alçıpan bölme duvar

Alçıpan Bölme Duvar

Alçıpan Bölme Duvar – Tavan ve duvar dekorasyon tadilat.

Alçıpan Bölme Duvar – Yangına dayanım, ses ve ısı yalıtımı ve depreme karşı davranış özellikleriyle her türlü iç mekanlarda harika çözümler sunan sistemdir.

Alçıpan Bölme Duvar –  Alçı levha bölme duvar, binaların duvarlarına TS-452 ve DIN- 18180 standartlarına uygun alçı levhaların, metal konstrüksiyon üzerine vida ile tutturulması ile yapılan duvar uygulamalarına alçıpan bölme duvar denilmektedir. Alçıpan duvar binalara ısı,ses,su ve yangın dayanımını artırmak ve dekoratif bir görünüm elde etmek için yapılmaktadır.

bölme duvar örneği
bölme duvar örneği

Alçıpan bölme duvar sistemleri, dünya standartlarına uygun olarak yapılmaktadır. Alçıpan bölme duvarlar, oluşturulan metal konsüksiyon üzerine fx beyaz alçıpan, fr yangına dayanıklı alçıpan, wr suya dayanıklı alçı plakaların vidalanması ile yapılır. Birleşim ve ek yerlerine vida yerlerine derz dolgu alçı işlemleri ile  düzgün yüzeyler elde edilir. Uygulaması temiz ve kolaydır. Alçıpan bölme duvarlar üzerine boya, karo, fayans, duvar kağıdı vb. uygulamalar yapılabilmekte su, atık su, elektirik vb. tesisatlar kolayca gizlenmektedir.

Alçıpan bölme duvar metal iskeletin her iki yüzüne hafif bir malzeme olan alçı levhanın vidalanması ile oluşturulan, oda duvarları, tesisat duvarları, WC ve banyo bölmeleri elde edilebilen, taşıyıcı olmayan bölme duvardır.

Alçıpan Bölme Duvar Özellikleri

1- Alçı plaka sıva yerine mevcut duvara yapıştırılarak kullanılabilir. Sıvada mevcut olan dalgalanmalar olmadan düzgün ve estetik bir görünüm sağlanır.

2- Boya, duvar kağıdı, karo, fayans uygulamaları kolayca uygulanabilir.

3- Yangına dayanım, ses ve ısı yalıtımı sağlar.

4- Elektrik ve su tesisatını gizleme olanağı sunar.

5- Binanın deprem riskine karşı yükünü hafifletir.

6- Ekonomiktir, minimum malzemeyle işçilikten ve zamandan tasarruf sağlar.

ofis bölme duvar
ofis bölme duvar

Alçıpan Bölme Duvar Yapımında Kullanılan Malzemeler

Alçı Levha : Standart levha, suya dayanıklı, yangına dayanıklı, suya ve yangına dayanıklı.

TU profili : L= 3 m

TC profili : L= 3 m

Dübel-vida : TU profilleri duvara sabitlemek için kullanılır.

Agraf (kopça) : Lkanat = 7 – 12 – 20 cm

Borazan vida : Alçı levhayı galvanizli profillere sabitlemek için kullanılır.

Delikli köşe profili : Alçı levha bölme duvar köşeleri için kullanılır.

Derz bandı : Alçı levhalar arasında kalan derzler için.

Derz dolgu alçısı : Derz dolguları için kullanılır.

Alçı Levha Bölme Duvar Nasıl Yapılır

1- Duvarın Kotunun ve Düzgünlüğünün Kontrolü : Giydirme duvarın konumu belirlenir. U profillerinin sabitleneceği hat, alçı levhaların kalınlıkları da göz önüne alınarak döşemeye boyalı çırpı ipi ile işaretlenir. Döşemede bulunan işaret şakul yardımı ile tavana taşınır ve boyalı çırpı ipi yardımı ile tavana çizilir. Boyalı çırpı ipi yardımı ile tavana işaretlenir.

2- Profillerin Hazırlanması : Yapılacak giydirme duvarın uzunluğu belirlenerek U profilleri bu uzunluğa göre kesilir. Takma aşamasında kolaylık sağlaması amacıyla C profilleri tavan yüksekliğinde 1 cm kısa kesilir. C profilleri tam ölçüsünde kesildiği zaman montaj esnasında olabilecek en küçük hatalar dahi takma esnasında çok büyük sorunlar çıkarmaktadır. Ses yalıtım bantları profiller sabitlenmeden önce profillerin altına yerleştirilir. Profillerin aks aralıkları 60 cm kabul edilerek C profillerinin sayısı hesaplanır. Daha sonradan seramik, mermer vb. malzemelerle kaplanacak mutfak, banyo gibi benzeri ıslak hacim duvar uygulamalarında aks aralığının 40 cm olmasına dikkat edilmelidir.

3- U Profillerinin Sabitlenmesi : U profilleri döşeme ve tavana dübel+vida+pul kullanılarak matkap yardımı ile monte edilir. U profilleri döşemeye ve tavana çivi tabancası yardımı ile monte edilir. Vida veya çivi aralıkları 60 cm olmalıdır.

4- Agrafların Sabitlenmesi : Giydirme duvar ile yapı duvarı arasındaki uzaklığa göre seçilen uygun agraflar, dübel ve vida kullanılarak duvara sabitlenir. Uzun agraflar kanatlarının iki yana kıvrılması ile istenilen uzaklığa göre ayarlanır. U profilinin tavana sabitlenememesi gibi bir durumda, tavandan 5 cm aşağıya bir sıra agraf sabitlenmelidir.

5- C Profillerinin Sabitlenmesi : C profilleri 60 cm arayla döşemedeki U profilinin içine eğik bir biçimde oturtulur. C profili agrafın iki kanadı arasına yerleştirilir. Üst kısmı tavandaki U profilinin içine geçirildikten sonra doğrultulur. C profili U profilinin içinde doğrultulduktan sonra yatayda ve düşeyde terazisi kontrol edilir. Daha sonra uygun vidalar yardımı ile agrafların kollarından agraflara sabitlenir.

6- Tesisat İşleri ve Yalıtım : Giydirme yapılacak duvardan tesisat geçirilecek veya yalıtım yapılacaksa alçı levhaların montajı yapılmadan bu işlemler gerçekleştirilmelidir. Birinci olarak duvar boşluğundan geçirilecek olan tesisat işleri tamamlanır. Daha sonra yalıtım malzemeleri C profillerinin arasında sıkıştırılarak duvara döşenir.

7- Alçı Levhaların Kesimi : Alçı levhanın ön yüzünde bulunan karton kısmın üzerine kalem ile kesilecek mesafe iki noktadan işaretlenir ve mastar yardımı ile tamamen kalemle çizilir ve maket bıçağı ile kesilir. Maket bıçağının kartonu tamamı ile kestiğine dikkat edilmelidir. Maket bıçağı kartonu tamamen kesmeli ve alçı yüzeye değmelidir. Alçı levhanın kesilen yüzeyi üstte kalacak şekilde alçı levha kesim yerinden el darbesi ile kırılır. Alçı levha ters çevrilerek alçı levhanın arka kısmındaki karton bağlantısı maket bıçağı yardımı ile kesilir.

8- Alçı Levha Kaplama : Öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta, alçı levhalar tavan yüksekliğinde 1 cm kısa kesilerek kaplamaya hazır hale getirilir. Boyları 1 cm kısaltılan alçı levhalar levha takozu ile kaldırılır ve sabitlenir. Alçı levhaların alt kısımları alçı levhalar ile beslenerek sağlama alınır. Alçı levhaların üst kenarları tavana olabildiğince yanaştırılmalı dır. Alçı levhaların nemlenmesini önlemek için alt kenarları ile döşeme arasında 1 cm boşluk bırakılmalıdır. Alçı levhaların C profillerinin kanatlarını ortalamalı dır. Alçı levhaların sabitlenmesi U ve C profillerine alçı levha kenarları boyunca kenarları borazan vidalarla yapılır.

9- Vidalama : Vidalama yapılırken vida aralıklarının en fazla 30 cm olmasına ve vidaların şaşırtmalı olarak vidalanmasına dikkat edilmelidir. Vidalama yapılırken vidaların alçı levha kenarlarına 1 cm’den yakın olmamasına dikkat edilmelidir. Alçı levhalar vidalama esnasında C profillerine aşağıdan yukarıya doğru vidalanmalıdır. Vidalama esnasında vida başları alçı levha üzerine gömülmelidir. Bu işlem sırasında vida başlarının alçı levha üzerinde bulunan kartonu zedelememesi gereklidir. U ve C profillerinin kesiştiği noktalara dikkate edilmelidir. Bu noktalarda altta ve üst kısımda olmak üzere vidalama işlemi “v” şeklinde yapılmalıdır. Giydirme duvar çift katlı yapılacak ise ilk kat alçı levhalar 60 cm aralıklarla vidalanır.

10- Pencere Kasası Kenarları : Pencere kasası kenarlarına uygulama yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikli olarak pencere kasanının çevresine tamamen saracak şekilde U profilleri yerleştirilmelidir. Pencerenin altında ve üstünde kalan boşluklara 60 cm aralıklarla C profilleri yerleştirilir. Alçı levhaların kesilmesi ve yerleştirilmesi ve vidalanması aynıdır.


alçıpan bölme duvar, bölme duvar, alçıpan bölme duvar özellikleri, alçıpan bölme duvar nasıl yapılır, alçıpan bölme çeşitleri, alçıpan bölme duvar sistemleri, alçıpan duvar fiyatları, alçıpan bölme duvar modelleri, alçıpan duvar kaplama, alçıpan fiyatları, duvar modelleri

0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir