giydirme Cephe”

adı verilmektedir. Ağır asma giydirme cepheler, beton panellerden oluşan giydirme cephe sistemidir.Hafif asma giydirme cephe sistemlerinde camın sisteme taşıtılma biçimi, giydirme cephenin türünü belirlemektedir. “Klasik Sistem” adı verilen sistemde, cam doğrama yuvası içine yerleştirilerek bütün kenarları boyunca doğrama çıtası ile örtülmektedir. “Asma Sistem” de ise, doğrama elemanları taşıyıcı profillere oturmaktadır. Hafif asma giydirme cephe sistemi, cephe elemanlarının taşıyıcı bir iskelet üzerine yerleştirildiği, şeffaf veya opak panellerin oluşturduğu giydirme cephe türüdür. Cephe elemanları, binanın kiriş ve döşeme alınlarına noktasal bağlantılarla tespit edilen taşıyıcı elemanlar sayesinde taşınmaktadır.

Hafif asma giydirme cephe sistemlerinde parapet kısım 2 farklı şekilde olabilmektedir. Spandrel kısmın asma sistem bünyesinde yer aldığı durumlarda “parapetsiz”, kagir elemanlarla oluşturulması durumunda “parapetli” sistemden söz etmek mümkün olmaktadır. Parapetli sistemde parapet, betonarme veya kagir elemanlarla oluşturulmaktadır. Betonarme parapetler, katlar arası yangın ve ses kontrol sistemlerinin detaylandırılmasında kolaylık sağlamaktadır. Paneller, kagir parapet yüzeyine monte edilmektedirler. Parapetsiz sistemde ise parapet, asma cephe bünyesindedir. Asma cephenin bir bölümü, şeffaf veya opak panel olarak spandrel kısmı oluşturmaktadır. Alan kayıplarının minimum düzeyde kalmasını sağlayan bir sistem olmaktadır.

YARI KAPAKLI CEPHE

Kapaklı ve silikon cephelerden farklı olarak yanı sıra, silikon sistemi ile yalnızca düşeyde veya yalnızca yatayda kapak kullanımı ile düşey veya yatay hatların vurgulanması sonucu değişik mimari etkiler elde edilebiliyor. Bu tip uygulamalarda, yatayda yada düşeyde klasik kapaklar kullanılabildiği gibi badem kapak kullanımı da yaygındır. Bu sistemde de c am paneller arasındaki sızdırmazlık çift EPDM fitil veya özel cephe silikonları ile sağlandığından, panellerin arasına tam yalıtım sağlanmış olur.

Cephelere bina mimarisine ve müşterinin talebine bağlı olarak, cam panellerden istenilenler gizli kanat mekanizmaları sayesinde sistem ile bütünlük oluşturan gizli kanatlar da yerleştirilebiliyor. Böylece cam panellerin arasında gölge oluşması engellenir. İstendiğinde seçilen herhangi bir cam panel (dışarıdan hangisinin açılır olduğu belli olmaksızın) gizli kanat haline getirilebilir. Cam ve alüminyum panel arasında silikon, çift camda ise iki cam arasında komponentli silikon kullanılmaktadır. Silikon çekilmesi işlemleri esnasında silikon firmasının kalite kontrol test prosedürleri çerçevesinde prosesler kontrol altında tutulmaktadır.


dış cephe kaplama, dış cephe kaplama çeşitleri, dış cephe, mantolama ve dış cephe kaplamaları, dış cephe kaplamaları, dış cephe kaplama modelleri, dış cephe kaplama nasıl yapılır, cephe kaplama, dış cephe mantolama

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir