Boya nasıl yapılır

Merhaba. Yeni bir Dekordelisi videosunda daha birlikteyiz. Bu videomuzda sizlere evinizi veya işyerinizi nasıl boyayacağınıza dair çok detaylı bilgiler vereceğim. Arkadaş ben boya malzemelerimi kendim alıp evimi boyayabilirim. Benim başkasına verecek param yok. Zevkime göre güzel güzel evimi, odamı, işyerimi kendim boyayacağım diyorsanız bu video tamda size göre. Haydi başlayalım.

Boya nasıl yapılır? Boya badana yapmaya nasıl hazırlık yapmalıyım. Boya badana malzemeleri nelerdir? Boya badana hakkında bilmem gereken bilgiler nedir? Markalar ve fiyatları nasıldır? Nasıl hazırlamalıyım? Nelere dikkat etmeliyim gibidaha bir çok soruya net ve gerçek bilgiler vereceğim.

su bazlı boyaların yapılışı

Önce hazırlıklarımızı yapalım. Malzemelerimizi temin edelim, el aletlerimizi hazırlayalım. Herşey planlı ve düzgün olmalı. Hangi boyalardan ne kadar almalıyım? En çok tutulan moda renkleri hangileridir? Hangi el aletleri gerekli? Ne gibi hazırlıklarla başlamalıyım? Sırasıyla gidelim şimdi.

Boya badana yapmaya hazırlık.

Şunu hemen belirteyim; 2023 yılının trend boya renk tonları antresit ve beyaz renklerdir. Antresit renk gri renk tonlarının genel ismidir. Elbetteki zevkler ve renkler tartışılmaz. O yüzden siz kendi zevkinize ve ihtiyacınıza göre renk tonunuzu belirleyin. İkinci renk olarakta beyaz tercih edilmektedir. Antresiz renk tonu ile birlikte beyaz renk kullanabilirsiniz. Buradan doğru yerlere doğru renk seçimleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Boya seçimi hakkında doğru bilgilere sahip olduktan ve doğru renklerde karar verdikten sonra artık ikinci aşama olan boya malzeme ve marka seçimleri ile devam edebiliriz.

Boya Badana Markaları, Malzemeleri ve Aletleri Nelerdir?

Tavan Boyası

Tavan boyası ayrı, duvar boyası ayrıdır. Tavanlarınız için TEK marka özel tavan boyası kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bizim gibi profesyonel boya badana ustalarının ilk tercihi TEK marka tavan boyasıdır. Bunun sebebi, kapatma özelliği çok iyidir. Ayrıca daha fazla alanı boyayabilirsiniz. Ortalama 100 m2 lik bir eviniz varsa 1 teneke yani 20 kg tavan boyası yeterli olacaktır. %20 lik bir oranda suyla inceltmelisiniz. Daha sulu yaparsanız boyanın kapatma özelliği azalır ve yerlere damlaması çok daha fazla olur. Sizin profesyoneller gibi rulo kullanmadığınızı düşünerek belirttim bunu. Herşeyin bir ustası var. Tabiki sizden işin ustası gibi iş çıkarmanızı beklemiyorum. Bu yüzden her detaya değinmek istiyorum ki fazla zorlanmadan ve her sonucu bilerek hareket edebilesiniz.

Duvar Boyası

Duvar boyası olarak DYO marka kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu diğer markalar kötü anlamında değil, DYO marka boya malzemelerinden bizim memnun kalmamızdandır. Silikonlu silinebilen su bazlı boya kullanın. Yarı mat yani saten ipek mat olması en makul olandır. Işık vurduğu zaman hafif parlasın. Çok parlak boya kullanırsanız duvardaki tüm hataları hemen ön plana çıkarır ve görselliği bozar. Hele akşamları lambaları yaktığınızda evinizin duvarlarındaki tüm hataları, pürüzleri ve eğrilikleri görmek istemezsiniz. Bu yüzden yarı mat veya ipek mat kullanın ki hatalar ön plana çıkıp canınızı sıkmasın. 100 m2 lik bir eviniz için gerekli boya miktarı asgari 20 kg lık bir galon boyadır.

Sıva alçısı

Mutlaka kırık, çivi delikleri, hasarlı yüzeyler vardır. Boya yapmadan önce o bölgelerin tamiratlarının yapılması gerekli. Eğer tamiratlarını yapmazsak, yapacağımız boya badana işi kalitesiz ve acemi olur. Hemde görsellik anlamında moral bozucu olur. Alçı tamiratlarımızı yapmak için gereken alçı cinsi saten alçıdır. Fazla derin kırık ve hasarlı bölge olmadığını farzediyorum. Eğer çok fazla tamirat ve derin hasarlı yerler varsa perlitli sıva alçısıda almanız gerekli. Ben yok farzediyorum. 5 kg saten alçı alın, bir adet spatula ve alçı küreğide alın. 16 lık spatula, 30 luk alçı malası işinizi görecektir. Marka olarak ABS alçı olmasına özen gösterin.

Rulolar ve fırçalar

Tavan boyamızı aldık, duvar boyamızı da aldık ve bilgisayarda istediğimiz renk tonunda hazırlattık. Tabiki sadece boyalarla bitmiyor. Haydi biraz daha para harcamaya devam edelim 🙂 Tavanlar için tavan rulosu almalıyız. Tavan rulosuyla duvarlarınızı da boyamayın. Çünkü boya bırakma ve tarama özellikleri farklıdır. Tavanlarınız için 25 lik tavan rulosu, duvarlarınız için yine 25 lik saten rulosu almalısınız. Bir adette rulo sapı almayı unutmayın. 3 numara kestirme fırçası alın. Plastik (su bazlı) fırçası olsun. İşin ustası olsaydınız 4 numara (daha büyük) fırça alırdınız. Fırça büyüdükçe, merkez kestirmelerini ip gibi dümdüz çıkarmak daha da zorlaşır. Büyük fırça daha pratik ve hızlı kestirme yapmanıza olanak sağlar. Ustalar bu yüzden daha büyük fırçalar kullanırlar. 1 adet fırçamızı da aldık.

Diğer aletler ve malzemeler

boya badana eşya kaplama
boya badana eşya kaplama

Yeterli miktarda branda naylon ve eşya ambalaj brandası olan hışır naylon alın. Boş temiz boya kovası 2 adet, yeterli uzunlukta merdiven, temizlik bezleri, 180 lik 5adet te zımpara alın. Bu olmazsa olmaz malzemeler ve el aletlerini hazırladıktan sonra evimizin boya badanasını yapmaya başlayabiliriz.

Boya nasıl yapılır

Evinizi veya iş yerinizi boyamaya karar verdiniz ve konu hakkında gerekli olan bilgilerin çoğuna sahip değilsiniz değil mi? Bir dekorasyon firması olarak sizin bu konudaki sorularınıza cevap vermeyi bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Yazımızı dikkatle okuyarak adım adım belirttiğimiz işleri yapmalısınız. İş sonunda başarılı olabilmeniz için tüm bilgileri resimli ve geniş açıklamalı olarak sayfamızda anlatacağız. Belirttiğimiz işleri dikkatli ve sabırla yaptığınız taktirde, renklerin huzur verdiği kaliteli mekanlara kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Yazımızı sonuna kadar dikkatlice okuduktan sonra artık boya nasıl yapılır diye merak ettiğiniz hiçbir soru kalmayacak emin olabilirsiniz.

1-) Öncelikle boya yaparken kullanılan malzemeleri hazırlamalıyız. İlgili sayfamızı inceleyerek konu hakkında geniş bilgi ve görsellere ulaşabilirsiniz; Boya yaparken kullanılan malzemeler 

2-) Boya badana yapacağımız mekanı çalışmaya elverişli bir hale getirmemiz gerekmektedir. Bunun için öncelikle çalışacağımız yerde bulunan ve bizlere engel olabilecek her şeyi toplamamız ve ambalaj yapıp branda naylon ile kaplamalıyız. Boya yaparken eşyalarımızın veya malzemelerimizin üzerine boya damlamasını istemeyiz değil mi? Bu yüzden yeterli miktarda branda naylon almalıyız. 2 adet 20 lik, 1 adette 50 lik branda almanız yeterli olacaktır. Eşyalarınızın üstünü kapatmak içinde yeterli ölçüde hışır naylon dediğimiz ince ambalaj kaplaması almanız gerekli.

boya hazırlıkları
boya hazırlıkları

3-) Eşyalarımızı kapladıktan sonra süpürgelik üstlerini kağıt bant yardımıyla kaplamalı ve boya sıçramalarına veya fırça kaçmalarına engel olacak önlemi almalıyız. Kağıt bant kullanmaktan kaçınmayın. Pencere kenarlarına, kapı pervazlarına, eşya naylon yapıştırmalarına ve her türlü koruma önlemi alacağımız yerler için bolca kullanabiliriz.

kağıt bant yapıştırma
kağıt bant yapıştırma

4-) Tüm koruma ve bantlama işleri bittikten sonra artık boya badana işlerimize başlayabiliriz. Öncelikle duvar ve tavanlarda bulunan hasarlı, kırık ve çatlakları alçı ile tamir etmeliyiz. Alçı nasıl yapılır bilmiyorsanız sayfamızı ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. Alçı tamiratlarını perlitli sıva alçısı yardımıyla veya saten alçısı ile dolgunluk derecesine göre alçı çeşidini kullanarak yapmalıyız. Pürüzsüz yüzeyler boya badana işimizi her zaman kaliteli gösterecektir bunu asla unutmamalıyız.

alçı çekmek
alçı çekmek

5-) Boya badana yapacağımız duvarlarda gereken tamiratları yaptıktan sonra alçı sıva tamiratlarımızın kuruma süresini bekledik. Sonra zımpara ve spatula yardımıyla raspasını mutlaka yapmalıyız. Gerekirse duvar ve tavanlarda yapmış olduğumuz zımpara sonrası tozlarını da kuru bir fırça yardımıyla alabiliriz. Yüzeylerde pürüzsüz bir zemin elde etmek için zımpara yapmak en önemli işlemlerden bir tanesidir. Bu konuya gereken titizliği ve sabrı mutlaka göstermeliyiz.

zımpara yapmak
zımpara yapmak

6-) Zımpara ve temizlik işlerimiz bittiğinde artık elimize fırça ve rulomuzu alabiliriz 🙂 Öncelikle boya astarımızı hazırlayıp tüm alçı tamirat yaptığımız yüzeylere dikkatle sürüyoruz. Polizolan denilen boya astarını tüm duvar yüzeylerine rulo yardımıyla uygulayın. Boya astarını bire yedi oranında suyla incelterek kullanın. Alt yüzeyle yeni boyanın mukavemetini daha iyi sağlayarak duvardaki tozlardan ve kirden arındırmak için boya astarı uygulanır. Alaca veya boşluk kalmayacak şekilde tarayarak astar yapmalıyız. Rulo ile iyice tarama yapmalısınız ki bir damlacık izleri kalmasın ve astar duvar yüzeyine iyice yayılsın. Tüm boyanacak yüzeylere bir kat olmak üzere uygulamalıyız ve kuruma süresi olan 24 saati beklemeliyiz boyama için.

astar boya
astar boya

7-) Ambalaj, temizlik, zımpara ve astar işimiz bittiğinde şimdi sıra ana çalışmamız olan boya badana yapmaya geldi. Beğendiğimiz renk ve kalitedeki boyamızı kullanım kılavuzuna uygun olarak temiz su ile inceltiyoruz. Yoğunluk derecesinin tam olduğuna emin olana kadar bir sopa yardımıyla boya ve suyumuzu karıştırıyoruz. Boyamızı hazırladıktan sonra varsa alçı tamiratların üstüne fırça yardımıyla öncelikle sürüyoruz. Daha sonra önce tavanları en az iki kat olmak üzere tarayarak boyuyoruz. İlk kat ile ikinci kat arasında bekleme süresi en az 4 saat olmalıdır. Tavanlar boyandıktan sonra duvar boyamızı boya yapacağımız tüm yüzeylere sürüyoruz. Geniş yüzeyleri rulo ile, dar yerler ve köşe merkezlerini ise fırça yardımıyla dikkatlice ve boşluk kalmayacak şekilde ilk kat olarak boyuyoruz. Kuruma süresi olan 24 saatten sonra ikinci katı da aynı şekilde sürerek boya işimizi bitiriyoruz.

Ben elbette sizlerden profesyonel ve yılların ustaları gibi iş çıkarmanızı beklemiyorum. Fakat videomu dikkatlice izler ve uygularsanız başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

boya nasıl yapılır
boya nasıl yapılır

Boya badana işimizi bitirdikten sonra Kağıt bantları ve ambalajları en az 2 saat sonra sökmeliyiz. Çünkü boya yaş iken dağılabilir ve istenmeyen izler bırakabilir dokunduğu yerlerde. İstemeden yerlere boya damlamış veya dokunmuş olabilir. Biz su bazlı boya kullandık. Sentetik tinerle temizlik yapmayın. Su kullanın. Suyla ıslattığınız bezler yardımıyla sıçrama ve damlamaları temizleyin. Kurumuş damlamalar varsa spatula ile hafifçe kazıyabilirsiniz. Bazı renk tonlarını kapatmak için iki kat yetersiz olabilir alacakalmış olabilir.Üçüncü kat boyayıda vurmanız gerekebilir. Eğer çok ucuz ve kaliesi düşük boya kullandıysanız üçüncü katın bile yetersiz olacağı sonuçlar alabilirsiniz. Dördüncü hatta beşinci katı uygulamanızda gerekebilir. Bu yüzden malzemelerinizi ne kadar kaliteli seçerseniz o kadar güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Artık boya nasıl yapılır biliyorsunuz. 🙂 Şimdi evinizi daha bilinçli ve kolay bir şekilde sizde boyayabilirsiniz.

Sorularınız ve danışmak istedikleriniz olursa yorum bırakabilir veya iletişim numaralarımızı dilediğiniz zaman arayabilir, bizden destek alabilirsiniz.

Şimdilik bu videomunda sonuna geldim. Bir başka dekordelisi videosunda buluşmak dileği ile diyorum. Hoşçakalın. SAYGILAR SUNUYORUM.


boya nasıl yapılır, boya yapımı, boya yapılışı, boya yapmak, boya badana nasıl yapılır, boya badana yapılışı, boya badana yapmak, resimli boya badana yapımı, boya nasıl yapılır resimli, boya yapmaya hazılık

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir