boya

Boya

Boya – Uygun boya seçimi. Boya hakkında bilinmesi gerekenler.

Boya – Herhangi bir nesneye renk vermek için veya koruma amaçlı olarak uygulanan kaplamaya denir. Boya hemen hemen tüm malzemelere uygulanabilir.

Boya – Bu malzemeler belli usuller içerisinde, formüle edilen ve bünyesinde dört ana unsur bulunan kimyevi karışımdır. Bu dört ana unsur ise;

1- Kimyasal katkılar.

2- Pigmentler ve dolgu malzemeleri.

3- Bağlayıcılar.

4- Çözücüler (Su+Solvent)

badana hakkında
badana hakkında

Boya Alırken Uygun Boya ve Renk Seçimi

1- İlk önce, boyanacak yüzeylere uygun özellik taşıyan bir boya seçimi yapılmalı ve yardımcı malzemeler gerekiyorsa, bu malzemelerinde yüzeye ve boyaya uygun olmasına dikkat edilmelidir.

2- Piyasada her kalitede tiner ve astar bulunmaktadır. Fakat, uygulamada daha iyi sonuç almak için, kaliteli astarlar ve incelticiler kullanılmalıdır.

3- Boya seçimi yaparken, satın alacağınız ürünün TSE standartlarını taşıyıp taşımadığını, üretici firmanın ISO 9001 belgesine sahip olup olmadığını kontrol ederek karar veriniz.

4- İç mekanlarda, kullanmak istediğiniz rengin mekana uygun olup olmadığını iyi düşünmeli ve ona göre karar vermelisiniz.

Renk seçimi

1- Renk seçimi yaparken, temelde kişisel beğeni önemli rol oynasa da, uygulanacak renk, mekanın özelliklerine göre belirlenir. Örneğin : Koyu renkler ışığı emerler ve iç mekanları olduğundan daha küçük gösterirler.

2- Alçak tavanı olan küçük odalarda sınırları hafifletmek ve mekanı rahatlatmak için, beyaz yada pastel renkler kullanılır.

3- Yüksek tavanlar, duvarlara göre bir veya iki ton koyu boyanarak alçaltılabilirler.

4- Pencere pervazları ve kornişleri farklı renklerle boyamak ise, uzun olan bir odanın boyutlarını belirginleştirir.

Boya Uygulamasındaki Temel İlkeler

1- Öncelik olarak uygulaması yapılacak boyaya ait gerekli alet edevat ve cihazların eksiksiz ve tam olarak mevcut olması gereklidir.

2- Boya uygulaması yapılırken en önemli kural daima aynı markaya ait ürünler ve aynı sistem kullanılmalıdır.

3- Seçimine karar verilen malzemenin kullanma ve uygulama talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.

4- Nemli ve kirli yüzeylere hiçbir boya uygulaması yapılmamalıdır. Yüzey uygulama yapılacak olan boya cinsine göre hazırlanmalıdır. Mimari detay hataları varsa giderilmelidir.

5- Yeni çimento sıvalı veya brüt beton yüzeyler ilk defa boyanacak ise, en erken uygulama 3-4 hafta sonra yapılmalıdır.

6- Tüm boyalar uygulamadan evvel ambalajında uygun bir karıştırıcı ile iyice karıştırılmalıdır.

7- Selülozik dolgu verniği, epoksi grubu ve ahşap koruyucu ürünleri ambalajında karıştırıldıktan sonra, başka bir kaba alınıp tekrar karıştırılmalıdır. Boyalar çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda uygulanma yapılmamalıdır.

8- Boyama işlemi uygulanırken ince katlar halinde yapılmalıdır.

9- Boyaya ambalajı üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltme yapılmamalıdır. Aynı zamanda boyaya sıvı ya da toz katkı yapılmamalıdır.

10- İyi yapışma sağlamak istiyorsak, parlak yüzeyin mutlaka zımparalanarak matlaştırılması gerekir.

11- Artan boyayı tekrar kullanmak istiyorsak, boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden ilave edilmeli, karıştırılmadan ağzı kapatılmalı ve  serin bir yerde saklanmalıdır.

Boyanın Kurumasında Dikkat Edilecekler

1- Boya yapılacak ortamda yeterli oksijenin bulunmaması,  yüzeyin kirli, yağlı ve nemli olması, ortamın yeteri kadar havalandırılmaması, boyanın içine yanlış inceltici katılması, hava sıcaklığı ve nemin uygun koşullarda olmaması ve kuruma dengesinin bozulması durumlarında kuruma geç olur. Bu soruna genellikle sentetik esaslı boyalarda rastlanmaktadır.

2- Sentetik boyalar oksidasyonla kurur. Yapıdaki, tinerin (solventin) buharlaşması ve yapıya oksijenin girmesi için su bazlı boyalara nazaran daha uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Bu sebepten ötürü, mutlaka lejant bilgileri doğrultusunda uygulama yapılması gerekir.

3- Gazyağı, neft, selülozik tiner gibi çözücüler, sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılmamalıdır. Bu tür çözücüler, boyanın bağlayıcı yapısını bozar ve geç kuruma probleminin yanı sıra daha birçok soruna neden olurlar.

4- Yüzeyde geç kuruma problemi yaşanıyorsa, tam kurumanın gerçekleşmesi beklenmeli, beklenilen süre içinde oluşan toz ve tanecikler zımpara yapılarak ortamdan uzaklaştırılmalı ve üretici firmanın belirttiği şatlara uygun olarak tekrar boyanması gerekir.

İyi Boyada Bulunması Gereken Özellikler

1- Uygulanan boya en fazla iki katta yüzeyi kapatmalı ve yüzeyi göstermemelidir.

2- Örtücü olmalıdır.

3- Fırça ile boya uygulamasında, rahat bir uygulamanın yanında sonuçta iyi bir yüzey görünümü etkisi bırakmalıdır.

4- Kolay uygulanabilmelidir.

5- Çizilme, silinme, sürtünme ve fiziksel etkilere karşı dayanıklı olmalıdır.

6- Kola, meşrubat, yağ, deterjan ve sabun gibi maddelere karşı dayanıklı olmalıdır.

7- Kimyasal etkilere karşı dayanıklı olmalıdır.

8- Güneş, yağmur gibi diğer atmosferik şartlara ve özel şartlara karşı dayanıklı olmalıdır.

9- Tüm bu özelliklerinin yanı sıra dekoratif bir görüntü kazandırması beklenmektedir.

Boyalar Hakkında Bilinmesi Gereken Faydalı Bilgiler

1- Selülozik yapılı boyalar dışında diğerlerinde fırça kullanılabilir.

2- Bütün boya çeşitlerinde hava tabancası kullanılabilir.

3- Vernik veya boyada, en iyi sonuç mat veya yarı mat (saten) boyalarla alınır, çok parlak uygulama modeli istenmeyen mobilya havası verir.

ENAMEL:

Piyasada model boyası olarak satılır, kendi markasıyla incelticisi bulunur. Bir gün içnde kurur, iki gün içinde kemikleşir. Saf terebentin en iyi incelticisidir.

 

SU BAZLI AKRİLİK:

Piyasada model boyası olarak satılır, kendi markasında incelticisi bulunur. Bir saat içinde kurur, bir gün içinde kemikleşir. En iyi incelticisi izopropil alkoldür.

SELÜLOZİK BAZLI AKRİLİK (Baz boya):

1- Otomobil boyası olarak piyasada kullanılır, bir saat içinde kurur ve bir gün içinde kemikleşir.

2- Selülozik tinerle inceltilir.

3- Tek başına sadece statik modellerde kullanılır, üzerine koruyucu verniği atılmadan pek dayanıklı değildir.

4- Özellikle dinamik modellerde üzerine koruyucu vernik şarttır. Verniği özel olmakla birlikte iki bileşenlidir, 12 ile 18 saat arasında donar, yaklaşık 48 saat civarında kemikleşir, on günde içinde yakıta dayanıklı hale gelir.

5- Bütün boya çeşidi ve uygulama tekniklerinde boya ince katlar halinde uygulanmalıdır.

6- Selülozik boyalar üzerine diğer tür boyalar uygulanabilir. Selülozik yapılı boyalar ise üzerine uygulandıkları diğer tür boyaları bozup çatlatırlar.

7- Selülozik bazlı akrilik boyaların koruyucu verniklerinin üzerinde hiçbir boya tutunamaz.

Ayrıca bakınız;


boya, boya nedir, uygun boya seçimi nasıl yapılır, boya hakkında, boyalar hakkında bilinmesi gerekenler, iyi boyada bulunması gereken özellikler, boyanın kurumasında dikkat edilmesi gerekenler, boya uygulamasındaki temel ilkeler, renk seçimi, su bazlı akrilik boya, selülozik bazlı akrilik boya, boya bilgileri

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir