banyo küfünü önleme

Banyo küfünü önleme

Banyo küfünü önleme – Banyodaki küf nasıl önlenir?

Banyo küfünü önleme– Banyo küfleri neden ve nasıl oluşur? Küf oluşumunu engellemek için neler yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir?

Banyo küfünü önleme – Sürekli nemli, ıslak ve sıcaklığa maruz kalan yerlerde çok kolay oluşan küf, banyo ortamı için oldukça elverişlidir. Küf, rutubetli yerleri sever ve kendi haline bırakıldığı zaman yavaş yavaş yayılır. Banyolardaki sıcak ve nemli ortam zehirli küfün ortaya çıkması için oldukça elverişlidir.

Bu küfler aslında mikroskobik bir mantardır ve bazı türlerin insan sağlığına büyük zararları vardır. Siyah küf olarak adlandırılan tür kanserojen maddeler içermekle beraber solunum veya sinir sistemiyle ilgili rahatsızlıklara yol açabilir. Genel olarak banyoda küflenmenin ilk gözlemlendiği yer duş kabini ya da küvet içidir. Bu bölgelerde bulunan küfe zamanında müdahale edilmediği taktirde, küf diğer yüzeylere de yayılır.

Küflenmenin arkasındaki neden keşfedilmelidir. Banyodaki küf sorunu herhangi bir sızıntıdan kaynaklanıyor olabileceği gibi kullandıktan sonra kuru bırakmaya özen gösterilmemesinden dolayıda kaynaklanabilir. Şayet bir sızıntıdan kaynaklanıyorsa, ilgili malzemeyi değiştirip buradaki küf oluşumu temizlenir. Öteki durumlarda ise dikkat edilmesi gereken en temel şey banyoyu ıslak değil kuru bırakmaktır.

NOT: Banyo mermerlerinin arası veya lavabo ve benzeri kenarlardaki silikonlar da küflenmeye yatkındır. Bunların temizlenmesi için bu bölgelerin yeniden yapılması gerekir. Silikon veya derzi yeniledikten sonra buraları kuru bırakmaya özen göstermeniz tavsiye edilir.

Küf oluşumunu engellemek için;

Neme sebep olan her neyse onu yok ettiğiniz zaman küften dolayı oluşabilecek sorunların önüne geçmiş olursunuz.

1- Nemin hangi sebepten ötürü olduğunu tespit edin.

2- Nemin olmasına sebep olan bir sızıntı varsa onarın.

3- Küf sporlarının yaşam alanlarını genişletmelerini engellemek ve temizleme esnasında sporların evinizin diğer alanlarına yayılmasını önlemek için; Küfün olduğu alanı plastik kaplama malzemesi ile diğer kısımlardan ayıracak şekilde izole edin.

4- Plastik levhalarla kapı, pencere gibi hava alacak alanları da kapsayacak şekilde nemli bölgedeki küf mantarlarının havaya kaçmasını engellemek gerekir.

5- Banyoyu sıkça havalandırın. Banyo yaparken ve sonrasında banyoyu havalandırmaya devam edin.

6- Nem ve su çeken köşeleri banyodan sonra pas pas yaparak hemen kurutun.

Banyodaki küf sorunuyla ilgili bilinmesi gerekenler

1- Küf sorunuyla alakalı ilk önce farkında olunması gereken nokta, küfün esasen mikroskobik bir mantar ve bazı türlerinin insan sağlığına büyük zararı dokunabilir  olduğudur.

2- Küf sorununu halletmek için öncelikle küflenmenin arkasındaki sebebin araştırılması gerekir.

3- Küflenmenin nedeni örneğin eski bir su borusu ise, o boruyu değiştirmeden duvarın temizlenmesi veya boyanması boş yere bir çaba olacaktır.

4- Neden yetersiz havalandırma ise, elektrikli banyo fanlarından taktırarak çözüm bulabilirsiniz.

5- Banyo camında ızgara varsa, aralarında oluşan toz ve kiri düzenli aralıklarla temizlemek de hava akımını kolaylaştıracaktır.

Not: Küf sorunu küçük bir alana yayılmışsa bu sorun sizin kendi başınıza altından kalkabileceğiniz halledebileceğiniz bir sorundur. Ama eğer küflenme ciddi boyutlarda ise, bu konuyla alakalı profesyonel hizmet veren şirketlerden yardım almanızı öneririz.

Banyodaki küf nasıl önlenir

Banyoyu küften arındırmak önemli bir adımdır ancak bu tatsız durumun tekrarlanmasını önlemek daha da önemlidir. Küfün aniden oluştuğunu düşünmeyiniz. Küfün duvar içlerinden veya fayans içlerinden geldiğini unutmamalısınız. Bunun için de sizler temizledikçe kısa süre sonra küf yeniden ortaya çıkacaktır. İlk olarak nemli bir bölge olan banyonuzda önlem alınmadığı için rutubet oluşumu ve buna bağlı olarak da küf meydana gelmiştir. Bunun için de banyonuzda sık sık buharlaşma görüyorsunuz veya koku alıyorsanız küf oluşumunu önceden engellemek için kurutma cihazlarını tercih etmelisiniz. Sizlerde evinizde kendinizin de kullanabileceği kurutma cihazlarıyla küf oluşumuna meyilli olan alanlar için önceden önlem alabilirsiniz.

1- Banyonuzu her gün mutlaka yarım saat havalandırın. Özellikle banyo yaptıktan sonra banyonun kapı ve penceresini açarak hava sirkülasyonunu sağlayın.

2- Banyoda çamaşır kurutmak rutubete neden olabileceği için rutubete ve küflenmeye yatkın banyolarda çamaşır kurutmayın.

3- Fayans dolgularında ya da küvet çevresinde küçük çaplı küflenme varsa hatta küflenme çok azsa herhangi bir yüzey temizleyici, çamaşır suyu veya  küf temizleyicilerle temizleyin.

4- Küfler, derz veya duvar yüzeyinde ise banyolar için özel olarak üretilmiş küf giderici temizlik malzemelerinden kullanarak sert bir fırçayla küflü bölgeyi temizleyin.Siz fark etmeseniz de temizliğini yaparken etrafa yayacağınız küf tanecikleri farklı bir alana yapışarak orada çoğalmaya devam edecektir. Banyo ve mutfakta meydana gelen küfü gidermek için bu kadar zahmete girmenize gerek kalmadığını belirtmek isteriz. Banyo küf temizliği için en etkili çözüm yolu küf kurutma cihazlarıdır.

Not: Banyo küfün den kurtulmak oldukça uzun bir zaman dilimi gerektiren bir işlem değildir. Sadece birkaç gün gibi kısa bir sürede etkili bir kurutma işlemi ile küften ve rutubetten kesin olarak kurtulmanız mümkündür. Banyonuzda yoğun olarak bazı alanlarda küf meydana geliyorsa ilk önce bu alanlar üstünde daha etkili bir kurutma işlemi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra sadece gözle görülür yerler üstünde değil kurutma cihazı küf olan veya olmayan her alan üstüne aynı kurutma etkisini yaparak hem mevcut olan küfü gidermede hem de oluşma aşamasındaki küfü önlemede oldukça etkilidir. Banyo küf önleme cihazı kullanılırken evden uzaklaşmanıza veya günlük yaşantınızda herhangi bir değişiklik yapmanıza da gerek yoktur.

ilginizi çekebilecek diğer konularımız;

Küf temizliği

Duvar küfü temizliği

Banyodaki küf temizliği

Pas lekesi nasıl temizlenir

Giysideki pas lekesi

Birbirinden şık köşe takımları

Osmanlı dekorasyon


banyo küfünü önleme, banyo küf önleme, banyodaki küf nasıl temizlenir, banyo küf önleme cihazı, banyodaki küf nasıl önlenir, küf kurutma cihazları, küf sorunu, banyodaki küf sorunu, küf oluşumu, banyo küfü temizliği, banyodaki küf nasıl temizlenir, duşakabin küf temizliği, duvar küfü temizliği, tavandaki küf nasıl önlenir, duvardaki rutubet lekesi

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir